Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Leto dni po uničujočih potresih v Turčiji in Siriji otroci še vedno čutijo posledice

Leto dni po uničujočih potresih v Turčiji in Siriji otroci še vedno čutijo posledice

6-letni Musa iz Sirije stoji pred svojo hišo, ki jo je poškodoval potres.
UNICEF/UN0793095/Ashawi

Leto dni po najsmrtonosnejših potresih v novejši zgodovini Turčije in Sirije otroci še vedno občutijo posledice te katastrofe. Za tiste v Siriji je učinek še večji zaradi posledic obsežne dolgotrajne humanitarne krize.

6. februarja lani sta dva uničujoča potresa in na tisoče popotresnih sunkov prizadeli jugovzhodno Turčijo in severozahod Sirije. Ubitih in poškodovanih je bilo na tisoče otrok na tem območju. Številne družine so ostale brez doma in dostopa do osnovnih storitev, vključno s pitno vodo, izobraževanjem in zdravstveno oskrbo ter zaščito za najranljivejše otroke.

Del pomoči so takrat zagotovili tudi darovalci iz Slovenije, ki so preko UNICEF-a Slovenija za otroke in družine namenili več kot 350.000 evrov. Humanitarna pomoč je zagotovila določeno raven podpore, a dolgotrajni konflikti in krize zlasti v Siriji še naprej ogrožajo življenja in dobrobit otrok.

Skoraj 7,5 milijona otrok po vsej Siriji še vedno potrebuje humanitarno pomoč. V Turčiji 3,2 milijona otrok še vedno potrebuje pomoč v obliki osnovnih storitev.

»Potresi, ki so pred letom dni prizadeli Turčijo in Sirijo, so življenja milijonov otrok v minuti obrnili na glavo. Na tisoče otrok je umrlo. Domovi, šole in zdravstveni centri so bili porušeni, prav tako je bil za številne otroke porušen občutek varnosti,« je povedala Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a, ki je nekaj tednov po prvih potresih obiskala obe državi. »Podpora vlade in prizadevanja humanitarnih akterjev so družinam pomagali, da so si počasi znova sestavile življenje, otrokom pa omogočili, da predelajo svojo izkušnjo. A vse preveč družin se, zlasti v severni Siriji, še naprej spopada s humanitarno krizo, ki ji ni videti konca.«

V Siriji je kombinacija skoraj 13 let konfliktov, uničenja in humanitarnih kriz otroke pahnila v eno od najbolj zapletenih kriz na svetu. Skoraj 7,5 milijona otrok potrebuje pomoč zaradi vse hujše gospodarske krize, nenehnih lokaliziranih sovražnosti, množičnega razseljevanja in razpadajoče javne infrastrukture; številne osnovne storitve na robu propada. Sistemi za vodo in sanitarije ter storitve javnega zdravstva so močno obremenjene in brez večjih naložb. Zaradi tega so otroci izpostavljeni ponavljajočim se izbruhom bolezni, ogrožajo pa jih tudi dolgotrajna suša, pomanjkanje vode ter negotova preskrba s hrano, kar vpliva na porast podhranjenosti in umrljivosti otrok. Okoli 90 odstotkov družin v državi živi v revščini, več kot 50 odstotkov pa nima zagotovljene prehranske varnosti.

Trenutna gospodarska kriza še posebej vpliva na gospodinjstva, ki jih vodijo ženske, hkrati pa prispeva k normalizaciji nasilja na podlagi spola in k izkoriščanju otrok.

V Turčiji so potresi prekinili izobraževanje za več kot 4 milijone otrok. UNICEF je podprl dostop do formalnega in neformalnega izobraževanja za skoraj milijon otrok. Kljub velikim naporom na tem področju pa številni otroci na prizadetih območjih še vedno ne obiskujejo šole.

UNICEF je v sodelovanju z vlado in s partnerji civilne družbe zagotovil nujno in dolgoročno pomoč za 4,7 milijona ljudi, vključno z 2,4 milijona otrok. To je zajemalo tudi pomoč na področju duševnega zdravja in psihosocialno podporo za več kot 1,5 milijona otrok in skrbnikov ter zagotavljanje čiste pitne vode za več kot 3 milijone ljudi.

V letošnjem letu UNICEF za nadaljnjo pomoč otrokom v Turčiji in vzpostavitev temeljev za dolgoročnejši razvoj potrebuje 116 milijonov ameriških dolarjev.

V Siriji UNICEF letos potrebuje 401,7 milijona ameriških dolarjev za nujno življenjsko pomoč za 8,5 milijona ljudi (vključno s 5,4 milijona otrok). Med prednostnimi nalogami ostaja zaščita otrok, največje potrebe po financiranju pa so na programih za vodo, sanitarije in higieno, zdravje in izobraževanje.

»Razmere za otroke v Turčiji se izboljšujejo, a nas čaka še veliko dela,« je povedala Catherine Russell. »V Siriji pa se humanitarne razmere za otroke in družine še naprej slabšajo. Brez dodatnih prizadevanj in sredstev za obnovo ključnih storitev, kot so izobraževanje, voda in sanitarni sistemi, se otroci v Siriji še naprej ujeti v začaranem krogu pomanjkanja in krize.«

Otrokom in družinam, ki trpijo zaradi posledic potresov v Turčiji in Siriji, lahko pomagate preko UNICEF-a Slovenija, z donacijo na unicef.si/doniraj-zdaj

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UN050302
Otroci potrebujejo vašo pomoč!
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.