Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Naj ukrepi po poplavah ne povečajo revščine otrok

Naj ukrepi po poplavah ne povečajo revščine otrok

Luke Pennystan

Sporočilo ob mednarodnem dnevu boja proti revščini.

Ob mednarodnem dnevu boja proti revščini UNICEF Slovenija opozarja: napovedani varčevalni ukrepi zaradi poplav lahko ogrozijo napredek, ki smo ga v preteklosti dosegli pri zmanjševanju revščine otrok v Sloveniji. UNICEF Slovenija je predsedniku Vlade RS in ključnim resorjem že poslal poziv za zaščito investicij za otroke in družino.

Izredne razmere in posledice, ki jih je za seboj pustila uničujoča ujma predstavljajo dolgoročne in obsežne izzive ter izjemen pritisk na javne finance. Izravnali ukrepi, ki terjajo finančno racionalnost in odrekanje, so vsekakor potrebni, a načrtovati jih je treba na način, da se ne ustvarja novih problemov. Uničenje in razsežnosti ujme se ne morejo primerjati z nobeno naravno katastrofo, ki je v preteklosti prizadela Slovenijo, pa vendar ob napovedanih ukrepih obstajajo določene vzporednice z varčevalnimi ukrepi iz leta 2012, ki so sledili ekonomski recesiji.

Izkušnje iz časa recesije kažejo, da se je zaradi neprilagojenih varčevalnih ukrepov revščina otrok v Sloveniji takrat povečala in poglobila, saj so revni otroci postali še bolj revni. Takrat smo zaradi neprimernih ukrepov za otroke izgubili štiri leta – toliko let je bilo namreč potrebnih, da smo se vrnili nazaj na raven pred varčevalnimi ukrepi.

Če varčevalni ukrepi spregledajo in ne upoštevajo možnih posledic za otroke ter mlade, izničijo obdobje napredka in povečajo ter poglobijo prikrajšanost ranljivih skupin.

Varčevalni ukrepi iz leta 2012, ki so sledili finančni krizi
V času recesije so bile nekatere države pri zaščiti najbolj ranljivih otrok veliko uspešnejše kot druge. Sloveniji takrat žal ni uspelo, saj se je stopnja tveganja revščine otrok od 2008 do 2012 povečala za 15 odstotkov, kar pomeni, da je v tem obdobju pod prag revščine zdrsnilo dodatnih 7.000 otrok. Zaradi neprilagojenih ukrepov se je revščina otrok v obdobju recesije tudi poglobila, saj so revni otroci postali še bolj revni. Za Slovenijo je bilo ocenjeno, da smo zaradi neprimernih ukrepov za otroke izgubili 4 leta. Ker pa je revščina začaran krog, vpliva na dejavnike, da imajo otroci nezaposlenih staršev pogosto slabši učni uspeh in kasneje v življenju težje najdejo zaposlitev. Dlje kot so otroci ujeti v začaranem krogu revščine, težje iz njega izstopijo.

Ukrepi v času covida-19 in draginje
Ukrepi v času covida-19 in kasnejši ukrepi vlade za omilitev draginje pa so uspešno zaščitili izdatke za otroke ter družine in so skupaj z ukrepi, povezanimi z minimalno plačo, prispevali k temu, da smo znotraj EU eni najbolj uspešnih pri zmanjševanju stopnje tveganja revščine, materialne prikrajšanosti, kot tudi socialne izključenosti. Revščina otrok se je v zadnjem desetletju zmanjšala za tretjino (31,4 odstotka). Podatki o stopnji tveganja revščine za 2022 kažejo, da je pod pragom živelo 9,3 odstotka oz. 37.000 otrok. Krepitev socialne zaščite je bil odločilni dejavnik pri zmanjševanju revščine, zato je ob nastopu krize potrebno okrepiti socialno zaščito in sprejeti prilagojene ukrepe za zaščito družin z otroki.

Blaginja, s tem pa tudi revščina otrok, je odvisna in oblikovana predvsem z vladnimi ukrepi ter politikami. Še posebej v kriznih časih in izravnalnih ukrepih je pomembno, da vlade zaščitijo dohodke gospodinjstev, v katerih živijo otroci. Zato je UNICEF Slovenija  pripravil poziv vladi, da ne ogrozijo doseženega napredka za otroke, temveč zaščitijo in krepijo dober trend, tako da postavijo otroke v središče njihovega procesa odločanja ter zaščitijo investicije za otroke in družino. To je potrebno storiti tako v času izrednih razmer, kot tudi v boljših finančnih obdobjih. V nasprotnem primeru namreč ustvarjamo in prelagamo probleme za reševanje v prihodnost.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.