Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Priyanka Chopra Jonas pozvala k večji podpori za otroke begunce

Priyanka Chopra Jonas pozvala k večji podpori za otroke begunce

Priyanka Chopra Jonas med obiskom UNICEF-ovih programov na Poljskem.
UNICEF/UN0681761/Tremeau

UNICEF-ova ambasadorka dobre volje Priyanka Chopra Jonas je ta teden obiskala Poljsko, kjer se je srečala z otroki in družinami iz Ukrajine.

V Varšavi je obiskala največjo Modro točko v državi, kjer UNICEF skupaj s partnerji zagotavlja varne prostore ter pomoč in podporo za matere in otroke iz Ukrajine.

»Vsi otroci, ki sem jih obiskala, si močno želijo domov,« je povedala Priyanka Chopra Jonas. »O nevidnih ranah, ki jih pušča vojna, se pogosto najmanj govori, a so za otroke najbolj uničujoče. V veliko veselje mi je bilo videti UNICEF-ov hiter odziv in njihovo delo v sodelovanju z vlado in drugimi ljudmi s Poljske, ki želijo otrokom in njihovim družinam zagotoviti občutek varnosti, jim pomagati nadoknaditi zamujen pouk, jih ozaveščati o njihovih pravicah in nuditi podporo njihovemu duševnemu zdravju. Vsi otroci imajo pravico do tovrstne pomoči, ne glede na to, kdo so in od kod prihajajo.«

V dveh dneh si je Priyanka Chopra Jonas ogledala več programov v sklopu UNICEF-ovega odziva na Poljskem. Obiskala je izobraževalni center, ki ga podpira UNICEF in ki v sodelovanju z mestno občino Varšava otrokom iz Ukrajine omogoča, da pred začetkom novega šolskega leta nadoknadijo zamujen pouk, se vpišejo v jezikovni tečaj ali urijo mehke veščine. V centru za razvoj v zgodnjem otroštvu Spynka, ki nudi podporo staršem in varstvo za otroke begunce iz Ukrajine, je Priyanka Chopra Jonas srečala otroke in matere ter iz prve roke slišala o izzivih, s katerimi se soočajo družine.

Skoraj dve tretjini otrok je razseljenih znotraj Ukrajine ali v sosednjih državah, največ jih je na Poljskem. Med razseljenimi je več kot 90 odstotkov žensk in otrok.

»Gre za krizo, ki je najbolj prizadela ženske in otroke,« je povedala Priyanka Chopra Jonas. »Ženske, s katerimi sem se srečala, so se me s svojimi zgodbami globoko dotaknile in me navdahnile. To niso le matere, ki so morale pobegniti pred vojno in zapustiti svoje može in ljubljene; so tudi edine skrbnice svojih otrok. So psihologinje, ki pomagajo otrokom in tolažijo njihove nočne more. So učiteljice. So prostovoljke v Modrih točkah. Svoje lastne travme postavljajo na stran, da bi lahko poskrbele za otroke in jih zaščitile.«

Na poletnem taboru, ki ga je organizirala UNICEF-ova partnerska organizacija, je ambasadorka dobre volje preživela tudi nekaj časa z otroki, starimi od 5 do 16 let. Spremljala jih je med učenjem, izobraževalnimi igrami, dejavnostmi za razvoj spretnosti, tečajem poljskega jezila in športnimi aktivnostmi.

»Številni otroci, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, so morali za seboj pustili vse: svoje domove, prijatelje, celo hišne ljubljenčke in najljubše igrače,« je dejal Rashed Mustafa, UNICEF-ov predstavnik na Poljskem, odgovoren za odziv v kriznih razmerah. »Naša pomoč na Poljskem je usmerjena v zagotavljanje zaščite, dostopa do izobraževanja in podpore duševnemu zdravju. V samo 21 tednih smo vzpostavili močne programe in partnerstva na področju izobraževanja, zdravstva, zaščite, duševnega zdravja, razvoja v zgodnjem otroštvu in vključevanja mladih. Zelo smo hvaležni Priyanki Chopra Jonas, ki je kot UNICEF-ova ambasadorka dobre volje s svojim obiskom pomagala vse to osvetliti. Pred vrati so hladnejši meseci in potencialno povečanje števila beguncev, zato povečujemo naš odziv na terenu ter krepimo partnerstva z oblastmi in partnerji civilne družbe, da bomo lahko še naprej podpirali te najbolj ranljive otroke.«

Dostop do izobraževanja je ključni del UNICEF-ovega odziva v Ukrajini in v regiji, saj imata vojna in posledično porušen izobraževalni sistem dramatičen vpliv na življenja in prihodnost 5,7 milijona šoloobveznih otrok v državi. Za približno 2,2 milijona otrok iz Ukrajine, ki so poiskali zatočišče v sosednjih državah, je vsaka priložnost za nadaljevanje izobraževanja kritična. UNICEF zato podpira različne poti do znanja: v šolah, z učenjem na daljavo, dopolnilnim poukom in jezikovnimi tečaji, da bi otrokom pomagal nadoknaditi zamujeno znanje in jim olajšal vključitev v nacionalne izobraževalne sisteme držav gostiteljic.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0150819/Gilbertson VII Photo
Za vsakega otroka upanje
Pomagajte zaščititi otroke
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.