Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Razmere na Afriškem rogu so alarmantne, najvišjo ceno plačujejo otroci

Razmere na Afriškem rogu so alarmantne, najvišjo ceno plačujejo otroci

10-mesečni Mansuur Osman v stabilizacijskem centru v okrožju Garissa v Keniji počiva v materinem naročju.
© UNICEF/UN0836010/Odhiambo

Na Afriškem rogu že več kot 20 milijonom otrok grozijo pomanjkanje pitne vode, podhranjenost in bolezni. V preteklosti je humanitarna pomoč uspelpreložiti skoraj gotovi izbruh lakote, a brez nadaljnjih prizadevanj bomo priča eksploziji otroških smrti. UNICEF Slovenija z novo kampanjo zbira sredstva za pomoč najranljivejšim.

Na Afriškem rogu je po petih zaporednih neuspešnih deževnih sezonah v zadnjih treh letih veliko družin izgubilo vse, vključno z živino in pridelki, zaradi česar so ogrožena življenja več kot 1,5 milijona otrok, ki so hudo akutno podhranjeni. Kljub temu, da je nedavno deževalo, so tla močno izsušena in ne zmorejo vsrkati vse vode, kar povzroča poplave in nadaljnje opustošenje.

»Končno je začelo deževati, kar ljudem daje upanje, a pot do okrevanja je dolga. Otroci so še vedno lačni, grozi jim kolera, zamujajo dragocena leta izobraževanja, ali pa so razseljeni, brez možnosti, da bi se vrnili domov. Potrebna bosta čas in predanost mednarodne skupnosti, da ranljive skupnosti začnejo z okrevanjem,« je povedala izvršna direktorica UNICEF-a, Catherine Russell. V Keniji se je pred dnevi srečala z otroki, ki sta jih prizadeli podnebna kriza in najhujša suša v regiji v zadnjih 40 letih.

»Družine so izgubile večino svoje živine in še nekaj časa bo trajalo, da bodo zrasli novi pridelki. Zdaj se soočajo še s poplavami. Ena od prebivalk, ki sem jo srečala, je povedala, kako je hudournik odnesel še tistih nekaj dragocenih stvari, ki jih je imela, vključno z vzmetnico, na kateri spita skupaj z otrokom.«

Posledice suše v regiji še dodatno zaostrujejo več let trajajoči konflikti in negotove razmere, socialno-ekonomski vplivi Covida-19 ter naraščajoče cene hrane in goriva, ki so deloma posledica vojne v Ukrajini. Na lokalnih trgih po vsej regiji so cene olja, kruha in pšenične moke še vedno zelo visoke. Številne družine si tako ne morejo privoščiti niti osnovnih potrebščin za preživetje.

V Keniji, Etiopiji in Somaliji je bilo zaradi suše razseljenih že več kot 2,5 milijona ljudi. Družine so na robu preživetja, otroci stradajo, izostajajo iz šole, prisiljeni so v otroško delo ali otroške poroke, mnogi so bolni, tudi zaradi izbruhov kolere.

»Spoznala sem Khalida in Khalila, dečka, ki sta si s pomočjo UNICEF-a in partnerjev opomogla od podhranjenosti. Če želimo, da otroci okrevajo, mora biti humanitarni odziv dolgoročen, sistemi, od katerih so odvisni otroci, pa okrepljeni. To vključuje boljši dostop do (terapevtske) prehrane, vode in zdravstvenih storitev, zagotavljanje možnosti za preživetje in krepitev sistemov socialne zaščite za ublažitev učinkov podnebne krize,« je povedala Catherine Russell, ki je obiskala tudi stabilizacijski center, v katerem z UNICEF-ovo podporo zdravijo hudo akutno podhranjene otroke.

V begunskem taborišču Ifo ob meji med Kenijo in Somalijo se je srečala tudi z begunci iz Somalije. Tu UNICEF s partnerji zagotavlja hrano, zaščito in izobraževanje za otroke. Obiskala je zdravstveno postajo, ki zagotavlja različne zdravstvene in prehranske storitve, vključno z odzivom na kolero, in se pogovarjala z družinami, ki so deležne storitev zaščite otrok, vključno s preprečevanjem otroških porok.»Družine iz Somalije še naprej prihajajo sem v upanju na preživetje,« je povedala Catherine Russell. »UNICEF je hvaležen kenijski vladi za ponovno podporo beguncem in lokalnim skupnostim, ki jih je prizadela suša. Na te izredne razmere se moramo odzvati, hkrati pa graditi na dolgoročni odpornosti območij, ki so najbolj ranljiva.«

UNICEF je v sodelovanju z vladami in s partnerji v regiji lani zagotovil osnovne zdravstvene storitve za skoraj 2 milijona otrok in žensk, storitve za preprečevanje podhranjenosti za več kot 30 milijonov otrok in mater, zdravljenje za skoraj 1,3 milijona hudo akutno podhranjenih otrok, mlajših od 5 let, ter čisto pitno vodo za skoraj 4,6 milijona ljudi.

Prizadevanja UNICEF-a in partnerskih organizacij so v preteklosti uspela preložiti skoraj gotovi izbruh lakote, a brez nadaljnjega nudenja pomoči v regiji bodo ta prizadevanja zaman in priča bomo eksploziji otroških smrti. UNICEF Slovenija zato z novo kampanjo zbira sredstva za pomoč najranljivejšim otrokom.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UN0583951
Ubranimo otroke pred lakoto
Pomagajte zagotoviti vodo in hrano
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.