Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Napredek pri preprečevanju in zdravljenju okužb z virusom HIV pri otrocih, mladostnikih in nosečnicah je v zadnjih nekaj letih skoraj popolnoma obtičal na mrtvi točki

Napredek pri preprečevanju in zdravljenju okužb z virusom HIV pri otrocih, mladostnikih in nosečnicah je v zadnjih nekaj letih skoraj popolnoma obtičal na mrtvi točki

UNICEF/UN0742969/Schermbrucker

Povečevanju razlik med zdravljenjem otrok in odraslih sedaj sledi še stagnacija, kakršne ne pomnimo.

Po podatkih iz UNICEF-ovega najnovejšega globalnega pregleda o otrocih, virusu HIV in aidsu je v letu 2021 zaradi vzrokov, povezanih z aidsom, umrlo približno 110.000 otrok in mladostnikov (starih do 19 let). Dodatnih 310.000 otrok in mladostnikov se je na novo okužilo, kar pomeni, da jih z virusom HIV živi že 2,7 milijona.

UNICEF pred svetovnim dnevom boja proti aidsu opozarja, da je napredek pri preprečevanju in zdravljenju okužb z virusom HIV pri otrocih, mladostnikih in nosečnicah v zadnjih treh letih skoraj v celoti obtičal na mrtvi točki, saj številne regije po svetu še niso dosegle pokritosti s storitvami, ki so jih beležile pred izbruhom Covida-19. To pomanjkanje napredka sledi že obstoječim razlikam med zdravljenjem otrok in odraslih, ki se le še povečujejo.

»Čeprav v povezavi z odzivom na aids otroci že dolgo zaostajajo za odraslimi, še ne pomnimo stagnacije, kakršni smo bili priča v zadnjih treh letih, kar pomeni, da so ogrožena preštevilna mlada življenja,« je dejala Anurita Bains, pomočnica vodje področja za HIV/aids pri UNICEF-u. »Otroci ostajajo brez pomoči, ker nam jih ne uspe detektirati in testirati, da bi jim lahko začeli zagotavljati zdravljenje, ki bi jim rešilo življenje. Vsak dan, ko ne zabeležimo napredka, boj proti aidsu izgubi več kot 300 otrok in mladostnikov.«

Kljub temu, da otroci in mladostniki predstavljajo le 7 % vseh ljudi, okuženih z virusom HIV, so leta 2021 predstavljali 17 % vseh smrti, povezanih z aidsom, in 21 % novih okužb z virusom HIV. UNICEF opozarja, da se moramo spopasti z razlogi za te neenakosti, saj bo v nasprotnem primeru ustavitev širjenja aidsa med otroki in mladostniki še naprej le neuresničljive sanje.

Dolgoročni trendi kljub vsemu še naprej ostajajo pozitivni. Nove okužbe z virusom HIV pri mlajših otrocih (starih do 14 let) so se med letoma 2010 in 2021 zmanjšale za 52 %, nove okužbe med mladostniki (starih od 15 do 19 let) pa za 40 %. Podobno je tudi delež zagotovljenega doživljenjskega protiretrovirusnega zdravljenja (ART) nosečnic, okuženih z virusom HIV, v enem samem desetletju zrasel s 46 % na 81 %.

Skupno število otrok, ki živijo z virusom HIV, sicer upada, razlika med zdravljenimi otroki in zdravljenimi odraslimi pa še vedno narašča. V državah, kjer je po mnenju UNICEF-a obravnavanje HIV-a prednostna naloga, je v letu 2020 zdravljenje z ART prejemalo 56 % otrok, v letu 2021 pa 54 %. Upadu je botrovalo več dejavnikov, med drugim tudi pandemija Covida-19 in druge svetovne krize, zaradi katerih sta se socialna izključenost in revščina še povečali, obenem pa je tudi odraz usihanja politične volje in šibkega odziva na aids pri otrocih. Po vsem svetu ima dostop do zdravljenja še manjši delež otrok, ki živijo z virusom HIV (52 %), pri čemer se je ta delež v zadnjih nekaj letih le rahlo povečal.

Delež zagotavljanja zdravljenja za vse odrasle, ki živijo z virusom HIV (76 %), se je medtem v primerjavi z deležem pri otrocih povečal za več kot 20 odstotnih točk. Razlika je bila še večja med otroci in nosečnicami, ki živijo z virusom HIV (81 %). Skrb vzbujajoče je dejstvo, da se je delež otrok, starih do 4 let, ki živijo z virusom HIV in ne prejemajo zdravljenja z ART, v zadnjih sedmih letih še povišal: leta 2021 je znašal 72 %, torej enako kot v letu 2012.

V številnih regijah (Azija in Pacifik, Karibi, vzhodna in južna Afrika, Latinska Amerika, srednji vzhod in severna Afrika ter zahodna in osrednja Afrika) se je delež zagotavljanja zdravljenja nosečnicam in doječim materam v letu 2020 še zmanjšal, kar se je v Aziji in Pacifiku, na srednjem vzhodu ter v severni Afriki še nadaljevalo v letu 2021. Z izjemo zahodne in osrednje Afrike, kjer je delež prenosa virusa z mater na otroke največji, nobena od navedenih regij ni dosegla enakih deležev pokritosti kot v letu 2019. Te motnje vse bolj ogrožajo življenja novorojenčkov. Leta 2021 je bilo dejstvo, da nosečnice niso bile diagnosticirane in da niso začele z zdravljenjem, razlog za več kot 75.000 novih okužb otrok.

»Če se politična volja ponovno zavzame za najbolj ranljive posameznike in če se vzpostavijo strateška partnerstva ter zagotovi dovolj virov za povečanje obsega programov, lahko izkoreninimo AIDS pri otrocih, mladostnikih in nosečnicah«, je dejala Anurita Bains.

Naslovna fotografija: Alex, delavec na terenu, med obiskom v enem od zdravstvenih centrov v Ugandi. Alex in njegovi sodelavci mladim, ki so okuženi z virusom HIV, nudijo oporo, pomoč in dodatne informacije, med drugim tudi v okviru podpornih skupin. Njihove aktivnosti podpira tudi UNICEF.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0214042/Ohanesian
Za vsakega otroka zdravje
Omogočite dostop do zdravstvene oskrbe
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.