Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
V vojni v Ukrajini je bilo ubitih ali ranjenih že skoraj 2.000 otrok

V vojni v Ukrajini je bilo ubitih ali ranjenih že skoraj 2.000 otrok

Otroško igrišče, poškodovano med obstreljevanjem, v mestu Izjum v regiji Harkov.
UNICEF/UNI491246/Filippov

Izjava Regine De Dominicis, direktorice UNICEF-ovega regionalnega urada za Evropo in Srednjo Azijo in posebne koordinatorke za odziv na begunce in migrante v Evropi.

Od začetka vojne je bilo v Ukrajini ubitih ali ranjenih najmanj 1.993 otrok, kar je v povprečju dva otroka na dan. To so uradni podatki, ki so jih Združeni narodi lahko preverili. Dejansko število ubitih in ranjenih otrok pa je verjetno še precej višje.

Kot je mogoče videti v vseh vojnah, nepremišljene odločitve in dejanja odraslih jemljejo življenja, varnost in prihodnost otrokom. Otroci v Ukrajini so med smrtnimi žrtvami, ranjenimi in žrtvami nasilja, izgubili so svojce in prijatelje, kar vpliva tudi na njihovo duševno zdravje in počutje. Polovica najstnikov tako poroča, da ima težave s spanjem, vsak peti pa ima vsiljive misli in prebliske, pri katerih se posameznik počuti ali vede, kot da se travmatski dogodek ponovno dogaja.

Junija se bo končalo še eno šolsko leto, ki ga bo zaradi dveh let Covida-19 in dveh let vojne, zaznamovalo že četrto leto oviranega izobraževanja. Skoraj polovica otrok v Ukrajini se šola na daljavo, en milijon otrok pa zaradi nevarnosti sploh nima nobene možnosti dostopa do izobraževanja v razredu.

UNICEF si po vsej Ukrajini prizadeva za obnovo šol in zavetišč za razseljene ter otrokom zagotavlja komplete za učenje na domu in spletno učno podporo. Samo lani je UNICEF 1,3 milijona otrokom omogočili formalno in neformalno učenje, 2,5 milijona otrokom in skrbnikom pa storitve za pomoč pri duševnem zdravju in psihosocialno podporo.

UNICEF še naprej poziva k takojšnji prekinitvi ognja v Ukrajini in zaščiti vseh otroških življenj. To vključuje prenehanje uporabe eksplozivnega orožja na naseljenih območjih ter prenehanje napadov na civilne objekte in infrastrukturo, ki nesorazmerno škodujejo otrokom.

Ukrajinski otroci nujno potrebujejo varnost, stabilnost, dostop do varnega učenja, storitev za zaščito otrok in psihosocialno podporo.

Ukrajinski otroci bolj kot vse drugo potrebujejo mir.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.