Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Kako lahko otroška igra vpliva na zdrav razvoj otroka

Kako lahko otroška igra vpliva na zdrav razvoj otroka

Starša med aktivnostjo s triletnim sinom.
UNICEF/UNI418959/Delacroix

Otroška igra je izjemno pomembna za zdrav razvoj otrokovih možganov in za druga znanja ter spretnosti, pomembne za celotno življenje.

Moč igrivega starševstva

Je še kaj lepšega od tega, da se vi in vaš otrok skupaj smejita ter si delita trenutke čiste sreče? To je moč, ki jo ima otroška igra!

Deklici se igrata. Belize.

Starševstvo in otroška igra sta dva zelo tesno prepletajoča se elementa. Tvorita zelo zabavno kombinacijo in lahko podpirata celostni razvoj vašega otroka. Ko se otrok igra, se v njem prebudi radovednost in kreativnost. Z aktivnostmi, ki temeljijo na igri, kot so sestavljanje kock, igranje vlog in skupno reševanje ugank, vaš otrok razvija sposobnosti kritičnega mišljenja, jezikovne spretnosti in ljubezen do učenja, ki traja vse življenje. Pri domišljijski igri se otrok na primer nauči krmariti v socialnih interakcijah, izražati čustva, se pogajati, reševati težave in razvijati bistvene življenjske spretnosti, kot sta empatija in trdoživost.

In ne pozabimo na fizične koristi. Aktivna otroška igra doma, raziskovanje na prostem in vključevanje otroka v igranje z drugimi, spodbujajo njegov telesni razvoj, koordinacijo, ravnotežje velikih mišic in splošno dobro počutje. Zato bodite vedno pripravljeni na tek in skakanje.

Dva prijatelja med druženjem na Slonokoščeni obali.

Doma in v bližnji okolici lahko za svojega otroka ustvarite veliko igrivih priložnosti in se podate na skupno pustolovščino. Spodaj smo za vas pripravili nekaj uporabnih nasvetov, kako se lahko otroška igra vključi v vsakdanjik z vašim malčkom.

 

Otroška igra in sprejemanje trenutka

Vzemite si čas, ki ga namenite igri in prisotnosti z otrokom. Pozabite na druge moteče dejavnike, kot so delo, opravki, mobilni telefon in se skupaj z otrokom potopite v čarobnost trenutka.

Sledite otrokovemu zgledu

Pustite otroku, da prevzame pobudo pri igri. Spodbujajte njegove zamisli in interese ter opazujte, kako se bo povečala njegova samozavest.

Deček pri igri na novih gibalnih pripomočkih v Armeniji.

Bodite domiselni

Ustvarite igrivo okolje z vsem, kar imate doma pri roki. To so med drugim lahko tudi reciklirani materiali ali drugi predmeti, ki pri otrocih spodbujajo domišljijo, raziskovanje in ustvarjalnost. Tako postane otroška igra del asociacija na pozitivno interakcijo.

Vsakodnevni trenutek naj bo igriv 

Vsakodnevne rutinske dejavnosti, kot so kuhanje, obedovanje, kopanje in priprava na spanje, spremenite v zabavne in vznemirljive izkušnje. Med kuhanjem prepevajte, med kopanjem zaplešite ali si pred spanjem pripovedujte pravljico. Vaš otrok bo zagotovo navdušen, vi pa prav tako.

Mama in sin raziskujeta naravo.

Smeh, smeh in še enkrat smeh

Sprostite se, glasno se smejte in uživajte v veselju in trenutkih sreče, ki jih prinaša igrivost vašega otroka. To bo ustvarilo pozitivno in ljubeče ozračje proti stresu, tesnobi in drugim težavam z duševnim zdravjem.

Nasmejana mamica in otrok-Papua Nova Gvinejal

Ne pozabite, da skrb zase ni sebična 

Vključite prakse skrbi zase v rutino igre, na primer pridružite se otrokom pri dejavnostih, v katerih uživate, vzemite si kratke odmore za miselne vaje ali se ukvarjajte s hobiji, ki vas veselijo. Ti majhni trenutki v okviru igrivega starševstva lahko izboljšajo vaše duševno zdravje in dobro počutje. Ne pozabite, da je skrb za duševno zdravje bistvenega pomena za dobro počutje vas, vaše družine in otrok.

Družina pri igri s keglji.

Ko otroška igra postane del redne interakcije z otrokom, s tem ustvarjate tudi globlje vezi med vama. Na ta način vaš otrok pridobiva tudi socialne in čustvene spretnosti, ki imajo številne koristi za duševno zdravje celotne družine. Prav tako pa s tem poskrbite, da učenje za vašega otroka predstavlja vznemirljivo izkušnjo. Zato izkoristite moč igre in njen potencial za ustvarjanje doma, polnega sreče, ljubezni in neskončnih priložnosti. Pridružite se UNICEF-u na tej poti, saj v mesecu juniju praznujemo čarobnost igrivega starševstva in s svojimi najmlajšimi ustvarjamo nepozabne spomine. Otroška igra lahko zares spremeni vaš vsakdan in interakcijo z otrokom na bolje.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.