Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Varno dojenje med epidemijo koronavirusa

Varno dojenje med epidemijo koronavirusa

Dojenje otroka med epidemijo koronavirusa
UNICEF

Odgovori strokovnjakov na pogosta vprašanja o varnem dojenju med epidemijo koronavirusa, ki vam bodo zagotovila varno dojenje.

Kako dojiti otroka po navodilih strokovnjakov

Če ste mamica malemu dojenčku ali pa pričakujete dojenčka, je povsem normalno, da se sprašujete, kakšno je najbolj varno dojenje med epidemijo koronavirusa.

Znanstvene raziskave podpirajo dojenje. Stik kože na kožo in izključno dojenje v zgodnjem obdobju pomagata vašemu otroku, da se razvija. Ni razloga, da bi s tem prenehali zaradi virusa. Do danes ni znan noben primer prenosa okužbe iz matere na dojenčka preko materinega mleka ali dojenja.

Če v kratkem pričakujete otroka, vas v zdravstveni ustanovi morajo podpirati, da dojenčka dojite, vzdržujete stik kože na kožo in si delite sobo z vašim malčkom.

Tukaj je nekaj odgovorov na pogosta vprašanja novopečenih mamic, ki bodo pomagala vam in vašemu otroku zagotoviti kar se da varno izkušnjo, tudi v primeru okužbe s koronavirusom.

Ali naj dojim v času epidemije?

Vsekakor. Materino mleko vsebuje protitelesa, ki vašemu otroku dvignejo imunski sistem in ga ščitijo pred številnimi okužbami. Protitelesa in bioaktivni dejavniki v materinem mleku pomagajo tudi pri okužbi s koronavirusom, če ji je otrok izpostavljen.

Če je vaš dojenček mlajši od šest mesecev, naj se prehranjuje izključno z materinim mlekom. Ko bo vaš otrok star več kot šest mesecev, nadaljujte z dojenjem, hkrati pa začnite uvajati zdravo čvrsto hrano.

Ali lahko svojega otroka okužim s koronavirusom med dojenjem?

Do danes ni znan noben primer aktivnega prenosa virusa (virusa, ki bi lahko povzročil okužbo) z dojenjem materinega mleka na otroka. Raziskovalci sicer nadaljujejo raziskave o prenosu virusa preko materinega mleka.

Vzpostavljajte stik kože na kožo z vašim novorojenčkom. S tem spodbujate zgodnji začetek dojenja, kar pripomore k zmanjševanju stopnje smrtnosti med novorojenčki. Čas je ključnega pomena. Priporočljivo je, da začnete svojega novorojenčka dojiti v prvi uri po porodu.

Ali naj dojim, če sumim da sem okužena s koronavirusom?

Da, z dojenjem nadaljujte ob ustreznih previdnostnih ukrepih. Tako bo dojenje varno tudi med epidemijo. Med te spadajo nošenje maske, če jo imate na voljo, umivanje rok z milom in vodo ali razkuževanje rok pred in po stiku z vašim dojenčkom. Držati se morate tudi rutinskega razkuževanja površin in igrač, ki ste se jih dotaknili. Prsni koš si umijte samo v primeru, če ste pravkar zakašljali. V nasprotnem primeru dojk ni treba umivati pred vsakim dojenjem.

Kaj naj storim, če sem preveč bolna, da bi zmogla dojiti?

Če se počutite tako slabo, da ne morete dojiti, poskusite poiskati druge načine, kako lahko vašemu otroku varno zagotovite materino mleko. Poskusite z izbrizgavanjem mleka in ga dajte v skodelico ali otroka hranite z žličko. Razmislite lahko tudi o mleku iz mlečne banke, če ta možnost obstaja. O vseh možnostih, ki so vam na voljo, se posvetujte s svetovalcem za dojenje ali z zdravnikom.

Izbrizgavanje mleka je pomembno tudi za ohranjanje proizvajanja mleka, tako da boste otroka lahko nadalje dojili, ko se boste počutili bolje. Po potrditvi okužbe ali sumu na okužbo vam ni treba prenehati z dojenjem.

Če izbrizgavanje mleka ali mlečna banka nista možni rešitvi, razmislite o navzkrižnem dojenju, če je to za vas sprejemljiva kulturna norma. V skrajni možnosti lahko uporabite tudi pravilno pripravljeno mlečno formulo.

Ali naj dojim, če je moj otrok bolan?

Še naprej dojite vašega otroka. Če vaš malček zboli za koronavirusom ali katero drugo boleznijo, je hranjenje z materinim mlekom še bolj pomembno. Dojenje krepi imunski sistem vašega otroka, vaša protitelesa, ki se prenašajo skozi dojenje materinega mleka pa mu pomagajo pri boju z različnimi okužbami.

Katere previdnostne ukrepe moram sprejeti med dojenjem?

Upoštevajte navodila za pravilno umivanje rok. Roke si morate umivati z milom in vodo pred stikom z vašim dojenčkom in po njem. Uporabite lahko tudi razkužilo. Zelo pomembno je, da čistite in razkužujete vse površine, ki ste se jih dotaknili.

Črpalke za dojenje, stekleničke za shranjevanje mleka in ostale pripomočke za hranjenje po vsaki uporabi operite kot običajno. Tako bo dojenje povsem varno tudi med epidemijo koronavirusa!

Preberite še: Vse kar morate vedeti o cepivih proti koronavirusu

Več vsebin o dojenju najdete tukaj.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.