Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vrnitev v službo po porodniškem dopustu

Vrnitev v službo po porodniškem dopustu

punčka spi v maminem naročju, medtem ko mami opravlja svoje delo.
UNICEF

Od izčrpavanja mleka v službi do iskanja varstva za vašega otroka – nasveti za vse mamice

Mary Beth Ferrante je mama, svetovalka in poklicna trenerka, ki z vami deli svoje nasvete za mlade mamice, ki načrtujejo svojo vrnitev v službo po porodniškem dopustu.

Nobena skrivnost ni, da je vrnitev v službo po končanem porodniškem dopustu lahko naporna. Mamice se spopadajo z občutkom krivde, da zapuščajo svojega otroka in se vračajo k vsakodnevnim obveznostim. Hkrati se spopadajo tudi s pomisleki o tem, kako se bodo spopadle z vrnitvijo v službo.

Se bom še spomnila, kako moram opravljati svoje delo?

Je v času moje odsotnosti oseba, ki me nadomešča, moje delo opravljala bolje kot jaz?

Kako bom hkrati dobra mama in dobra uslužbenka?

Vzemite k srcu nasvet Mary, mame, ki se je že spopadla s to situacijo: vse bo v redu! Seveda boste potrebovale čas, da se vrnete v vaš ritem, vendar se z nekaj prilagoditvami lahko uspešno spoprimete z novim življenjem ter usklajevanjem službenih in materinskih obveznosti. Tukaj je nekaj načinov, kako si lahko olajšate vrnitev v službo po porodniškem dopustu.

Pred vrnitvijo v službo se pogovorite z vašim nadrejenim

Pred odhodom na starševski dopust ste verjetno v službi povedali okvirni datum vrnitve. Ko se bo ta dan začel približevati, se obrnite na svojega nadrejenega in se prepričajte, da so v službi pripravljeni na vašo vrnitev. Pogovorite se o vašem točnem datumu vrnitve, da lahko pred tem oba opravita vse obveznosti, ki vam bodo omogočile lažjo vrnitev v službo.

O svojih novih materinskih obveznostih se pogovorite

Vaš malček bo vplival na spremenjen delovni urnik, saj ga boste morali prilagoditi njegovim potrebam. V preteklosti ste morda vi bili tisti zaposleni, na katerega so se lahko zanesli, da bo ostal v pisarni dlje ali opravil nujno delo čez vikend, če je to bilo potrebno. Zato je pomembno, da ob vrnitvi v službo vzpostavite jasna pričakovanja.

Vprašajte se, kaj se pri vas spreminja? Ali morate ob določenem času prevzeti otroka iz varstva? Si želite popoldan vzeti čas samo za vašega otroka in takrat ne boste na voljo za službene klice? Ali potrebujete obvestilo o načrtovanem službenem potovanju ali dogodku prej, kot ste ga potrebovali do sedaj? Bolj kot boste odkriti in neposredni glede želenih sprememb, bolj bodo vaši sodelavci spoštovali vaše želje.

Za vašega otroka izberite varstvo, ki mu zaupate

Ko gre za skrb za vašega otroka medtem, ko boste vi v službi, je ključnega pomena, da se glede izbranega varstva počutite dobro. Če vas bo skrbelo za dobrobit vašega otroka, se nikakor ne boste mogli osredotočiti na delo.

Poiščite varstvo za otroka, za katerega boste prepričani, da bo vašemu malčku nudilo ljubezen, skrb in varnost. Vzemite si čas za sprejem odločitve, oglejte si prostore vrtca ali druge oblike otroškega varstva, pogovorite se z vzgojiteljicami, varuškami in starši drugih otrok.

Če je mogoče, si vzemite teden dni za uvajanje in prehod v novo obdobje. To bo koristno za vas in za vašega otroka. Še preden se vrnete v službo, začnite z uvajanjem. Pustite otroka za pol dneva pri babici in dedku, pojdite z njim v vrtec za nekaj ur ali pa začnite spoznavanje otroka z njegovo varuško teden ali dva pred vašo vrnitvijo v službo. Občutek, da ste se na prehod dobro pripravili, bo olajšal vašo vrnitev v službo.


