Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Investirajte v pravice deklic: za vodenje in za dobro počutje

Investirajte v pravice deklic: za vodenje in za dobro počutje

Učenci med poukom v okviru programa The Let Us Learn
UNICEF/UNI440956/Andriantsoarana

Sporočilo ob svetovnem dnevu deklic.

Svetovni dan deklic je globalna platforma za zagovorništvo pravic deklic. Letošnje obeleženje zaznamujejo pozivi k večjim prizadevanjem za pravice deklic in mladostnic na področju vodenja in dobrega počutja.

Deklice morajo imeti priložnost in prostor za oblikovanje vladnih politik in javnih financ, pravil in družbenih norm. Ti primeri ne smejo biti nekaj redkega, ampak morajo postati stalnica. Za to pa je potrebno vlagati tudi v zdravje in dobro počutje deklic ter v njihovo izobraževanje.

Družbene in spolne norme deklicam omejujejo dostop do javnih prostorov, spodbujajo jih, da so ubogljive in poslušne ter utrjujejo prepričanje, da so njihov videz in vloga pri vzgoji otrok cenjeni bolj kot pa njihova izobrazba, vodstvene funkcije v podjetništvu ali glas pri oblikovanju politik.

Pot deklic je tako polna večplastnih izzivov in medsebojno povezanih kršitev pravic. Zaradi patriarhalne dinamike, ki je prisotna na vseh ravneh, od institucij, ki oblikujejo politike, pa do norm, ki veljajo v skupnosti in odnosov v družini, so deklice in mladostnice mnogokrat zapostavljene:

 • Skoraj 1 od 5 deklic še vedno ne dokonča nižje srednje šole in skoraj 4 od 10 deklic ne dokonča višje srednje šole.
 • V državah z nizkimi dohodki približno 90 odstotkov mladostnic ne uporablja interneta, med njihovimi moškimi vrstniki pa je uporaba interneta dvakrat pogostejša.
 • Po vsem svetu deklice, stare od 5 do 14 let, vsak dan porabijo 160 milijonov več ur za neplačano varstvo otrok in gospodinjska opravila, kot dečki te starosti. Ta neenaka porazdelitev neplačanega dela se skozi leta le še povečuje.
 • Mladostnice predstavljajo 3 od 4 novih okužb z virusom HIV med mladostniki.
 • 4 od 10 mladostnic, starih od 15 do 19 let, ki se želijo izogniti nosečnosti, ne uporablja sodobnih metod preprečevanja neželenih nosečnosti. Najstniška nosečnost pa je glavni vzrok umrljivosti mladostnic.
 • Že pred pandemijo covida-19 je bilo 100 milijonov deklic v nevarnosti, da bodo v naslednjem desetletju svojega življenja prisiljene v otroške poroke. Zaradi posledic pandemije se je število povečalo za 10 milijonov.
 • Skoraj 1 od 4 mladostnic, starih od 15 do 19 let, ki so poročene, je vsaj enkrat v življenju doživela fizično ali spolno nasilje s strani partnerja.

Za zagotavljanje uresničevanja pravic in razvoja deklic so potrebne ciljno usmerjene in z dokazi podprte naložbe na ključnih področjih, ki spodbujajo dobro počutje deklic ter jim omogočajo, da prevzemajo vodilne vloge, v različnih okoljih in okoliščinah.

Nujno je potrebno povečati financiranje na ključnih področjih, vključno z zdravstvom, izobraževanjem, preprečevanjem nasilja in ekonomskim opolnomočenjem. Tovrstne naložbe so odločilen korak k uresničevanju pravic deklic v skladu s Konvencijo o odpravi vseh oblik diskriminacije žensk in Konvencijo o otrokovih pravicah. Poleg tega mednarodna skupnost ne bo dosegla ciljev trajnostnega razvoja, če ne bo vlagala v mladostnice, saj to omogoča pomembne spremembe za deklice same, njihove družine, skupnosti in družbo.

Nekateri poudarki:

 • Izobraževanje: Za vsako dodatno leto srednješolske izobrazbe, ki jo deklica pridobi, se njen potencialni dohodek poveča za približno 10-20 %. To pomeni večjo gospodarsko produktivnost, manjšo stopnjo revščine in boljšo splošno blaginjo. Izobraževanje pa vpliva tudi na zdravje in dobro počutje deklic.
 • Zdravje: Vsak dolar, vložen v spolno in reproduktivno zdravje ter pravice mladostnic, lahko prinese do 120 dolarjev ekonomskega donosa, kar vodi k boljšemu zdravju in večjim ekonomskim priložnostim.
 • Izkoreninjenje škodljivih praks: Kljub nujnosti preprečevanja otroških porok je bilo leta 2020 le 0,07 % uradne razvojne pomoči namenjene boju proti tej škodljivi praksi.
 • Večsektorski ukrepi: Večsektorsko načrtovanje programov za mladostnice prinese največji učinek, saj mladostnice doseže tam, kjer je to v njihovem okolju najbolj smiselno – v mobilni zdravstveni ambulanti, centru za poklicno izobraževanje, vaški šoli ali mladinskem klubu, zagotavlja pa tudi boljšo vrednost za denar.
Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.