Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vse kar morate vedeti o cepivih proti koronavirusu

Vse kar morate vedeti o cepivih proti koronavirusu

UNICEF/UN0415226/Reddy

Odgovori na najpogostejša vprašanja o razvoju cepiv proti koronavirusu.

Cepiva proti koronavirusu so ključnega pomena za premagovanje epidemije koronavirusa, seveda ob hkratnem upoštevanju preventivnih ukrepov in izvajanju testiranj. V razvoju je več obetavnih cepiv proti koronavirusu, medtem pa so cepiva podjetij Pfizer/BioNTech, Moderna in Oxford-AstraZeneca že dobila dovoljenje za uporabo s strani strogih regulativnih organov.

Koronavirus za otroke predstavlja veliko večjo nevarnost, kot so le takojšnji fizični učinki bolezni. Ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa lahko otežijo ali onemogočijo dostop otrok do zelo potrebnih zdravstvenih storitev. Slabša dostopnost do zdravstvenih storitev ogroža zdravje otrok, grožnja ekonomske recesije pa ogroža prihodnost generacije otrok. Preberite odgovore na najpogostejša vprašanja staršev o cepivih proti koronavirusu.

Zakaj razvoj cepiv proti koronavirusu traja toliko časa?

Razvoj varnega in učinkovitega cepiva terja nekaj časa, vendar so zahvaljujoč investicijam v raziskave in razvoj ter globalnemu sodelovanju brez primere, znanstveniki v rekordnem času razvili cepivo proti koronavirusu, hkrati pa izpolnili vse kriterije stroge regulacije standardov.

31. decembra 2020 je Svetovna zdravstvena organizacija odobrila cepivo podjetja Pfizer/BioNTech kot prvo cepivo za nujno uporabo pri preprečevanju širjenja koronavirusa. Postopek za nujno uporabo cepiva (Emergency Use Listing Procedure) je postopek, ki temelji na ocenjevanju in uvrstitvi še nelicenciranih cepiv na listo odobrenih cepiv z namenom pospeševanja dostopnosti cepiva ljudem, ki jih je epidemija koronavirusa najbolj prizadela.

Trenutno je v fazi razvoja več kot 200 dodatnih potencialnih cepiv, od tega jih je 56 v klinični fazi testiranja in 166 v predklinični fazi razvoja. Nekatera cepiva so že v tretji fazi kliničnega testiranja, ki je zadnji postopek pred odobritvijo cepiva.

Pomembno je zavedanje, da je postopek od razvoja cepiva, izdaje dovoljenja, pa do proizvodnje cepiva in njegove množične uporabe, dolg. Ko cepivo zadostuje strogim standardom in pridobi odobritev, je izjemno pomembno, da bo to cepivo pravočasno na voljo in pravično dostopno za vse, ki ga najbolj potrebujejo. Pri tem sodeluje tudi UNICEF s svojimi partnerji.

Kako se razvijajo cepiva proti koronavirusu?

Cepiva delujejo na način, da posnemajo nalezljive antigene – viruse, bakterije in druge mikroorganizme, ki lahko povzročijo bolezen. To naš imunski sistem nauči hitrega in učinkovitega odziva na bolezen.

Tradicionalno so cepiva temeljila na gensko oslabljenem (mutiranem) virusu, ki je našemu imunskemu sistemu omogočil, da sproži napad z imunskimi celicami. Ob takih napadih pa hkrati telo ustvari tudi spominske celice, ki si zapomnijo, kako mora telo odreagirati na ta virus. Posledično lahko ob naslednjem stiku z virusom imunski sistem hitro prepozna virus in ga napade, še preden se pojavijo kakršnikoli simptomi. S takim cepivom se torej v telo vnese antigen, ki ne more povzročiti bolezenskih znakov, ga pa telo vseeno prepozna kot tujega in preventivno razvije spominske celice, ki čakajo na morebiten vstop pravega virusa. Na tak način se trenutno razvijajo nekatera cepiva proti koronavirusu.

Druga potencialna cepiva, ki se razvijajo pa uporabljajo nove pristope – to so RNK in DNK cepiva. Namesto da s cepivom v telo uvedemo antigen, ki povzroči, da imunski sistem začne razvijati protitelesa, pa RNK in DNK cepiva našemu telesu dajo genetski zapis, ki ga telo potrebuje, da samo proizvaja antigen. Tega bo telo prepoznalo kot tujo in proti njemu sprožilo napad.

So cepiva proti koronavirusu varna?

Vsaka država ima lastne regulativne organe, ki nadzorujejo varnost in učinkovitost cepiv, preden so ta odobrena za množično uporabo. Svetovna zdravstvena organizacija na globalni ravni usklajuje delovanje neodvisnih organov, ki pregledujejo varnost cepiv, preden so na voljo za uporabo, pa tudi po odobritvi. Cepiva, ki jih Svetovna zdravstvena organizacija odobri za uporabo, so prestala stroge teste, tudi klinično testiranje, ki je pokazalo, da so varna in učinkovita proti koronavirusu. Čeprav se cepiva proti koronavirusu zaradi potreb razvijajo v najhitrejšem možnem času, prejmejo odobritev le, če izpolnjujejo stroge standarde varnosti in učinkovitosti.

UNICEF postavlja varnost otrok in njihovih družin na prvo mesto – to vključuje tudi dobavo varnega cepiva.

Ali se naj moj otrok cepi proti koronavirusu?

Otroci večinoma niso bili vključeni v začetne klinične študije, zato ni dovolj podatkov o varnosti cepiva pri njih. Vključujejo se šele naknadno. Zaenkrat  velja, da se lahko s cepivi cepijo osebe stare 16 let in več. Prvi odmerki cepiv proti Covidu-19 so namenjeni zdravstvenim delavcem, socialnim delavcem in posameznikom z visokim tveganjem za hud razvoj bolezni (starejši, posamezniki s pridruženimi boleznim).

Ob vsem tem pa je pomembno zagotoviti, da je vaš otrok še vedno deležen vseh rutinskih cepljenj v otroštvu.

Kako lahko zaščitim svojo družino, dokler ne bomo cepljeni proti koronavirusu?

Varnostni ukrepi, ki jih lahko vi in vaša družina upoštevate, da se izognete okužbi:

  • Pogosto si umivajte roke z milom in vodo ali razkužujte roke z razkužilom na osnovi alkohola.
  • Ohranjajte vsaj 1m razdalje med vami in drugimi.
  • Če imate vi ali vaš otrok vročino, kašljate, imate težave z dihanjem ali druge simptome koronavirusa, poiščite zdravniško pomoč.
  • Izogibajte se gneči, zaprtim prostorom in prostorom s slabim prezračevanjem. Z vašim otrokom vadite ohranjanje razdalje do drugih ljudi.
  • Nosite masko, kadar ste na javnem mestu, kjer ohranjanje fizične razdalje ni mogoče.
  • Masko za ponovno uporabo pogosto uperite.
  • Poskrbite, da bodo notranji prostori dobro prezračeni.


Izvirni članek.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.