Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
UNICEF-ov program zapuščin – vaša oporoka lahko reši otroška življenja

UNICEF-ov program zapuščin - vaša oporoka lahko reši otroška življenja

Deklica med merjenjem obsega nadlahti
UNICEF/UN0345143/Wilson

30. novembra so se v javnosti pojavila vprašanja, netočne informacije in nejasnosti glede programa zapuščin UNICEF-a Slovenija, ki je ena od oblik pomoči najranljivejšim otrokom po svetu. Ker želimo biti pri vsem, kar počnemo, transparentni in jasni, v nadaljevanju objavljamo dodatno pojasnilo.

Darovanje v oporoki je v tujini že dolga leta znan in priljubljen način humanitarnosti, na UNICEF-u Slovenija pa ga izvajamo od leta 2019. Program Zapuščin smo pred tremi leti lansirali z odmevno kampanjo, ki jo je med drugim podprla Saša Pavček, ki je z nami posnela TV oglas. Odzivi oseb, ki smo jim v tem času predstavili ta način darovanja, so pozitivni in spodbudni.

Z darovanjem v oporoki lahko posameznik poljuben del svoje dediščine nameni za pomoč najranljivejšim otrokom sveta. Na ta način poskrbi, da se bodo njegovo sočutje in vrednote, kot so solidarnost, enakopravnost in skrb za ranljivejše, upoštevali še naprej.

Naše ekipe preko telefona kontaktirajo osebe, ki so v preteklosti darovale UNICEF-u Slovenija ali osebe, katerih podatki so javno dostopni. Med pogovorom jim predstavijo program darovanja v oporoki in ponudijo neobvezujočo brezplačno brošuro z več informacijami. Pri UNICEF-u Slovenija spoštujemo, da sta oporoka in njena vsebina stvar osebne odločitve, zato je informativna brošura zgolj pomoč pri razmisleku, kako darovati v oporoki in kaj je možno zapustiti za pomoč otrokom sveta.

Posameznik lahko UNICEF-ovim programom pomoči otrokom zapusti kakršenkoli del svojega premoženja. Z darovanjem v oporoki zagotovi dolgoročno razvojno pomoč v obliki hranepitne vodezdravstvene oskrbezaščite in izobraževanja.

Kot vsako darovanje, je tudi darovanje v oporoki osebna odločitev posameznika. Ko se le-ta odloči za tovrstno darovanje, nikoli ne zahtevamo nobenega obvestila, zaveze ali potrdila, svojo odločitev pa lahko kadarkoli spremeni, brez da bi nas o tem obvestil.

Vsekakor se zavedamo, da z oporoko ljudje najprej poskrbimo za svojo družino; te odločitve se nikoli ne dotikamo, temveč jo vedno spoštujemo. Poleg tega so ožji družinski člani v Sloveniji že po zakonu upravičeni do nujnega deleža.

Prav tako v programu Zapuščin nikoli ne govorimo o prepisu premoženja. Posameznik lahko v oporoki otrokom sveta nameni pomoč v obliki različnih volil (denarna sredstva, premičnine, nepremičnine), ki se pretvorijo v materialno pomoč na terenu.

Zakaj darovanje UNICEF-u?

UNICEF je največja organizacija za pomoč otrokom na svetu z več kot 75-letnimi izkušnjami na tem področju. UNICEF reši kar 95% vseh podhranjenih otrok, ki jih doseže pravočasno, smo največji strokovnjak za cepljenje na svetu in cepimo skoraj polovico vseh otrok na svetu. Otroke rešujemo iz vojsk, prisilnega dela, otroške prostitucije in porok ter jim vračamo otroštvo preko psihosocialne podpore, šolanja in igre.

Več informacij o darovanju v oporoki: unicef.si/zapuscine

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.