Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Izguba otroških življenj v Sredozemlju je grozodejstvo, ki bo te obale preganjalo še leta

Izguba otroških življenj v Sredozemlju je grozodejstvo, ki bo te obale preganjalo še leta

Izjava

Izjava regionalnega urada UNICEF-a za Evropo in Srednjo Azijo ter posebnega koordinatorja za odziv na begunska in migrantska vprašanja v Evropi, Philippeja Corija.

UNICEF je globoko užaloščen in pretresen zaradi številnih poročil o tem, da naj bi v tovornem prostoru ladje, ki se je včeraj prevrnila in potonila ob obali Grčije, bilo ujetih do 100 otrok. Gre za največjo pomorsko tragedijo v Sredozemskem morju v zadnjih letih.

Predvidevamo lahko, da so mnogi od teh otrok izgubili življenje, saj je poročil o preživelih zaenkrat malo. Družinam otrok in vsem, ki jih je ta grozljiv dogodek prizadel, UNICEF izreka globoko sožalje.

To so otroci migranti in prosilci za azil, ki bežijo pred konflikti, nasiljem in revščino. So otroci, ki verjetno na vseh stopnjah svojega potovanja trpijo izkoriščanje in zlorabo. Večina se jih na nevarno pot odpravi samih, v rokah trgovcev z belim blagom in tihotapcev.

UNICEF je v pripravljenosti in lahko zagotovi nujno pomoč otrokom in ženskam, ki so preživeli brodolom, v sodelovanju z nacionalnimi oblastmi in partnerji.

Vsaka izguba življenja je tragedija. Izguba toliko življenj otrok v Sredozemskem morju, ki bi se ji bilo mogoče izogniti, pa je grozodejstvo, ki bo te obale preganjalo še leta. Kar je dovolj, je dovolj.

V skladu z mednarodnim pravom in Konvencijo o otrokovih pravicah so države dolžne ščititi pravice in upoštevati najboljšo korist otrok. UNICEF še naprej poziva k zagotavljanju varnih in zakonitih poti za migracije in azil v Evropski uniji ter k usklajenim iskalnim in reševalnim akcijam, ki pomagajo preprečevati smrtne žrtve na morju.

Vsak otrok je najprej otrok. Države bi morale v sodelovanju zagotavljati zaščito življenj vsakega otroka, ne glede na migrantski status.

Izjava regionalnega urada UNICEF-a za Evropo in Srednjo Azijo ter posebnega koordinatorja za odziv na begunska in migrantska vprašanja v Evropi, Philippeja Corija

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.