Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Otrokom v Gazi zmanjkuje časa: pomanjkanje vode pomeni širjenje bolezni

Otrokom v Gazi zmanjkuje časa: pomanjkanje vode pomeni širjenje bolezni

9-letni Majd iz Beit Hanouna s plastenko vode, ki jo koristi celotna njegova družina, 15. novembra letos. Vodo je za razseljene v taborišču prikrbel UNICEF.
© UNICEF/UNI472339/El Baba

Izjava Jamesa Elderja, tiskovnega predstavnika UNICEF-a v Ženevi

Če bodo otroci v Gazi še naprej imeli omejen in nezadosten dostop do vode in sanitarij, bomo priča tragičnemu povečanju števila smrti med otroki, čemur bi se lahko izognili. Otroci se soočajo z resno grožnjo množičnega izbruha bolezni, kar bo imelo smrtonosne posledice.

Minimalna količina vode, ki jo ena oseba v kriznih razmerah (v vojni, lakoti in podobo) potrebuje na dan, je 15 litrov. To vključuje pitje, čiščenje in kuhanje, saj je vse to ključnega pomena za preprečevanje širjenja bolezni, tudi tistih, ki se širijo preko onesnažene vode. In vendarle obstajajo deli Gaze, zlasti na severu, kjer po ocenah biva okoli 700.000 ljudi, in kjer ljudje težko dobijo dostop že do treh litrov vode na dan. So tudi dnevi, ko vode ni na voljo.

Nadzor nad gorivom in dostopom do vode je nadzor nad tem ali bo več tisoč – morda več desettisoč – otrok preživelo ali umrlo.

Življenja je izbubilo že več kot 5.350 palestinskih otrok. Število smrtnih žrtev med otroki je zastrašujoče. Žalovanje je postalo del Gaze.

To je resno opozorilo: brez zadostne količine goriva in brez zadostne količine vode se bodo razmere za otroke močno poslabšale.

Vsaj 30 izraelskih otrok je še vedno talcev v tem peklu. Morajo biti izpuščeni. Ostudno je razmišljati o njihovem strahu in o mukah, ki jih prestajajo njihove družine. Temu je potrebno narediti konec.

Okoli 800.000 otrok v Gazi je razseljenih, kar pomeni, da so še dodatno ogroženi. Obupano in pogosto brez uspeha iščejo varnost v gosto natrpanih taboriščih. V taboriščih UNRWA je v povprečju le en tuš na vsakih 700 ljudi in eno stranišče na vsakih 150 ljudi. V vrsti je potrebno čakati več ur. Pomislite, kaj to pomeni za najstnice.

Brez zadostnih količin goriva bomo priča propadu sanitarnih storitev. To pomeni širjenje bolezni. Popoln scenarij za tragedijo: obupno pomanjkanje vode, fekalne odplake, ki se razlivajo po gosto strnjenih naseljih, nesprejemljivo pomanjkanje stranišč, strogo omejene možnosti glede umivanja rok, osebne higiene in čiščenja.

Že zdaj opažamo, da je na mesečni ravni v povprečju skoraj 10-kratno število prijavljenih primerov driske pri otrocih, mlajših od 5 let. Povečano je tudi število primerov garij, uši, noric, kožnih izpuščajev in okužb dihal.

Kaj se mora zgoditi:

  • Nemudoma je potrebno zagotoviti dobavo vode in sanitetnega materiala ter opreme za nujna popravila in vzdrževanje ključnih storitev za vodo in sanitarije, vključno s proizvodnjo, obdelavo in distribucijo.
  • Takoj je potrebno zagotoviti varen in neoviran dostop za dnevno oskrbo z gorivom, ki ustreza vsem potrebam za delovanje ključnih vodnih in sanitarnih objektov.
  • Potrebujemo humanitarno premirje, varen in neoviran humanitarni dostop do pomoči potrebnih ter takojšnjo in varno izpustitev vseh ugrabljenih otrok.

Brez tega bo brezbrižni svet opazoval umiranje neštetih otrok v Gazi.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.