Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Po dveh mesecih konflikta je v Sudanu na novo razseljenih več kot milijon otrok

Po dveh mesecih konflikta je v Sudanu na novo razseljenih več kot milijon otrok

Otrok na fotografiji je hudo podhranjen. S podporo UNICEF-a se zdravi v stabilizacijskem centru v Severnem Darfurju v Sudanu.
UNICEF/2022/UN0637759/Bos

Humanitarne razmere v Sudanu se slabšajo, v Darfurju je ogroženih več kot 5 milijonov otrok

Po dveh mesecih je v Sudanu zaradi konflikta na novo razseljenih več kot milijon otrok. Po uradnih podatkih je bilo do 6. junija ubitih več kot 330 otrok, več kot 1.900 jih je bilo ranjenih, še veliko več pa jih je resno ogroženih. Dostop do ranljivih otrok in družin je omejen na najosnovnejšo pomoč pri reševanju življenj. Že več kot 13 milijonov otrok v državi nujno potrebuje humanitarno pomoč: vodo, zdravstveno oskrbo, prehrano in zaščito.

»Prihodnost Sudana je na kocki in ne moremo biti še naprej priča umiranju in trpljenju otrok,« je povedala Mandeep O’Brien, UNICEF-ova predstavnica v Sudanu. »Otroci so ujeti v neizprosno nočno moro, nosijo najtežje breme te nasilne krize, ki je niso pomagali ustvariti. Ujeti so v navzkrižnem ognju, poškodovani, zlorabljeni, razseljeni ter podvrženi boleznim in podhranjenosti. UNICEF je pripravljen pomagati skupaj s partnerji, vendar potrebujemo varen in neomejen dostop ter zajamčeno varnost osebja na vseh območjih, kjer so otroci v veliki stiski.«

Posebej zaskrbljujoče so razmere v Darfurju. Zaradi nenehnih izpadov telekomunikacij in omejenega fizičnega dostopa, je težko priti do preverjenih informacij o razmerah na tem območju. Po ocenah v petih zveznih državah Darfurja živi približno 5,6 milijona otrok, med njimi naj bi jih bilo skoraj 270.000 na novo razseljenih zaradi konflikta.

Spopadi so najbolj intenzivni v zahodnem in osrednjem Darfurju, skupaj s plenjenjem humanitarnih zalog in objektov, prebivalci pa tu živijo v veliki negotovosti. Zaradi pomanjkanja čiste pitne vode več sto tisoč otrokom grozijo dehidracija, driska in podhranjenost. V zvezni državi Zahodni Darfur naj bi bilo hudo podhranjenih najmanj 14.836 otrok, mlajših od pet let. Pričakuje se, da se bodo te številke še povečale, pa tudi stopnja podhranjenosti med doječimi materami. V osrednjem Darfurju so ustavljene akcije cepljenja, pogojev za delovanje hladne verige, ki bi zagotovila varno hrabmo cepiv, pa ni. Zaloge cepiv in pripomočkov so izropane ali uničene, zaradi česar so otroci izpostavljeni velikemu tveganju.

V Vzhodnem Darfurju je maja v bolnišnici El Daein zaradi pomanjkanja elektrike, kisika in inkubatorjev umrlo šest otrok.

UNICEF poziva vse strani, vpletene v konflikt, naj dajo prednost varnosti in dobrobiti otrok, naj zagotovijo njihovo zaščito in omogočijo neoviran humanitarni dostop do prizadetih območij. Za zaščito pravic teh ranljivih otrok je treba nemudoma zagotoviti humanitarno pomoč, ki rešuje življenja.

UNICEF je na terenu v 14 zveznih državah, vključno z vsemi zveznimi državami v Darfurju, kjer v žariščih konfliktov, kljub velikim izzivom in omejitvam dostopa, zagotavlja storitve za reševanje življenj, nujno pomoč za razseljene prebivalce in gostiteljske skupnosti ter drugo pomoč.

UNICEF za pomoč v Sudanu potrebuje 838 milijonov ameriških dolarjev, sicer organizacija ne bo več zmogla zagotavljati nujne humanitarne pomoči po državi, vključno z Darfurjem.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.