Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Otroške žrtve v Gazi vse večji madež na naši kolektivni vesti

Otroške žrtve v Gazi vse večji madež na naši kolektivni vesti

9-letni Ameer stoji pred ruševinami na območju Gaze.
© UNICEF/UNI448938/El Baba

UNICEF poziva k takojšnji prekinitvi ognja ter trajnemu in neoviranemu dostopu za humanitarno pomoč.

Zadnjih 18 dni morajo otroci na območju Gaze plačevati posebej uničujoči davek. Zaradi neusmiljenih napadov je 2.360 otrok izgubilo življenje, 5.364 jih je bilo ranjenih. To je skupaj več kot 400 otrok vsak dan. Poleg tega naj bi življenje izgubilo več kot 30 izraelskih otrok, na desetine pa jih je še vedno v ujetništvu na območju Gaze. V 18-dnevnem obdobju smo bili priča najbolj smrtonosni eskalaciji sovražnosti na območju Gaze in Izraela, vse od leta 2006.

Skoraj vsak otrok na območju Gaze je bil izpostavljen izjemno bolečim dogodkom in travmam, zaznamovan z obsežnim uničenjem, neusmiljenimi napadi, razseljevanjem in hudim pomanjkanjem osnovnih življenjskih dobrin, kot so hrana, voda in zdravila.

»Ubijanje in pohabljanje otrok, ugrabitve otrok, napadi na bolnišnice in šole ter onemogočanje humanitarnega dostopa do žrtev predstavljajo hude kršitve otrokovih pravic,« je povedala Adele Khodr, UNICEF-ova regionalna direktorica za Bližnji vzhod in Severno Afriko. »UNICEF vse strani poziva k prekinitvi ognja, omogočanju humanitarnega dostopa in izpustitvi vseh talcev. Tudi vojne imajo pravila. Civiliste – zlasti otroke –  je treba zaščititi in storiti vse kar je mogoče, da jim prizanesemo v vseh okoliščinah.«

Tudi Zahodni breg je priča zaskrbljujočemu porastu žrtev, pri čemer naj bi življenje izgubilo skoraj sto Palestincev, vključno z 28 otroki, najmanj 160 otrok pa naj bi utrpelo poškodbe. Že pred tragičnimi dogodki 7. oktobra letos so se otroci na Zahodnem bregu spopadali z najvišjo stopnjo nasilja, povezanega s konflikti, v zadnjih dveh desetletjih, zaradi česar je umrlo 41 palestinskih in šest izraelskih otrok.

»Razmere na območju Gaze so vedno večji madež na naši kolektivni zavesti. Stopnja smrti in poškodb otrok je preprosto osupljiva,« je povedala Adele Khodr. »Še bolj zastrašujoče je dejstvo, da bo dnevno število smrtnih žrtev še naprej naraščalo, če napetosti ne popustijo in če ne bo dovoljena humanitarna pomoč, vključno s hrano, vodo, medicinskim materialom in gorivom.«

Gorivo je izjemnega pomena za obratovanje ključnih objektov, kot so bolnišnice, naprave za razsoljevanje vode in postaje za črpanje vode. Na oddelkih za intenzivno nego novorojenčkov je več kot 100 novorojenčkov, od katerih so nekateri v inkubatorjih in so odvisni od mehanske ventilacije, zaradi česar pomeni neprekinjena oskrba z električno energijo razliko med življenjem ali smrtjo.

Celotno prebivalstvo na območju Gaze, ki šteje skoraj 2,3 milijona ljudi, se sooča s hudim pomanjkanjem vode, kar ima resne posledice za otroke, ki predstavljajo približno 50 odstotkov prebivalstva. Večina sistema za vodo je močno prizadeta ali pa ne deluje zaradi kombinacije dejavnikov, vključno s pomanjkanjem goriva in poškodbami infrastrukture za proizvodnjo, obdelavo in distribucijo vode. Trenutno predstavlja proizvodna zmogljivost za vodo le 5 odstotkov običajne dnevne proizvodnje.

Ranljive skupine prebivalstva se zatekajo k virom vode, ki ni pitna, vključno z vodo z visoko slanostjo in polslana obalno vodo iz vodnih vrtin za kmetijsko rabo. Problem je še obsežnejši, saj je pet čistilnih naprav v Gazi predvsem zaradi pomanjkanja goriva prenehalo delovati, zaradi česar je v morje odteklo več kot 120.000 kubičnih metrov odpadne vode.

»Posnetki otrok, ki jih poškodovane rešujejo izpod ruševin, in otrok, ki v veliki stiski trepetajo v bolnišnicah med čakanjem na zdravljenje, prikazujejo neizmerno grozo, ki jo ti otroci prestajajo. Toda brez humanitarnega dostopa bi lahko bile smrti zaradi napadov le vrh ledene gore,« je povedala Adele Khodr. »Število smrtnih žrtev se bo namreč eksponentno povečalo, če bodo inkubatorji začeli odpovedovati, če se bodo bolnišnice zatemnile, če bodo otroci še naprej pili vodo, ki ni pitna, in ne bodo imeli dostopa do zdravil, ko zbolijo.«

UNICEF ponovno poziva k:

  • Takojšnji humanitarni prekinitvi ognja.
  • Odprtju vseh prehodov v Gazo za varen, trajen in neoviran dostop humanitarne pomoči, vključno z vodo, hrano, medicinskim materialom in gorivom.
  • Nujnim zdravstvenim primerom v Gazi je treba dovoliti, da zapustijo območje ali možnost, da so deležni potrebnih zdravstvenih storitev.
  • Spoštovanju in zaščiti civilne infrastrukture, kot so zatočišča, zaklonišča in šole, ter zdravstvenih, električnih, vodnih in sanitarnih objektov, da se prepreči izguba življenj civilistov in otrok, izbruh bolezni ter zagotovi oskrba bolnih in ranjenih.
Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.