Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Izjava UNICEF-ove izvršne direktorice Catherine M. Russell o položaju otrok v Ukrajini

Izjava UNICEF-ove izvršne direktorice Catherine M. Russell o položaju otrok v Ukrajini

Deček s torbo z napisom UNICEF
UNICEF/UNI357432/Filippov

UNICEF je globoko zaskrbljen nad zaostrovanjem razmer v Ukrajini, ki neposredno ogrožajo življenja in dobrobit 7,5 milijona otrok v državi.

Spopadi vzdolž razmejitvene črte na vzhodu Ukrajine so v preteklih dneh poškodovali kritično vodno infrastrukturo in objekte za izobraževanje otrok. Če se spopadi ne umirijo, bi lahko bilo več deset tisoč družin prisilno razseljenih, kar bi močno povečalo humanitarne potrebe na tem območju.

UNICEF načrtuje povečanje obsega pomoči za otroke in družine v vzhodni Ukrajini. To vključuje dostavo čiste pitne vode s tovornjaki na območja, ki so bila del spopadov, relokacijo zdravstvenih, higienskih in nujnih potrebščin za izobraževanje čim bližje skupnostim vzdolž razmejitvene črte, ter zagotavljanje drugih oblik nujne pomoči otrokom in družinam v stiski v sodelovanju z občinami. Mobilne ekipe, katerih delovanje podpira UNICEF, otrokom nudijo tudi psihosocialno pomoč, saj se mnogi med njimi zaradi kronične negotovosti spopadajo s travmo.

Spopadi, ki trajajo že osem let, so otrokom vzdolž razmejitvene črte povzročil globoko in trajno škodo. Otroci v Ukrajini potrebujejo mir.

UNICEF ponavlja poziv generalnega sekretarja k takojšnji prekinitvi spopadov. Vse strani ponovno poziva k spoštovanju mednarodnih zavez za zaščito otrok ter zagotavljanje varnega in hitrega dostopa do humanitarne pomoči tistim, ki jo potrebujejo. UNICEF prav tako poziva vse strani, da se vzdržijo napada na osnovno infrastrukturo, od katere so odvisni otroci – vključno s sistemi za vodo in sanitarije ter zdravstvenimi ustanovami in šolami.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.