Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Sirija: po 11 letih vojne se otroci spopadajo s fizičnimi in psihološkimi brazgotinami

Sirija: po 11 letih vojne se otroci spopadajo s fizičnimi in psihološkimi brazgotinami

Deklica z rdečo bundo
UNICEF/UN0603129/Belal

Poročila navajajo, da so samo včeraj neeksplodirana minskoeksplozivna sredstva ubila tri otroke v Alepu v Siriji. Otroška življenja tudi enajst let po začetku krize v Siriji še vedno ogrožajo nasilje, preseljevanje in pomanjkanje dostopa do življenjsko pomembnih storitev.

Lani je bilo v Siriji ubitih ali poškodovanih skoraj 900 otrok, od začetka krize pa že skoraj 13.000. Glavni vzrok za smrt in poškodbe teh otrok v letu 2021 so bile zemeljske mine, ostanki eksplozivnih sredstev in neeksplodirana minskoeksplozivna sredstva, ki so odgovorna za skoraj tretjino vseh zabeleženih poškodb in smrti in zaradi katerih se bodo številni otroci z invalidnostjo spopadali do konca svojega življenja. 

»V Siriji se je od leta 2011 rodilo skoraj 5 milijonov otrok. Ti otroci poznajo le vojno in konflikte. V številnih delih Sirije še vedno živijo v strahu pred nasiljem, zemeljskimi minami in ostanki eksplozivnih sredstev,« je dejal Bo Viktor Nylund, predstavnik UNICEF-a v Siriji.

Zaradi krize imajo sirski otroci tudi številne psihološke travme. V lanskem letu je kar tretjina otrok v Siriji kazala simptome psihološke stiske, vključno s tesnobo, žalostjo, utrujenostjo ali motnjami spanja.

UNICEF sicer ne razpolaga s točnimi podatki glede otrok z invalidnostjo, jasno pa je, da takšni otroci še posebej trpijo zaradi nasilja, ogroženega zdravja in varnosti, lakote, tveganja za zlorabe ter nezmožnosti šolanja. Poleg tega se spopadajo tudi z nezmožnostjo gibanja, zaradi česar tudi težje zbežijo pred spopadi. Njihove družine, ki se podobno kot druge soočajo z omejenimi priložnostmi zaposlitve, vse višjimi cenami, neprimerljivo stopnjo revščine ter velikim pomanjkanjem osnovnih dobrin in storitev, težko zagotovijo otrokom z invalidnostjo vso oskrbo, ki jo potrebujejo.

»Kot vsi otroci imajo tudi otroci z invalidnostjo pravico, da nekdo skrbi zanje in jih neguje. UNICEF si še naprej prizadeva, da bi jih podprl brez kakršne koli stigme in ne glede na to, kje v državi se nahajajo«, je dejal Nylund.

UNICEF si skupaj s partnerji prizadeva za zaščito otrok, ki jim pomaga tudi pri spoprijemanju s posledicami konflikta, po vsej Siriji in v sosednjih državah, kamor se je po nekaterih ocenah zateklo 5,8 milijona otrok, ki potrebujejo njihovo pomoč. Zaščita vključuje tudi izboljšano psihosocialno pomoč za podporo otrokom in njihovim skrbnikom, da bi si opomogli od travm, ter zagotavljanje življenjsko pomembne podpore in storitev otrokom s fizičnimi in psihološkimi težavami.

»Vesel sem, da lahko spet hodim v šolo, se zabavam s prijatelji in se učim,« pravi 12-letni Azzam, ki je v konfliktu izgubil nogo, sedaj pa hodi v šolo, ki jo podpira UNICEF in kjer se spodbuja vključujoče učenje. Je tudi del UNICEF-ovega programa za celostno socialno zaščito, ki podpira Azzama in njegovo družino ter jim zagotavlja redno denarno pomoč in individualno podporo, za kar poskrbi oseba, ki je zadolžena za njihov primer.

Ta integrirani program ranljivim družinam omogoča, da lahko plačajo nujne potrebščine za svoje otroke z invalidnostjo, otroci pa s pomočjo programa lahko tudi koristijo življenjsko pomembne bistvene storitve.

»Če si želimo pomagati več otrokom z invalidnostjo in drugim otrokom, ki jim življenje uničuje vojna, nas čaka še dolga pot, vendar upamo, da bodo nato lahko izkoristili ves svoj potencial in zrasli v zdrave, izobražene posameznike, ki jim ne bo pretilo nič hudega,« je dejal predstavnik Nylund.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.