V prvih bojnih vrstah zdravljenja podhranjenih otrok v Somaliji

V prvih bojnih vrstah zdravljenja podhranjenih otrok v Somaliji

Hudo podhranjeni Zakaria Ayanle.
UNICEF/UN0716275/Ayene

2-letni Zakaria Ayanle je  preživel 12 dni v stabilizacijskem centru v bolnišnici Ainabo v Somalilandu, kjer se je zdravil zaradi hude akutne podhranjenosti.

Njegova mama Nimo Seleban (30 let) pravi, da je imel drisko in je bruhal dva dni, preden ga je pripeljala v bolnišnico. Druga dva otroka je pustila v varstvu babice v svoji vasi v 70 km oddaljeni Hayri. Pravi, da je hrane malo in da je družina zaradi suše izgubila že 40 od svojih ​​70 koz. “Tako hude suše še nisem videla. Skrbi me za otroke, ki sem jih pustila za seboj.”

Zdravnik pregleduje Zakarija
UNICEF/UN0716266/Ayene
Dr. Ismail Khalif pravi, da je videl velik porast podhranjenih otrok, ki jim pomaga vsak dan. Stanje otrok ga skrbi, saj je podhranjenih otrok vedno več, hrane pa vedno manj.

Zakarija v stabilizacijskem centru zdravi Dr. Ismail Khalif. Pravi, da se je njegovo stanje izboljšalo in naj bi bil odpuščen v naslednjih 48 urah. “V zadnjih petih mesecih se je zaradi suše povečal sprejem otrok s hudo akutno podhranjenostjo. Izguba živine prikrajša otroke za meso in mleko ter zlomi gospodarstvo te regije. Vedno več ljudi se trudi najti hrano.”

Bolnišnica v Somaliji.
UNICEF/UN0716269/Ayene
Stanje v bolnišnicah v Somaliji je vedno slabše, ko se polnijo s hudo podhranjenimi otroci, ki jim je vedno težje pomagati.

Po besedah ​​dr. Khalifa je bolnišnica ta mesec sprejela 70 otrok v primerjavi s povprečjem prejšnjih mesecev, ki je znašal okoli 20 otrok. Najpogostejši zaplet je driska, ki je neposredno povezana s slabimi sanitarnimi pogoji in neustrezno pitno vodo. Otroci ostanejo v bolnišnici v povprečju 2 tedna, tiste, ki potrebujejo intenzivno nego, pa napotijo ​​v 400 km oddaljeno bolnišnico v Hargeisi. Pravi, da bolnišnica letos ni zabeležila smrti.

Terapevtska hrana, ki jo delijo staršem podhranjenih otrok
UNICEF/UN0716272/Ayene
UNICEF je lahko zagotovil terapevtsko hrano podhranjenim otrokom in tako ublažil posledice suše.

Ob podpori partnerjev UNICEF stabilizacijskemu centru zagotavlja zaloge za prehransko zdravljenje, kot so terapevtsko mleko, terapevtska hrana, pripravljena za zaužitje, in visokoenergijski piškotki. Dr. Khalif pravi, da je trenutno največja potreba po hrani za skrbnike, ki pripeljejo otroke. “Ti skrbniki prihajajo od zelo daleč. Ostanejo ob postelji, dokler otrok ne ozdravi. Ves ta čas jim ne moremo dati hrane in prisiljeni so prosjačiti v lokalni skupnosti.”

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0488965/
Za vsakega otroka hrana
Pomagajte nahraniti otroke
Preberi več

Zgodbe otrok

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.

Podarite paketek veselja otrokom po svetu