Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsako minuto 55 otrok zapusti Ukrajino. Od začetka vojne je skoraj vsako sekundo en otrok v Ukrajini postal begunec.

Vsako minuto 55 otrok zapusti Ukrajino. Od začetka vojne je skoraj vsako sekundo en otrok v Ukrajini postal begunec.

Mama z otrokom v naročju
UNICEF/UN0606312/Holerga

Od 24. februarja je bilo v Ukrajini ubitih mnogo otrok, še bistveno več pa jih je bilo poškodovanih. Več kot 1,5 milijona otrok je zbežalo iz države.

Z drugimi besedami: v povprečju je od začetka vojne v Ukrajini vsak dan več kot 75.000 otrok postalo beguncev. Prav vsak dan. Ta podatek je še posebej šokanten. Vsako minuto je iz države zbežalo 55 otrok. To pomeni, da je od začetka vojne (24. februarja) skoraj vsako sekundo v Ukrajini en otrok postal begunec.

Hitrost, s katero se razvija ta begunska kriza, in njen obseg sta nekaj, čemur nismo bili priča že od druge svetovne vojne, in ni verjetno, da bi kriza kaj kmalu izzvenela.

Kot vsi otroci, ki jih iz njihovih domov preženejo vojne in konflikti, tudi pri otrocih iz Ukrajine, ki prihajajo v mejne države, obstaja veliko tveganje, da jih bodo ločili od ostalih družinskih članov ter da bodo izpostavljeni nasilju, spolnemu izkoriščanju in trgovini z ljudmi. Nujno potrebujejo varnost, stabilnost in zaščito, kar še posebej velja za tiste otroke, ki mejo prehajajo brez spremstva ali ki so bili ločeni od svojih družin.

Najvarnejši, najhitrejši in pravzaprav edini način, da se ta katastrofa ustavi, je takojšen konec vojne. Do takrat pa se morajo prenehati vsaj napadi na civilno prebivalstvo in infrastrukturo.

Prenehati se morajo zato, ker v njih ugašajo človeška življenja. Prenehati se morajo zato, ker ljudi silijo, da se odrečejo osnovnim zdravstvenim storitvam, četudi jih nujno potrebujejo. Prenehati se morajo zato, ker otroci zaradi njih ne morejo obiskovati šole. Prenehati se morajo zato, ker je na ukrajinskih območjih, kjer divjajo spopadi, še vedno ujetih na milijone otrok.

Pravkar sem preživel dva tedna v mestu Lvov na zahodu Ukrajine, kjer sem se pogovarjal z materami, očeti in otroki, ki so v strahu za svoja življenja zapustili svoje domove, ter z delavci na terenu, ki jim poskušajo pomagati.

Pediatre v Lvovu, kjer so dobesedno čez noč sprejeli 60 otrok iz kijevskih bolnišnic, sem vprašal, kako so se pripravili na to situacijo, in pojasnili so mi naslednji način za določanje prednostnega vrstnega reda pri obravnavi: če v bolnišnico sprejmemo veliko število otrok z vojnimi ranami, zdravniki določijo prednostni vrstni red pri zdravljenju s pomočjo nalepk. Zelena nalepka pomeni, da otrok ne potrebuje nujne obravnave. Rumena nalepka pomeni, da otrok potrebuje zdravniško pomoč. Rdeča nalepka pomeni, da je otrok v kritičnem stanju. Črna nalepka pomeni, da otroka ne bo več mogoče rešiti.

UNICEF ima v Ukrajini na terenu svojo ekipo, prav tako pa v državo še naprej pošilja nujne potrebščine. Pretekli konec tedna je v Ukrajino prispel še en konvoj 22 tovornjakov s 168 tonami pripomočkov, vključno s pripomočki za porodništvo in babištvo, kirurškimi pripomočki, koncentratorji kisika, hladilnimi torbami, odejami in zimskimi oblačili, vodo, sanitarnimi in higienskimi kompleti, kompleti za menstrualno zdravje, pripomočki za izobraževanje dojenčkov in malčkov ter kompleti za starejše otroke.

Število ekip na terenu, ki skrbijo za zaščito otrok in zagotavljajo okrepljeno delovanje storitev za zaščito in psihosocialnih storitev za otroke po vsej Ukrajini, se je z 9 povzpelo na 47.

Jasno pa je, da naša podpora presega meje države in da skrbimo tudi za nekatere od 1,5 milijona otrok, ki so postali begunci. V sodelovanju s humanitarnimi partnerji in lokalnimi organi vzpostavljamo tudi vse več Modrih točk – varnih prostorov, kjer otrokom in družinam zagotavljamo nujno potrebno podporo ter zaščito. Sporočila o varnosti in otrocih brez spremstva v Ukrajini komuniciramo tudi prek Facebookovih orodij, s pomočjo klepetalnih botov. V begunske centre smo dostavili tudi higienske pripomočke.

Nekaj pa mora biti povsem jasno: kljub neutrudnim prizadevanjem vseh deležnikov, od babic prostovoljk do vlad in od skavtov do organizacij ZN, se bo situacija za otroke v Ukrajini samo še slabšala, dokler se ta vojna ne konča.

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč otrokom in družinam iz Ukrajine. Pomagate lahko:

  • prek spletne strani
  • pošljite SMS s ključno besedo UNICEF10 na 1919 in darujte 10 € ali UNICEF5 in darujte 5 € za pomoč otrokom
  • z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI 00 41103, prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA
Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.