Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Trajnostna rešitev v državi, opustošeni od vojne

Trajnostna rešitev v državi, opustošeni od vojne

Sončne celice v Jemnu
UNICEF/UN0818551/Qadari

UNICEF sodeluje pri več kot 150 trajnostnih projektih oskrbe z vodo na sončne celice v Jemnu, ki povezujejo čisto vodo z vsemi vidiki življenja skupnosti in zmanjšujejo uporabo fosilnih goriv.

Odziv UNICEF-a je pospešil podnebne ukrepe po vsej državi

Prehod na obnovljive vire energije je nujno potreben za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov na raven, ki je potrebna za preprečitev podnebne katastrofe.

V državah z visokim dohodkom je bila kompleksnost zelenega prehoda dolgo časa uporabljena kot izgovor za počasen napredek.

Vendar pa skupnosti v Jemnu, državi, ki jo pesti vojna, dokazujejo, da so ti argumenti napačni.

Leta 2017 je bila med zaostrovanjem konflikta zaradi blokade ključnega jemenskega pristanišča Hudajda motena dobava goriva in drugih osnovnih dobrin v državo.

Zaradi tega se je pojavil negativni učinek na UNICEF-ova humanitarna prizadevanja v Jemnu, ki je trajal več let.

UNICEF in partnerji smo se hitro odzvali na to in iz nujnosti razvili strategijo prenehanja uporabe fosilnih goriv, da bi zagotovili nadaljnji obstoj življenjsko pomembnih storitev za otroke in njihove družine.

Večplastna kriza je Jemnu dala priložnost za prilagajanje podnebnim spremembam in njihovo blažitev.
Mohammed Hasan hodi blizu drugega rezervoarja.
UNICEF/UN0818547/Qadari

Do blokade Hudajde je prišlo v času, ko je Jemen, ki je že tako ena od držav z največjim pomanjkanjem vode na svetu, začel čutiti resne posledice podnebnih sprememb.

UNICEF je v desetletjih, pogosto v najbolj zapletenih humanitarnih razmerah na svetu, razvil strokovno znanje in izkušnje za reševanje takšnih izzivov. Rezultat so vodni sistemi na sončno energijo: od majhnih sončnih vrtin v oddaljenih skupnostih do množičnih sistemov, ki oskrbujejo celotna mesta.

Skupaj s partnerji vlagamo v samo infrastrukturo in v razvoj veščin ter učenje spretnosti lokalnega prebivalstva. Le na tak način lahko dosegamo dolgoročen učinek pomoči za otroke.

Člani skupnosti uporabljajo ta trajnostni vodni vir, da bi izboljšali življenje in možnosti za preživljanje ljudi v svoji okolici.
Deček v visoki travi
UNICEF/UN0813178/Alsunaidar
Mohamed Hasan,
24-letni inženir,
del rastoče delovne sile trajnostnih veščin v Jemnu

Mohamed Hasan je 24-letnik, ki je po očetovih stopinjah postal inženir. Mohamed v svojem rojstnem mestu Dhamar nadzoruje velik vodovodni sistem, ki ga poganja sončna energija, in skrbi za oskrbo svoje skupnosti s čisto vodo. Svoje delo vidi kot tehnično veščino in kot humanitarno storitev.

Družina, fotografirana v svojem domu.
UNICEF/UN0819008/Alsunaidar

Z izobraževanjem in izpopolnjevanjem veščin posameznikom, kot je Mohamed, zagotovimo, da se njihovo strokovno znanje in izkušnje razvijajo v domači državi in da se zmanjša odvisnost od zunanje tehnične pomoči.

"Projekt je zelo pripomogel k olajšanju življenja ljudem. Uvedel je vodnjake in zdaj z vodo oskrbuje šole, bolnišnice in prebivalce. Prej so morali prebivalci za vodo čakati v dolgih vrstah," pojasnjuje.

Vzdrževanje takšnega projekta je zapleteno v vseh okoliščinah, še toliko bolj pa v Jemnu, državi, ki je še vedno v primežu nenehnega konflikta.

"Projekt je nevtralen in ni povezan z nobeno stranjo v konfliktu, zato je varen pred sabotažo ali uničenjem. Koristi tega sistema so univerzalne in veljajo za vse prebivalce, saj ni v lasti določene osebe ali skupine, temveč je javna storitev, ki koristi vsem."

Jamila,
študentska aktivistka,
ne zamuja več pouka, da bi čakala v vrsti za vodo

Tako kot Mohamed tudi Jamila predstavlja upanje za prihodnost v Jemnu. Njene izkušnje med vojno, skupaj s poukom v šoli, so ji pomagali razumeti, s kakšnimi težavami se sooča njena država. Zaveda se, da bodo na ramena njene generacije padle velike odgovornosti, od prilagajanja na podnebne spremembe do povojne obnove.

"Vojna nam je povzročila tudi hude zdravstvene težave. Oskrba domov z vodo je bila velik izziv, kar je vplivalo na izobraževanje in prisililo otroke, da so opustili šolanje, da bi pomagali zagotoviti vodo za svoje družine," se spominja. "Najti vir čiste pitne vode je bistvenega pomena za zdravje in dobro počutje otrok."

Učenka v šoli piše na tablo.
UNICEF/UN0812595/Qadari
Suroor Mohamed,
porodna babica in prvak skupnosti

Suroor je v svoji skupnosti dobro poznan lik. Kot mati usklajuje pestro domače življenje in rastočo klinično prakso. V kliniki deluje kot babica in izobražuje ženske ter otroke o različnih zdravstvenih in higienskih praksah.

