Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Kaj je samostojna igra in zakaj jo spodbujati?

Kaj je samostojna igra in zakaj jo spodbujati?

UNICEF/UNI334322/ Bhardwaj

Preberite, kako samostojna igra koristi razvoju vašega otroka.

Igranje ne pomeni samo zabavanje, ampak se skozi igro otroci tudi učijo. Ko vaš otrok recitira otroško pesmico, razvija svoje govorne sposobnosti. Ali vaš otrok rad vrže žogo v zrak in jo nato ujame? Pri tej aktivnosti se mu razvijajo pomembne gibalne sposobnosti in koordinacija med njegovimi očmi in rokami. 

Med epidemijo koronavirusa se otroci ne morejo igrati s svojimi prijatelji in sošolci, kar je ključnega pomena za njihov razvoj. Čeprav je pomembno, da se otroci družijo in igrajo s svojimi vrstniki, ima tudi samostojno igranje mnogo koristi. Pogovarjali smo se s strokovnjakoma za izobraževanja in razvoj otrok Syedo Sazijo Zaman in Ferdousi Khanom z Inštituta za razvoj izobraževanja BRAC na Univerzi BRAC o tem, kako lahko starši spodbujajo samostojno igro pri svojih otrocih in zakaj bi jo morali.

Zakaj je igranje tako koristno za otroke?

Syeda Sazija Zaman pojasnjuje, da je igra bistvo otrokovega razvoja. Otroci skozi igro doživljajo in spoznavajo svoj svet, tako da raziskujejo svoje okolje, izražajo svoja čustva in gradijo svoj besedni zaklad. Igra je naravni način učenja za otroke po svetu, doda Ferdousi Khanom. Je resnično pomembna dejavnost za razvoj kognitivnih, fizičnih, socialnih in čustvenih lastnosti, pa tudi za razvoj domišljije in ustvarjalnosti.

Kaj je samostojna igra?

Samostojna igra otroka je takrat, ko ima otrok popolno svobodo, da se igra na kakršenkoli način želi. Za igranje sami izbere kar želi, od predmetov, do prostora, kjer se želi igrati in predvsem do samostojne odločitve o vsebini igre. Med samostojno igro se lahko otroci izražajo na način, ki odseva njihovo počutje tisti dan, v tisti situaciji ali ob tistem času igranja. Tovrstne priložnosti samostojnega igranja so zelo pomembne za otroke, pravi Khanom.

Vsak otrok je edinstven in ima drugačen način razmišljanja in izražanja. Morda bo en otrok želel risati, medtem ko bo drug želel samostojno sestaviti sestavljanko. To sta le dva različna načina izražanja njihove ustvarjalnosti.

Kako samostojna igra koristi otroku

Včasih je dobro, da se otroci igrajo sami in samostojno, ker so lahko takrat bolj kreativni. Ko se otrok igra sam, se ukvarja s svojo domišljijo in se že od malega uči samostojnosti. Razvijanje samostojnosti pri otrocih je koristno za kasnejše življenje.

Samostojna igra pri otroku razvija tudi spretnost reševanja problemov. Sam lahko poskusi rešiti težave ali pa si med igranjem sam izmisli določene ovire. Pomembno je, da izraža svoj način razmišljanja. Te veščine se razvijajo, kadar se otrok samostojno igra.

Pri kateri starosti naj starši začnejo uvajati samostojno igro?

Samostojna igra daje otrokom priložnosti, da na njim želen način raziskujejo svet in pomaga spodbujati ustvarjalnost ter uporabo domišljije. Khanom in Zaman priporočata, da se samostojna igra začne čimprej. Pravita, da bi starši morali svoje malčke in predšolske otroke spodbujati, da se redno igrajo samostojno. Samostojno pa se lahko, ob nenehnem nadzoru, igrajo tudi dojenčki, stari šest mesecev.

Kako lahko starši spodbujajo samostojno igro

Čeprav gre pri samostojni igri za samostojnost, lahko starši svoje otroke spodbujajo in podpirajo, da imajo zabavno učno izkušnjo skozi samostojno igro.

  • Poskrbite, da bo imel otrok varen prostor za igro. Otroci morajo med samostojno igro imeti možnost, da večino stvari raziskujejo ali naredijo sami, ker se tako razvijata samozavest in neodvisnost. Pomembno je zagotoviti, da se otrok igra v varnem okolju, kjer mu je to lahko omogočeno. Iz igralnega območja odstranite morebitne nevarne predmete in med igro poglejte, da je njegovo igranje varno.
  • Poslušajte svojega otroka. Vprašajte ga, kaj želi početi danes. Glede na njegov odgovor, mu pomagajte ustvariti okolje, v katerem bo lahko izpolnil svojo željo. Če želi graditi hišo, mu dajte primerne predmete, ki jih bo potreboval. Pri tem se ne bojte ustvarjalnosti, ampak poglejte po sobi in poiščite karkoli primernega. Če bi vaš otrok želel sestavljati sestavljanko, vi pa nimate nobene doma, vzemite koledar ali sliko in jo razrežite na koščke, ki jih lahko nato sestavi.
  • Med igranjem mu dajajte namige in predloge. Ko se bo vaš otrok soočil s kakšno težavo med igro, mu pomagajte z usmerjanjem k rešitvi. Vprašajte ga, kaj želi storiti in ali kaj potrebuje, da bo lahko rešil težavo. Starši ne smejo rešiti problema namesto otroka, pravi Zaman. Starši morajo otroku le pomagati z namigi in nasveti, da se otroci samo dokopljejo do rešitve.
  • Spremenite igro v čas druženja. Čeprav se vaš otrok igra samostojno, to še ne pomeni, da vi ne morete sodelovati. Če se vaš otrok želi igrati ravno takrat, ko imate službene obveznosti ali sestanek, se z njim pogovorite o tem, kako se lahko samostojno igra v tem času. Razložite mu, da se mu boste po opravljenih službenih obveznostih pridružili pri igri. Khanom pogosto uporablja ta pristop pri svoji hčerki. Vpraša jo, ali mu lahko napiše zgodbico, ki mu jo bo potem prebrala na glas. S takim pristopom otroku pomagate, da najde različne aktivnosti, s katerimi se lahko samostojno zaposli.

Za nasvete o skupni igri z vašim otrokom pa si lahko preberete še:

Izvirni članek.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.