Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
UNICEF poziva k zaščiti otrok pred vsemi oblikami nasilja med nemiri v Iranu

UNICEF poziva k zaščiti otrok pred vsemi oblikami nasilja med nemiri v Iranu

Izjava
UNICEF Slovenija

UNICEF obsoja vsakršno nasilje nad otroki in poziva k prenehanju vseh oblik nasilja in zlorab, zaradi katerih naj bi po poročanjih med nemiri v Iranu umrlo več kot 50 otrok, še veliko več pa jih je bilo ranjenih.

UNICEF prav tako ostaja globoko zaskrbljen zaradi nenehnih racij in preiskav v nekaterih šolah. Šole morajo biti vedno varna območja za otroke.

UNICEF je svojo zaskrbljenost oblastem v Iranu izrazil neposredno in že v času, ko so se zaradi protestov pojavili prvi primeri žrtev med otroki.

Islamska republika Iran je država pogodbenica Konvencije o otrokovih pravicah in je dolžna spoštovati, varovati in omogočati pravice otrok do življenja, zasebnosti, svobode misli in mirnega zbiranja.

UNICEF poziva oblasti, naj spoštujejo pravico vseh otrok do mirnega zbiranja kot temeljnega jamstva – ne glede na to, kdo so in kje so. Najboljši interes otrok bi moral biti v središču delovanja vlade, in vodilo pri ustvarjanju načinov, na katere lahko otroci varno zahtevajo spoštovanje svojih pravic v vseh okoliščinah. Otroci morajo ostati v svojih družinah, skupnostih in šolah in ne na mestih, kjer se jim jemlje pravico do svobode.

Ponavljamo poziv generalnega sekretarja Združenih narodov iranskim varnostnim silam, naj se “vzdržijo uporabe nepotrebne ali nesorazmerne sile”. Otroke in mladostnike je treba zaščititi pred vsemi oblikami ogrožanja ne le njihovih življenj in svobode, temveč tudi duševnega in telesnega zdravja.

Preveč mater in očetov je doživelo uničujočo izgubo otroka zaradi nemirov. Izražamo globoko sočutje z njimi, njihovimi ljubljenimi in s skupnostmi, ki so jih ti dogodki prizadeli.

UNICEF v Iranu deluje že skoraj sedem desetletij in podpira ključne storitve za otroke, kot so zdravstvo in cepljenje, ustrezna prehrana, dostop do izobraževanja in zaščita. Zaradi te pomoči je na milijone novorojenčkov in otrok lahko preživelo in se razvilo v produktivne odrasle.

Iran ima srečo, da ima populacijo otrok in mladostnikov, ki so velik vir za državo – zdaj in v prihodnosti. Njihove potrebe, želje in dobrobit morajo biti prednostna naloga države v vseh okoliščinah.

UNICEF ostaja zavezan, da nadaljuje delo v sodelovanju s tehničnimi ministrstvi, ​​drugimi partnerji in agencijami Združenih narodov za zaščito in uresničevanje pravic vseh otrok in mladih v Iranu.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0310620/Prinsloo
Za vsakega otroka nujna pomoč
Pošljite nujno humanitarno pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.