Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vzgoja srečnega dojenčka: vodnik za starše

Vzgoja srečnega dojenčka: vodnik za starše

UNICEF/UN0613932/Malawi

Novorojenčki imajo močno željo po bližini svojih staršev, saj jim ta pomaga, da se počutijo varne in ljubljene.

Vzgoja srečnega dojenčka: nekaj strokovnih dejstev

Novorojenčki imajo močno željo po bližini svojih staršev, saj jim ta pomaga, da se počutijo varne in ljubljene. Ko se počutijo varne, sproščajo hormon oksitocin, ki pospešuje rast in razvoj možganov. Tako jim pomaga, da so srečni v otroštvu, kasneje pa bolj samozavestni odrasli. Pestovanje vašega otroka, nasmehi in pogovori z njim tudi v starših sproščajo oksitocin, zaradi česar se starši počutite mirne in srečne.

MIT

Če se dojenčkom daje preveč pozornosti, postanejo razvajeni in zahtevni otroci.

RESNICA

Če se dojenčki čutijo varne in ljubljene, bodo mirnejši in bodo odrasli v samozavestnejše odrasle.

V pričakovanju novorojenčka

V času nosečnosti otrokovi možgani rastejo in se razvijajo. K temu lahko pripomorete tudi starši, tako da si vzamete nekaj časa za sprostitev in pogovarjanje, božanjem nosečniškega trebuščka ali pa mu predvajanje glasbo. K temu spodbujajte tudi druge ožje družinske člane.

Prvo srečanje z vašim novorojenčkom

Po rojstvu otroka ga čimprej vzemite v roke in naslonite na vas, da začuti stik vaše kože. To novorojenčka pomiri in njemu ter mamici omogoči počitek, okrevanje in spoznavanje drug drugega. Če začutite, da vaš novorojenček želi dojiti, tako da se pomika proti dojki, je to odličen trenutek za začetek dojenja, ko si bo vaš novorojenček sam izbral najboljšo pozicijo dojenja. Dojenje v mamici in dojenčku sprošča hormon oksitocin, zato se bosta oba počutila povezana. Če se odločite za hranjenje s stekleničko, vam bo k povezovanju s dojenčkom pomagalo, da ste ob prvem hranjenju z dojenčkom v stiku s kožo na kožo in ga gledate v oči.

Prvi dnevi

Vašega novorojenčka imejte blizu sebe, da boste začeli prepoznavati znake, ki vam jih daje, ko vam želi sporočiti, da je lačen ali si želi pozornosti. Ko se na njegove znake odzovete, vzbujate v njemu občutek varnosti. Če otroka objamete tako da začuti vašo kožo, mu omogočite da vas zavoha in sliši vaš srčni utrip, kar ga tolaži in pomiri.

Dojenih dojenčkov ni mogoče prenajesti, tako da lahko dojenčka dojite tudi, kadar ga želite pomiriti ali kot način preživljanja skupnega časa.

Če vašega dojenčka hranite s pomočjo stekleničke, ga med hranjenjem držite blizu sebi in vzdržujte očesni stik. Naučite se opazovati znake, ko vam sporoča, da želi hrano ali pa s hranjenjem želi končati. Čim več hranjenja opravite starši sami, saj to pomaga vzpostavljati tesno in ljubečo povezanost z vašim otrokom. Stik koža na kožo lahko novorojenčka kadarkoli pomiri.

MIT

Pomembno je, da se otroci navadijo vsakodnevne rutine, saj si starši tako olajšajo življenje.

RESNICA

Majhni dojenčki se ne morejo naučiti rutine. Z odzivanjem na njihove znake o želji po hranjenju ali pozornosti se v njih vzbuja varnost, zato manj jokajo, kar bo pripomoglo k olajšanju življenja.

Iskanje vašega ritma

Prihod dojenčka je lahko velik izziv. Sčasoma boste začeli razumevati, kaj vaš novorojenček potrebuje. To vam bo omogočilo, da se lahko uskladite v ritem, ki bo obema odgovarjal. Vaš odziv na njegove potrebe po hranjenju in pozornosti bo pomagal pri rasti in razvoju otrokovih možganov, hkrati pa se bo vaš dojenček počutil varnega, zato bo manj jokal. Pestovanje vašega otroka med jokom mu bo pomagalo, da se bo počutil varnega in ljubljenega, četudi ne bo z jokom takoj prenehal. Raziskave kažejo, da se dojenčki, katerih starši so tako ravnati v otroštvu, razvijejo v samozavestnejše malčke, zato se lažje spopadajo z začasno odsotnostjo staršev in ne postanejo preveč navezani. Tudi to bo pomagalo, da bo vaše življenje manj stresno, najpomembneje pa je, da boste tako vzgojili srečnega dojenčka!

MIT

Dojenčke je treba pustiti, da se sami umirijo, saj se tako naučijo biti samostojni.

RESNICA

Ko dojenčki pogosto ostajajo sami, mislijo, da so bili zapuščeni, zato postanejo ob vrnitvi staršev bolj navezani in nesigurni.

MIT

Veliko igrač bo pripomoglo k učenju dojenčka.

RESNICA

Opazovanje vašega obraza je najboljši način učenja za dojenčke. Poslušanje vašega glasu in vaš nasmeh sproščajo oksitocin in pomagajo rasti in razvoju otrokovih možganov.

Ob rojstvu vašega otroka ni potrebno kupiti drage otroške opreme in igrače. V resnici ni potrebno zapraviti veliko denarja. Za vzgojo srečnega dojenčka in njegov razvoj je pomembno, da ima starše, ki ga imajo radi in zanj skrbijo.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.