Pomembno je, da ste do sebe prijazni in da se zavedate, da delate za vašega otroka vse, kar v tistem trenutku lahko.


Če nameravate nadaljevati z dojenjem po vrnitvi v službo, ustvarite načrt izčrpavanja mleka

Vprašajte katerokoli mamico in prav gotovo vam bo odgovorila, da je izčrpavanje mleka v službi popolnoma drugačna stvar. Izčrpavanje mleka je še ena stvar, na katero se morate pripraviti in jo obvladati skozi ves delovni dan. Preden se vrnete v službo, se prepričajte, da ste se dobro seznanili z delovanjem črpalke in vam uporaba ne predstavlja nobene težave. V torbici s črpalko hranite tudi seznam, na katerem si zapišite, kaj vse potrebujete za izčrpavanje mleka v službi. Razmislite tudi o nakupu rezervnih delov za črpalko. Če imate rezervne dele, boste lahko črpalko hitreje spakirale za službo, saj ne bo potrebno čakati, da očistite prvotni komplet.

Ali imate v službi na voljo prostor za dojenje? Če ga imate, se ob vrnitvi v službo pogovorite o pravilih uporabe sobe. Pozanimajte se, ali boste potrebovale ključ do sobe, ali si boste sobo delile z drugimi mladimi mamicami in ali morate rezervirati čas uporabe. Če v službi nimate prostora za dojenje, se pogovorite z vašim nadrejenim o tem, kaj boste potrebovale. Delodajalcu to sporočite še pred vrnitvijo v službo in mu dajte čas, da poskrbi za potrebne stvari.

Ne pozabite v svojem koledarju zabeležiti čas, ko nameravate izčrpavati mleko. Če vašega dojenčka samo dojite, boste morali izčrpavati mleko vsaj tako pogosto, kot vaš dojenček jé. Vaš urnik izčrpavanja mleka čimbolj prilagodite urniku hranjenja otroka in se izogibajte pogostemu izpuščanju izčrpavanja.

Veliko mamic se ob vrnitvi v službo sooča z zmanjšano laktacijo. Če se to zgodi tudi vam, najprej poskrbite, da pijete dovolj vode. Med delom ne pozabite na zadostno pitje vode in ne izpuščajte obrokov, da zagotovite zadostno nastajanje mleka. Če se kljub temu še vedno soočate s problemom, razmislite o posvetu pri zdravniku. Oblecite izčrpavanju prijazna oblačila, saj bo tako vsako izčrpavanje potekalo lažje in hitreje.

In ne pozabite: gre le za začasno obdobje v vašem življenju. Izčrpavanje mleka je lahko zelo moteče in naporno, še posebej, če zaradi tega zamujate pomembne stvari v službi. Zato se spoprijemajte z vsakim dnem posebej!

Bodite potrpežljive do sebe

Z razlogom je za vrnitev v službo potrebno uvajanje in predstavlja pravi prehod. Za prilagoditve je vedno potreben čas. Dobro veste, da znate opravljati svoje delo in veste, da vedno bolj obvladate starševstvo, ampak tega dvojega še nikoli niste opravljale skupaj. Morda boste prvi dan, teden ali mesec v službi popolnoma izgubljene.

Pomembno je, da ste do sebe prijazne in se zavedate, da delate vse kar lahko. Prav je, da na poti v službo uživate, saj je to edini mirni trenutek v dnevu. Nič ni narobe, če po sestanku takoj odhitite domov in se stisnete k svojemu malčku. Vaša vrnitev v službo morda ni takšna, kot ste si želeli, vendar vam bo s časom vse uspelo.

”Ko sem se vrnila v službo po rojstvu prvega otroka, se spomnim, da mi je starejša sodelavka dejala, da bo s časom vse vedno lažje. Če sem iskrena, sem mislila, da je popolnoma nora! A se je izkazalo, da je imela prav. Sčasoma bo vedno lažje – lahko ste dobra mama in dobra uslužbenka hkrati. Z malo strpnosti in priprave boste slej kot prej obvladale situacijo!”

Izvirni članek.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.