Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Otroci v Gazi plačujejo najvišjo ceno; med umrlimi je na stotine otrok

Otroci v Gazi plačujejo najvišjo ceno; med umrlimi je na stotine otrok

Izjava
UNICEF

Stotine in stotine otrok je bilo ubitih in ranjenih.

Vsako uro v Gazi raste število smrtnih žrtev med otroki. Ubijanje otrok se mora ustaviti.

Posnetki in zgodbe kažejo jasno podobo otrok z grozljivimi opeklinami, z ranami, ki so jih prizadejale bombe, in z izgubljenimi udi. Bolnišnice so preveč obremenjene, da bi lahko zdravile vse. Številke pa še naprej naraščajo.

Izraelske otroke, ki so talci v Gazi, je treba varno in nemudoma združiti s svojimi družinami in ljubljenimi.

Humanitarne razmere so dosegle katastrofalno dno in vsa poročila kažejo, da se bodo napadi nadaljevali. Sočutje – in mednarodno pravo – morata prevladati.

UNICEF poziva k takojšnji prekinitvi ognja, saj je bilo 1,1 milijona ljudi – med njimi je skoraj polovica otrok – pozvanih, naj se umaknejo pred pričakovanim kopenskim napadom na enega najbolj gosto poseljenih krajev na svetu, brez varnega mesta, kamor bi se lahko civilisti zatekli.

Otrokom in družinam v Gazi je po dnevih zračnih napadov in prekinitev vseh oskrbovalnih poti tako rekoč zmanjkalo hrane, vode, elektrike, zdravil in varnega dostopa do bolnišnic.

V edini elektrarni v Gazi je v sredo popoldne zmanjkalo goriva, zaradi česar so bili prekinjeni elektrika, voda in čiščenje odpadnih voda. Večina prebivalcev ne more več dostopati do pitne vode. V zračnih napadih je bilo poškodovanih najmanj šest vodnjakov, tri črpališča, en rezervoar za vodo in ena naprava za razsoljevanje, ki oskrbujejo več kot milijon ljudi.

Humanitarnim delavcem mora biti omogočen varen dostop do otrok in njihovih družin s storitvami in zalogami, ki rešujejo življenja – kjerkoli že so.

V vsaki vojni najbolj trpijo otroci. To danes še kako tragično drži.

Zgornje besedilo je izjava Jamesa Elderja, tiskovnega predstavnika UNICEF-a v Ženevi

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.