Na lastne oči se je prepričala o posledicah motene oskrbe z vodo za zdravje. "Podnebje igra pomembno vlogo, saj se razpoložljivost vode zmanjša, če ni dežja vsak teden," pojasnjuje Suroor.

"Preden je bila v skupnosti na voljo čista voda, so bile razmere težke," dodaja. "Ljudje so stali v vrsti ob tovornjakih z vodo, v mošejah in ob vodnjakih. Zaradi tega so se ljudje okužili s številnimi boleznimi, kot je kolera."

Suroorjina prizadevanja v njeni skupnosti so se okrepila, saj imajo vsi, vključno z bolnišnico, v kateri dela, varno oskrbo s čisto vodo.

Zdravnica stoji pred vozičkom z medicinskimi pripomočki.
UNICEF/UN0818948/Al-Sunaidar
Nabil,
oče,
ki je z družino pobegnil na varno

Starša Nabil in Salma ter njuni otroci so bili zaradi spopadov v domačem Taizu prisiljeni pobegniti v Dhamar. Zaradi razselitve so živeli v nevarnih razmerah, saj so živeli v neprimernih stanovanjih in niso imeli dostopa do zanesljivega zaslužka, hrane in čiste vode.

Oče z otrokoma domov nese čisto vodo.
UNICEF/UN0819048/Alsunaidar

Z vodo, ki so jo lahko dobili iz lokalnih tovornjakov, so v njihov dom prinesli kolero, zaradi katere je skoraj umrl eden od njunih otrok. "Ko mu je bilo bolje, smo si oddahnili, saj smo videli, da bo najinemu sinu dobro. Naše življenje se je bistveno izboljšalo. Zdaj s tem projektom pridobivanja sončne energije živimo udobno. Ta vodni projekt je zagotovil čisto vodo. Izboljšal je naše življenje in naši otroci so zdravi,« dodaja Nabil.

Jasna in trajnostna rešitev

UNICEF sodeluje s skupnostmi pri več kot 150 projektih za oskrbo z vodo na sončne celice v Jemnu, ki zajemajo 2,5 milijona ljudi. Ti projekti so zasnovani tako, da so daljnosežni in pravični ter povezujejo čisto vodo z vsemi vidiki življenja skupnosti, hkrati pa zmanjšujejo porabo in odvisnost od fosilnih goriv. V državi se je poraba fosilnih goriv v vodovodnih sistemih doslej zmanjšala za 63 odstotkov v mestih in od 80 do 100 odstotkov na podeželju!

Zelen pridelek na kmetiji, ki jo zaliva čista voda.
UNICEF/UN0813198/Alsunaidar
Jasen in učinkovit primer zelene prihodnosti, za katero se lahko zavzemamo vsi!

Učinek teh pobud je jasen. Ustvarjajo in zagotavljajo čiste vodne vire za prihodnost, hkrati pa stabilizirajo skupnosti z ustvarjanjem trajnostnih delovnih mest ter odpravljanjem zdravstvenih in gospodarskih učinkov nečiste in negotove oskrbe z vodo.

Cev zaliva pridelke s čisto vodo
UNICEF/UN0813232/Alsunaidar

Za vsakega otroka upanje

Prosimo, donirajte zdaj in pomagajte UNICEF-u doseči otroke in družine, ki potrebujejo nujno pomoč.

Znesek po izbiri v € *
0.00

Za vsakega otroka upanje

Prosimo, donirajte zdaj in pomagajte UNICEF-u doseči otroke in družine, ki potrebujejo nujno pomoč.

Znesek po izbiri v € *
0.00

Vam je zgodba všeč? Delite jo s prijatelji:

Otrokom po svetu lahko podarite paketek veselja, mi pa ga dostavimo hitro in kamorkoli po svetu.

Paketki veselja so nujne življenjske potrebščine za ogrožene otroke po vsem svetu. In še več! So neizmerno veselje nekoga, ki prav to darilo resnično potrebuje!

Paketi_otroska-oblacila_02
Zimska oblačila za otroka
Donacija:
27,56 
Paketi_otroska-oblacila_02
Zimska oblačila za otroka
Donacija:
27,56 
Paketi_mleko_piskoti_02
Mleko in piškoti
Donacija:
37,10 
Paketi_mleko_piskoti_02
Mleko in piškoti
Donacija:
37,10 
UNICEF-ov paketek veselja čista voda
Paket čiste vode
Donacija:
7,32 
UNICEF-ov paketek veselja čista voda
Paket čiste vode
Donacija:
7,32 
Paketi_oblacila-dojecki_02
Zimska oblačila za dojenčka
Donacija:
18,74 
Paketi_oblacila-dojecki_02
Zimska oblačila za dojenčka
Donacija:
18,74 
Paketi_odeja_02
Termo odeja
Donacija:
5,80 
Paketi_odeja_02
Termo odeja
Donacija:
5,80 
UNICEF-ov paketek terapija podhranjenosti
Terapija podhranjenosti
Donacija:
33,30 
UNICEF-ov paketek terapija podhranjenosti
Terapija podhranjenosti
Donacija:
33,30 
Izberite paketek veselja s klikom na gumb DONIRAJ ZDAJ. Gumb se bo obarval zeleno in paketek bo dodan v košarico.
Preberi več

Zgodbe otrok in njihovih družin

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.

Dodajte še kakšen paketek veselja
Paket osebne higiene
Donacija:
5,29 
Paket terapevtske hrane
Donacija:
15,66 
Paket čiste vode
Donacija:
7,32 
Moja košarica