Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Duševno zdravje: nasveti za najstnike

Duševno zdravje: nasveti za najstnike

Dekle, ki sedi v travi
UNICEF/UN0474756/Babajanyan/VII Photo

Prvi korak pri skrbi za naše duševno zdravje je zmožnost, da lahko svojim bližnjim povemo, kaj nas muči. Vendar se je včasih s starši težko pogovarjati o svojih čustvih in potrebah.

Obstajajo številni načini, da se boste lahko izpovedali staršem, ne da bi se vam to zdela tako zelo naporna in zastrašujoča naloga.

1. Vzemite si nekaj časa in razmislite o tem, kaj jim želite povedati.

Zberite svoje misli. Če ne veste, kako se zadeve lotiti, vam ni treba vsega povedati naenkrat. Za začetek jim povejte nekaj o tem, kako se počutite, v naslednjih dneh ali tednih pa lahko nadaljujete s pogovorom in jim poveste še več.

2. Izberite pravi čas in pravi način komuniciranja. 

Izberite trenutek, ko imajo vaši starši čas za pogovor, ali pa jim za začetek povejte, da se želite z njimi pogovoriti o nečem pomembnem.

3. Bodite iskreni in odprti. 

Če ste se odločili, da se boste pogovorili s starši, to storite iz srca. Morda niste prepričani, da resnično želite govoriti s starši o čustvenih ali duševnih težavah, saj vas skrbi, da vas ne bodo jemali resno, ali da vas bo pogovor osramotil. To je povsem razumljivo, vendar ne pozabite, da starši večinoma želijo le tisto, kar je za njihove otroke najboljše.

4. Bodite potrpežljivi in ne obupajte prehitro. 

Starši bodo imeli za vas morda veliko vprašanj. Mogoče jih bo zanimalo, kako dolgo se že počutite tako, ali pa bodo želeli vedeti, kako vam lahko pomagajo. Pripravite se na to in jim dajte vedeti, če se počutite preobremenjene in potrebujete malce časa. Naj vas ne bo strah prositi za strokovno pomoč. Prosite starše, naj vam pomagajo rezervirati pregled pri zdravniku. Starše lahko prosite tudi, naj gredo z vami k terapevtu.

Članek je bil pripravljen v okviru programa Youth Mediathon, v sodelovanju z mladimi, z UNICEF-om in s pediatrinjo Hino Talib. Namen tega materiala za starše in mlade je poenostaviti medgeneracijske pogovore o duševnem zdravju. Članek je bil prvotno objavljen na: https://www.voicesofyouth.org/talking-mental-health-at-home 

Avtor slik: Youth Mediathon. Avtorica zadnje slike: Artjola Sahiti, Youth Mediathon. Fotografija na naslovnici: © UNICEF/Babajanyan/VII Photo

V življenju, še posebej v najstništvu, doživljamo različna čustva – vsa so normalna in dovoljena. Vabljen_a na kako.se/pocutis, kjer lahko odkriješ pestro paleto oziroma Abecedo čustev ali se preizkusiš v igri ČustvoLjub.

Ko si v stiski ali potrebuješ pomoč, je zelo pomembno, da se o tem pogovoriš s starši. Ali z drugo odraslo osebo – pripravili smo seznam kontaktov, na katere se lahko obrneš. Vedno pa si dobrodošel_a tudi na UNICEF-ovih Varnih točkah. 

Projekt je delno omogočil Open society Initiative za Evropo v okviru Open Society Foundations.

UNICEF Slovenija si v sklopu projekta Kako se počutiš? prizadeva, da duševno zdravje postane del vsakdanjega pogovora, da se bodo otroci znali soočiti s stresnimi situacijami ter da bodo imeli dostop do pravočasnih storitev psihosocialne pomoči in duševnega zdravja. Pri tem nam pomagajo partner kampanje A1, medijski partner Styria media, donator Zavarovalnica Triglav in drugi podporniki. Več na kako.se/pocutis oz. na družbenih omrežjih pod ključnikom #kakosepočutiš

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.