Otroci si zaslužijo in si želijo miru

Otroci si zaslužijo in si želijo miru

Deklica, ki sloni na mizi ob kozarcu s pijačo
UNICEF/UN0584696/Filippov
Afina je bila stara 2 leti, ko se je začelo obstreljevanje. "Spomnim se, da sem začela bežati stran od tanka in sem izgubila copate."

Sedem let stresa, povezanega s konflikti, je povzročilo, da je Afina, zdaj devetletno dekle iz vzhodne Ukrajine, zbolela za sladkorno boleznijo. Raven krvnega sladkorja ji je treba meriti do sedemkrat na dan, zaradi finančne negotovosti pa si njena družina pogosto težko privošči inzulin.

Deklica sedi za pisalno mizo
UNICEF/UN0584702/Filippov

Otroci na tem območju že 8 let živijo na območju spopadov, kar ima uničujoče posledice za njihovo duševno zdravje in razvoj. Kar 430.000 otrok že ima posledice na duševnem zdravju, kar je več kot vsak 4. otrok. Mnogi med njimi se zaradi kronične negotovosti, ki jo je zadnje povečanje obsega spopadov še okrepilo, spopadajo s travmo.

Duševno zdravje cele generacije otrok, ki odraščajo v Ukrajini je močno načeto. Obstaja tudi velika nevarnost min. Otroci živijo, se igrajo in hodijo v šolo na območjih polnih protipehotnih min, neeksplodiranih ubojnih sredstev in drugih smrtonosnih ostankov spopadov.

Otroke je treba zaščititi, jim zagotoviti fizično varnost, nato pa tudi psihosocialno podporo pri soočanju z negotovostmi in pri premagovanju travm. Od začetka spopadov v vzhodni Ukrajini je UNICEF na terenu nudil psihosocialno podporo in izobraževanje o nevarnosti min za več kot 180.000 otrok, mladostnikov in skrbnikov. Našo psihosocialno pomoč smo zdaj še okrepili in na teren poslali še več mobilnih ekip za zaščito otrok, ki otrokom zagotavljajo psihosocialne oskrbo. Pomagajo otrokom travmatiziranim zaradi kronične negotovosti, odzivajo se na primere nasilja in zlorab nad otroki ter pomagajo otrokom, ločenim od družin. Izvajamo tudi iskanje in združevanje ločenih otrok z družinami.

Otroci so najbolj nedolžni v vseh kriznih situacijah, a velikokrat najbolj prizadeti. UNICEF ponavlja poziv generalnega sekretarja Združenih narodov k takojšnji prekinitvi spopadov. Otroci v Ukrajini potrebujejo mir. Vse strani ponovno pozivamo k spoštovanju mednarodnih zavez za zaščito otrok ter zagotavljanje varnega in hitrega dostopa do humanitarne pomoči tistim, ki jo potrebujejo.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UN0300694
Za vsakega otroka cepljenje
Pomagajte zagotoviti cepiva proti nalezljivim boleznim
Preberi več

Zgodbe otrok

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.