Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
UNICEF v Afganistanu nadaljuje z zagotavljanjem pomoči otrokom in družinam

UNICEF v Afganistanu nadaljuje z zagotavljanjem pomoči otrokom in družinam

Skupina otrok, ki čepi na tleh
UNICEF/UN0498789/UNICEF Afghanistan

Na milijone otrok v Afganistanu bo potrebovalo nujne storitve, vključno z zdravstvenimi storitvami, življenjsko potrebnimi kampanjami cepljenja, prehrano, zaščito, zatočišči, vodo in sanitarijami. V zadnjih letih beležimo znaten napredek pri zagotavljanju dostopa do izobraževanja za deklice, bistvenega pomena pa je, da ta napredek ohranimo, da bodo vse deklice deležne kakovostne izobrazbe. UNICEF ostaja na terenu v Afganistanu.

Približno 10 milijonov otrok v Afganistanu danes za preživetje potrebuje humanitarno pomoč. Približno 1 milijon otrok bo letos verjetno trpelo za hudo obliko akutne podhranjenosti, brez zdravljenja pa bi lahko celo umrli. Približno 4,2 milijona otrok, med njimi več kot 2,2 milijona deklic, ne hodi v šolo. Od januarja dalje so Združeni narodi zabeležili več kot 2.000 primerov hudih kršitev otrokovih pravic. Notranje razseljenih je približno 435.000 otrok in žensk.

S takšno kruto resničnostjo, ki se ne spreminja ne glede na trenutno politično dogajanje in zamenjavo oblasti, se trenutno soočajo afganistanski otroci.

Pričakujemo, da se bo potreba otrok in žensk po humanitarni pomoči v prihodnjih mesecih le še okrepila zaradi hude suše in posledičnega pomanjkanja vode, uničevalnih socialnih in gospodarskih posledic pandemije bolezni COVID-19 in začetka zime.

Zato po 65 letih prizadevanj za izboljšanje življenj otrok in žensk v Afganistanu UNICEF še naprej ostaja na terenu. Otrokom v tej državi smo globoko predani, v njihovem imenu pa nas čaka še veliko dela.

Trenutno UNICEF nadgrajuje programe pomoči za otroke in ženske, med drugim tudi z zagotavljanjem zdravstvenih storitev, prehrane in vode za družine brez strehe nad glavo. Upamo, da bomo ta prizadevanja lahko razširili tudi na območja, ki jih prej zaradi negotovih razmer nismo mogli doseči.

Talibane in druge deležnike pozivamo, naj UNICEF-u in drugim humanitarnim partnerjem omogočijo varen, pravočasen in neomejen dostop do pomoči potrebnih otrok, kjer koli že so. Poleg tega morajo imeti vsi humanitarni deležniki dovolj prostora za delovanje v skladu s humanitarnimi načeli človečnosti, nevtralnosti, nepristranskosti in neodvisnosti.

Afganistanskim otrokom smo nedvoumno zavezani in prizadevamo si, da se bodo uresničile in zaščitile pravice prav vsakega od njih.

Objavljena vsebina temelji na izjavi generalne direktorice UNICEF-a Henriette Fore o otrocih v Afganistanu.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.