UNICEF ostaja na terenu v Afganistanu in opozarja na težek položaj otrok

UNICEF ostaja na terenu v Afganistanu in opozarja na težek položaj otrok

Dva dečka, starejši mlajšega drži v naročju
UNICEF/UN0498793/UNICEF Afghanistan

Mustapha Ben Messaoud, UNICEF-ov vodja operacij na terenu v Afganistanu, o trenutnem položaju otrok v tej državi.

Zadnja dva tedna sem bil v Kandaharju, Heratu in zdaj v Kabulu. Videl sem neposreden vpliv konfliktov: vse od poškodovanih do hudo podhranjenih otrok. Težko je opisati te otroke, med katerimi so nekateri stari le 10 mesecev.

Prejšnji teden se je naša ekipa odpravila v taborišče za razseljene osebe in si tam ogledala delo mobilnih zdravstvenih enot UNICEF-a. Čeprav se je njihovo delo, kot omenja Svetovna zdravstvena organizacija, v zadnjih dneh ustavilo, upam, da bo kmalu mogoče nadaljevati z nudenjem pomoči na terenu. Potrebe so velike.

Konflikti, ki se iz dneva v dan stopnjujejo, vse bolj vplivajo na ženske in otroke v državi. Od začetka letošnjega leta je bilo v Afganistanu ubitih več kot 550 otrok, 1400 jih je bilo ranjenih. Peto poročilo generalnega sekretarja Združenih narodov o otrocih in oboroženih spopadih v Afganistanu je jasno pokazalo, da so otroške žrtve v prvi polovici letošnjega najvišje, odkar ZN v Afganistanu beleži tovrstne podatke.

Polovica prebivalstva – več kot 18 milijonov ljudi, vključno s skoraj 10 milijoni otrok – potrebuje humanitarno pomoč. UNICEF potrebuje varen dostop do vseh teh ljudi.

Afganistan je že vrsto let eno najhujših območij na svetu za otroke. V zadnjih nekaj tednih se je stanje poslabšalo. Če ne bomo ukrepali takoj zdaj, bo po naših napovedih do konca leta 2021 en milijon otrok (mlajših od 5 let) hudo podhranjenih, 3 milijone pa zmerno akutno podhranjenih. UNICEF je vse bolj zaskrbljen tudi zaradi naraščanja resnih kršitev nad otroki – zlasti rekrutacije otrok v oboroženih skupinah.

Ponovno pozivamo talibane in vse druge strani, vpletene v konflikte, da spoštujejo svoje obveze po mednarodnem humanitarnem pravu in mednarodnem pravu o človekovih pravicah ter zaščitijo življenja in pravice vseh ljudi, posebej žensk in deklet, ki so med najranljivejšimi.

Tudi ob stopnjevanju te krize se UNICEF-ovo delo za otroke in družine po vsej državi nadaljuje.

Pred dvema dnevoma sta v Kabul prispela tudi naš direktor za krizne razmere in regionalni direktor. Tu sta, ker UNICEF poziva k takojšnjemu in neoviranemu dostopu do težko dostopnih območij, zato da lahko afganistanskemu prebivalstvu, zlasti tistim, ki plačujejo najvišjo ceno konfliktov – ženskam in otrokom, zagotovimo prepotrebno podporo in pomoč.

Nadaljevanje našega dela in naša podpora ženskam in otrokom v Afganistanu je danes pomembnejša kot kadarkoli prej. Kršitve nad prebivalci se morajo nehati, pravice deklic, vključno z dostopom do izobraževanja, morajo biti zaščitene, in čim prej mora biti zagotovljena humanitarna pomoč za milijone otrok, ki jo potrebujejo.

Izjava je bila podana 17. 8. 2021

Za več informacij o UNICEF -u in njegovem delu za otroke v Afganistanu obiščite www.unicef.org/afghanistan 

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI434932_1200x800px
Otroci so zopet žrtve podnebnih sprememb!
Pomagajte otrokom po svetu z nujno pomočjo
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.