Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
V Gazi vsak dan v povprečju ubitih oz. ranjenih več kot 400 otrok

V Gazi vsak dan v povprečju ubitih oz. ranjenih več kot 400 otrok

Izjava
UNICEF

Izjava UNICEF-a o smrtnih žrtvah in ranjenih med otroki v begunskem taborišču v Gazi.

Prizori pokola po nedavnih napadih na begunsko taborišče Jabaliya na območju Gaze so grozljivi.

Čeprav še ni bilo podane uradne ocene števila žrtev med otroki, vemo, da so bili v dveh nedavnih napadih domovi dobesedno zravnani s tlemi, na stotine ljudi pa je bilo ranjenih ali ubitih, med njimi tudi otroci.

Napada sta sledila bombardiranju Gaze, ki traja že več kot 25 dni in zaradi katerega naj bi umrlo že več kot 3.500 otrok – brez da bi upoštevali smrtne žrtve v omenjenem taborišču – več kot 6.800 otrok pa naj bi bilo ranjenih. To pomeni v povprečju več kot 400 ubitih ali ranjenih otrok vsak dan, 25 zaporednih dni. To ne more postati nova normalnost.

Begunska taborišča, naselja za notranje razseljene osebe in civilisti, ki v njih prebivajo, so zaščiteni po mednarodnem humanitarnem pravu. Strani v konfliktu so dolžne spoštovati njihove pravice in civiliste zaščititi pred napadi.

Napadi takšnega obsega na gosto poseljene stanovanjske soseske imajo lahko čezmerne travmatične učinke in so popolnoma nesprejemljivi. Begunce in notranje razseljene osebe ščiti mednarodno humanitarno pravo. Strani v konfliktu so jih dolžne zaščititi pred napadi.

Otroci so doživeli že preveč gorja. Ubijanju in ujetništvu otrok je potrebno narediti konec. Otroci niso tarča.

UNICEF ponovno poziva vse strani v konfliktu k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja, da se zagotovi zaščita vseh otrok, ter k varnemu in neoviranemu humanitarnemu dostopu do območja Gaze, za obsežno dostavo pomoči, ki rešuje življenja, v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.