Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
1,4 milijona otrok v Somaliji na robu podhranjenosti

1,4 milijona otrok v Somaliji na robu podhranjenosti

Otrok, ki trpi za hudo podhranjenostjo
UNICEF/UN0591148/Taxta

Več kot 1,4 milijona otrok v Somaliji, kar je skoraj polovica prebivalstva države, mlajšega od pet let, bo letos verjetno trpelo zaradi akutne podhranjenosti zaradi dolgotrajne suše. 4,1 milijona prebivalcev v državi je na robu preživetja.

Najnovejše ocene prehranske varnosti v Somaliji, objavljene prejšnji teden, kažejo, da bi lahko četrtina od 1,4 milijona otrok, ki jih ogroža podhranjenost, trpela zaradi hujše oblike akutne podhranjenosti, ki lahko povzroči smrt. “Številke, ki jih vidimo letos, so precej visoke in če ne sprejmemo nujnih ukrepov, je na tisoče otrok v nevarnosti, da umrejo,” opozarja predstavnica UNICEF-a Angela Kearney.

Zadnje tri deževne sezone niso prinesle težko pričakovanih padavin. Zaradi dolgotrajne suše in nenehnih konfliktov četrtina prebivalstva potrebuje takojšnjo pomoč v hrani. Brez povečanja obsega nudenja pomoči bi se lahko razmere do junija letos še poslabšale.

Med najranljivejšimi so pašne skupnosti. Kritično pomanjkanje vode za ljudi in živino je mnoge družine prisililo k selitvi v mesta in primestna naselja. Od novembra lani so se cene vode na nekaterih najbolj prizadetih območjih države podražile kar za 72 odstotkov. Že pred kriznimi razmerami je bilo zaradi konfliktov in podnebnih sprememb razseljenih 2,9 milijona ljudi.

Čeprav je obsežna humanitarna podpora vlade in drugih partnerjev od julija lani v veliki meri ublažila razsežnosti krize, bo predvidena zmerna količina padavin v naslednji deževni sezoni (od aprila do junija) verjetno še poslabšala prehranske razmere.

UNICEF do konca marca nujno potrebuje 7 milijonov ameriških dolarjev za nabavo terapevtske hrane za zdravljenje hudo akutno podhranjenih otrok. Morebitna prekinitev dobave pomoči bi lahko od junija dalje povzročila resno pomanjkanje terapevtske hrane v državi in ogrozila življenja več kot 100.000 najranljivejših otrok.

UNICEF Slovenija prek programa mesečnih darovalcev Staršev otrok sveta pomaga najranljivejšim otrokom, tudi v Somaliji. Več na www.starsiotroksveta.si.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.