Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Potres na Haitiju je prizadel več kot pol milijona otrok

Potres na Haitiju je prizadel več kot pol milijona otrok

UNICEF/UN0503610/Rouzier

Po ocenah UNICEF-a je močan potres, ki je v soboto pustošil po Haitiju, prizadel približno 1,2 milijona prebivalcev, vključno s 540.000 otroki. Močni nalivi ovirajo prizadevanja reševalcev.

Na najhuje prizadetih območjih South, Nippes in Grand’Anse sedaj pustoši še tropsko neurje Grace, ki še dodatno otežuje dostop do vode, zatočišč in drugih osnovnih storitev. Zaradi poplav in zemeljskih plazov se bo verjetno stanje ranljivih družin še poslabšalo, dodatno pa bo otežen tudi humanitarni odziv.

Odvijajo se operacije iskanja in reševanja, uradna poročila pa navajajo več kot 1.400 smrtnih žrtev in 7.000 ranjenih. Poškodovanih ali uničenih je bilo več kot 84.000 hiš in zgradb javne infrastrukture, vključno z bolnišnicami, šolami in mostovi.

»Včeraj zvečer sem videl močan veter in huda neurja na istem območju, ki ga je prej že prizadel potres,« je dejal Bruno Maes, predstavnik UNICEF-a na Haitiju, ki je trenutno v občini Les Hayes. »Nešteto haitskih družin, ki so v potresu izgubile vse svoje imetje, sedaj zaradi poplav dobesedno živi z nogami v vodi.«

»Trenutno približno pol milijona haitskih otrok nima dostopa do varnega zavetja, čiste pitne vode, zdravstvene oskrbe in prehrane ali pa je njihov dostop do teh dobrin omejen,« je še povedal Maes.

Zaradi kriminalnega nasilja in negotovosti je humanitarni odziv še dodatno otežen, glavno cesto, ki vodi iz prestolnice Port-au-Prince proti jugu države, pa nadzirajo tolpe. Kljub temu je UNICEF-u uspelo dostaviti medicinske pripomočke na prizadeta območja v le nekaj urah po potresu. UNICEF-ov tovornjak je v tri bolnišnice v občini Les Hayes dostavil šest medicinskih kompletov z dovolj pripomočki (med drugim tudi rokavicami, protibolečinskimi tabletami, antibiotiki in injekcijskimi iglami) za zdravljenje 30.000 žrtev potresa v treh mesecih.

UNICEF skupaj s partnerji razdeljuje tudi ponjave za zasilna zavetišča, latrine in prhe, vodne zbiralnike za varno distribucijo vode ter komplete s higienskimi pripomočki, v katerih so tablete za obdelavo vode, milo, izdelki za higieno med menstruacijo in kanistri.

Na dvorišču ene od bolnišnic je UNICEF namestil šotore, v katere so se lahko zatekli bolniki, ki jih je bilo strah, da bi se zgradba podrla.

Kmalu bodo prejeli še dodatne pripomočke, vključno s kompleti za izobraževanje in rekreacijo, UNICEF pa načrtuje tudi dejavnosti za mobilizacijo skupnosti, s katerimi bi se preprečile ločitve družin in ki bi zagotovili zaščito ter psihosocialno podporo za otroke.

UNICEF v tesnem sodelovanju z vlado in drugimi partnerji ocenjuje prioritete nujnih potreb otrok. Po ocenah UNICEF-a bo potrebnih 15 milijonov ameriških dolarjev za odziv na najnujnejše potrebe vsaj 385.000 ljudi, od katerih jih je 167.000 otrok, mlajših od pet let, in sicer za obdobje osmih tednov. Višina potrebnih začetnih sredstev se bo v naslednjih tednih prilagodila glede na dejanski učinek potresa na otroke in družine.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.