Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Liam Neeson kot UNICEF-ov ambasador dobre volje podprl svetovni teden cepljenja

Liam Neeson kot UNICEF-ov ambasador dobre volje podprl svetovni teden cepljenja

UNICEF/UN0596454/Fahdl
Globalni partnerji UNICEF-a bodo do 10. maja za vsak všeček, deljenje ali komentar objav na družbenih omrežjih, ki omenjajo profile UNICEF-a in vsebujejo hashtag #longlifeforall, prispevali 1 ameriški dolar

UNICEF-ov ambasador dobre volje Liam Neeson se v sklopu UNICEF-ove globalne pobude za cepljenje zahvaljuje znanstvenikom, staršem in skrbnikom, zdravstvenim delavcem in vsem drugim, katerih podpora je bila ključnega pomena pri cepljenju otrok v zadnjih dveh desetletjih.

V videu, ki je izšel ob svetovnem tednu cepljenja, Neeson govori o tem, kako so prizadevanja znanstvenikov, kot je Jonas Salk, ki je razvil prvo učinkovito cepivo proti otroški paralizi, in požrtvovalnih delavcev, ki proizvajajo cepiva ali jih dostavljajo na teren, omogočila, da lahko vsako leto s cepljenjem rešimo 2-3 milijone otroških življenj.

»Cepiva so izjemna zgodba o uspehu človeštva. V zadnjih 75 letih je bilo na milijarde otrok cepljenih po zaslugi znanstvenikov, zdravstvenih delavcev in prostovoljcev. Če ste bili kdaj cepljeni ali ste cepili svoje otroke, ste del verige, ki varuje celotno človeštvo,« je ob tej priložnosti povedal Liam Neeson, UNICEF-ov ambasador dobre volje. »Svoja življenja živimo brez skrbi, da bi dobili črne koze. Nekoč zastrašujoča diagnoza – otroška paraliza – v večini sveta ne predstavlja več grožnje. V zadnjem času pa v pogovorih o cepljenju pogosto umanjka zavedanje o tem, koliko dobrega so cepiva naredila za vsakega izmed nas. Gre za morda enega največjih kolektivnih dosežkov v človeški zgodovini in to je potrebno proslaviti.«

Do 10. maja bodo vsak všeček, deljenje ali komentiranje objav, ki vsebujejo omembo UNICEF-ovega profila na družbenih omrežjih in vsebujejo hashtag #longlifeforall, odklenili 1 ameriški dolar za UNICEF, v sklopu kampanje Shot@Life Fundacije Združenih narodov in fundacije Billa in Melinde Gates, do skupno 10 milijonov ameriških dolarjev. S tem želijo zagotoviti, da bi lahko vsi otroci prejeli življenjsko potrebno cepljenje.

Leta 2020 je zaskrbljujočih 23 milijonov otrok ostalo brez cepljenja. To število je mogoče zmanjšati le z večjo predanostjo in večjim vlaganjem v programe cepljenja. UNICEF ima vodilno vlogo pri zagotavljanju cepiv za otroke v več kot 100 državah. Z globalnim zavezništvom za cepiva – Gavi in s partnerji, UNICEF zagotavlja cepiva za 45 % vseh otrok na svetu, mlajših od 5 let. UNICEF prav tako sodeluje z vladami v več kot 130 državah pri krepitvi nacionalnih zdravstvenih programov in programov cepljenja.

»Zadnji dve leti sta nas naučili, da je zdravstveni sistem, ki izpusti nekatere otroke, sistem, ki pusti izpostavljene vse otroke,« je povedala izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell. »Najboljši način, da si svet opomore od pandemije – in da se pripravi na prihodnje izredne zdravstvene razmere – je vlaganje v močnejše zdravstvene sisteme ter cepljenje in osnovne zdravstvene storitve za vsakega otroka.«

Svetovni teden cepljenja, ki ga vsako leto obeležujemo zadnji teden v aprilu, vodi Svetovna zdravstvena organizacija in združuje globalne partnerje za spodbujanje cepljenja za zaščito ljudi vseh starosti pred boleznimi. Slogan letošnjega tedna cepljenja je »dolgo življenje za vse« oz. #LongLifeForAll – kar odraža pomen cepljenja za vse življenje.

»Tekmujemo s časom, ko si prizadevamo obnoviti programe cepljenja, na katere je močno vplivala pandemija Covida-19, in pospešiti naš boj proti vsem boleznim, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem,« je povedala Gargee Ghosh, predsednica globalnih politik in zagovorništva pri fundaciji Billa in Melinde Gates. »Zato smo navdušeni nad sodelovanjem z UNICEF-om in drugimi partnerji po vsem svetu, da bi otrokom – zlasti tistim v najrevnejših državah sveta – zagotovili dostop do cepiv, ki jih potrebujejo za dolgo in zdravo življenje.«

»V čast nam je, da podpiramo in spodbujamo delo UNICEF-a med svetovnim tednom cepljenja in upamo, da se nam bodo pri zagovorništvu teh ključnih globalnih programov pridružili tudi drugi,« je povedala Martha Rebour, izvršna direktorica Shot@Life, Fundacije Združenih narodov.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.