Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Otroci v Sudanu vse globlje ujeti v krizo

Otroci v Sudanu vse globlje ujeti v krizo

Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a, opazuje otroke med učenjem v taborišču za notranje razseljenih oseb Abdullah Naj v Port Sudanu.
© UNICEF/UNI599904/Elfatih

V zadnjih sedmih tednih naj bi bilo v El Fasherju v Sudanu ubitih ali ranjenih več kot 400 otrok. Številni otroci v državi še naprej stradajo.

Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a, je po obisku v Port Sudanu opozorila, da otroci v Sudanu še naprej plačujejo uničujočo ceno za vojno, ki za sabo pušča razdejanje. Več kot polovica od 24 milijonov otrok v državi – oz. približno 14 milijonov – nujno potrebuje humanitarno pomoč, skoraj noben otrok v državi pa ne obiskuje šole.

Poročila o hudih kršitvah otrokovih pravic so zaskrbljujoča, saj naj bi bilo od eskalacije konfliktov aprila lani pa do danes ubitih ali ranjenih več kot 3.800 otrok. V Severnem Darfurju naj bi bilo v nedavnih spopadih v El Fašerju in okolici ubitih ali ranjenih več kot 400 otrok, nadaljnja uporaba eksplozivnih ubojnih sredstev na naseljenih območjih pa predstavlja še dodatno tveganje za otroke in družine. Civilisti so ujeti v spopadih, pred manj kot tednom dni pa je bila tarča napadov tudi edina še delujoča bolnišnica, ki v El Fašerju zagotavlja zdravstveno pomoč za matere in otroke.

»Po več kot letu dni te krute vojne se bolečina in trpljenje otrok v Sudanu še poglabljata,« je povedala Catherine Russell, UNICEF-ova izvršna direktorica. »Življenja otrok, ki so ujeti med bojnimi linijami, prisiljeni zapustiti svoje domove ali pa so priča razdejanju v svojih lokalnih skupnostih, so se obrnila na glavo. Z vidika razseljenosti otrok govorimo o največji krizi na svetu. Otroci ne začenjajo vojn, vendar zanje plačujejo najvišjo ceno. Svet mora vedeti, s čim se spopadajo otroci v Sudanu, in vztrajati, da vse vpletene strani ustavijo nasilje in končajo to vojno.«

Skoraj 9 milijonov otrok se spopada s prehransko negotovostjo in pomanjkanjem dostopa do pitne vode. Skoraj 4 milijone otrok, mlajših od pet let, trpi zaradi akutne podhranjenosti, od tega naj bi bilo 730.000 otrok neposredno smrtno ogroženih. Zaradi zmanjšanja obsega cepljenja zaradi spopadov, omejitev dostopa do zdravstvenih storitev in nenehnih izbruhov bolezni, kot so kolera, ošpice, malarija in mrzlica denga, je še več sto tisoč otrok v nevarnosti, da umrejo.

Catherine Russell se je v Sudanu srečala z več otroki. Enajstletna Areeg je opisala, kako je pobegnila od doma, ko je v Kartumu izbruhnila vojna; njen prijatelj, ki je živel v sosednji hiši, je bil ubit. Areeg in njena družina sta bili zaradi spopadov v zvezni državi Al Džazira prisiljeni ponovno pobegniti, nato pa sta pristali v šotoru v Port Sudanu. »Odhod iz Kartuma me je zelo razžalostil. Življenje tukaj je težko,« je povedala deklica. Areeg sedaj obiskuje UNICEF-ov otrokom prijazen prostor, kjer lahko nekaj ur v dnevu riše, se igra in je preprosto spet otrok. »Rada rišem. V risbe lahko prenesem vsa svoja čustva,« je povedala Areeg. 

Drugo dekle, 15-letna Malaz, upa, da bosta njena starša, ki sta oba učitelja, dobila službo, da si bosta lahko privoščila hrano. Tako kot mnogi drugi so zaradi spopadov pobegnili brez svojega premoženja. »Imeli smo hišo v Kartumu. Bila je majhna, vendar je bila naš dom,« je povedala Malaz.

»Vojna povzroča smrtonosno kombinacijo razseljevanja, bolezni in stradanja, kar lahko vodi v lakoto in povzroči številne smrti med otroki,« je povedala Catherine Russell. »Kar 17 milijonov otrok v državi ne hodi v šolo, zato lahko ta vojna zaznamuje še več prihodnjih generacij.«

V ponedeljek se je Catherine Russel pridružila dogodku v Nairobiju v Keniji, ki so ga soorganizirali UNICEF, USAID in Save the Children skupaj z otroki, ki so pobegnili pred vojno v Sudanu, da bi pozvali k nujnemu ukrepanju za pomoč milijonom sudanskih otrok, katerih življenja je uničila vojna.

Vojna ogroža prihodnost 24 milijonov sudanskih otrok, UNICEF pa v zvezi s tem poziva:

– vse strani, naj prenehajo s hudimi kršitvami otrokovih pravic, vključno z ubijanjem in pohabljanjem otrok, spolnim nasiljem, rekrutacijo v oborožene skupine ter napadi na šole in bolnišnice. Civilno prebivalstvo in civilne objekte je treba vedno zaščititi;

– k prekinitvi spopadov in k ukrepom za dosego trajnega miru;

– k takojšnjemu in neoviranemu dostopu humanitarne pomoči do prebivalcev, čez bojne linije in meje, vključno z Darfurjem, Al Džaziro, Kartumom in Kordofanom;

– financiranju humanitarnega odziva v celoti.

UNICEF potrebuje 840 milijonov ameriških dolarjev za zagotavljanje svežnja ukrepov za zaščito, izobraževanje, zdravje, prehrano, vodo, sanitarne storitve in denarno pomoč za otroke v Sudanu.

»Otroci, ki so razseljeni v Sudanu, in tisti, ki so pobegnili čez mejo, so mi povedali, da imajo dve isti želji,« je povedala Catherine Russell. »Želijo se vrniti domov in želijo, da se vojna konča.«

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448902_2
Zacelimo njihove brazgotine
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč!
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.