Odkrivanje in zdravljenje podhranjenosti v Burkini Faso

Odkrivanje in zdravljenje podhranjenosti v Burkini Faso

Merjenje obsega nadlahti otroka v zdravstveno-socialnem centru
UNICEF/UN0660070/Cisse

Vsakega otroka, ki ga pripeljejo v zdravstveno-socialni center v Kayi, stehtajo in mu izmerijo višino ter obseg nadlahti. V le nekaj sekundah lahko s temi meritvami ugotovijo raven otrokove podhranjenosti in mu dajo terapevtsko hrano, pripravljeno za zaužitje.

Če ima otrok apetit in je sposoben pojesti vsaj eno tretjino paketka, dajo materi dovolj paketkov, da lahko otrok pojé dva na dan. Vendar število podhranjenih otrok še vedno narašča, prav tako pa narašča tudi cena hrane.

Mati z otrokom, ki mu je bil dodeljen paket terapevtske hrane
UNICEF/UN0660068/Cisse
V zdravstveno-socialnem center v mestu Kaya v Burkini Faso, mati Habibou, 23, nosi svojega 6-mesečnega sina Abdula Razaka, ki trpi za hudo akutno podhranjenostjo, in vrečko PlumpyNut-a, ki ga je prejela za njegovo zdravljenje.

Mati prosijo, da otroka vsak teden pripelje na pregled, kjer dobi novo zalogo terapevtske hrane za prihajajoči teden. Poleg tega, mu zdravstveno osebje da prehransko dopolnilo z vitaminom A in splošen antibiotik, da prepreči okužbe.

UNICEF/UN0660071/Cisse
UNICEF/UN0660071/Cisse
V zdravstveno-socialnem center v mestu Kaya v Burkini Faso, mati Habibou, 23, daje Plumpy Nut svojemu šestmesečnemu sinu Abdulu Razaku, ki trpi za hudo akutno podhranjenostjo.

Pri UNICEF-u zagotavljamo 80% terapevtske hrane v Burkini Faso, ki smo jo v zadnjih letih neprekinjeno dobavljali. Vendar zaradi višje cene terapevtske hrane in večjega števila podhranjenih otrok potrebujemo dodatna sredstva, da lahko nadaljujemo z neprekinjeno dobavo pomoči in poskrbimo, da noben otrok ne bo prikrajšan. Vsak otrok mora biti pregledan in dobiti terapevtsko hrano, da preživi.

Medicinska sestra Aminata Zabre je odgovorna za pregled otrok glede prehranjevanja v zdravstveno-socialnem centru. Je herojinja zdravja, ki je prispevala k rešitvi neštetih otrokovih življenj. Najbolj jo motivira njena ljubezen do otrok, svoje življenje želi posvetiti boju proti podhranjenosti.

Medicinska sestra Aminata Zabre
UNICEF/UN0662356/Cisse
Medicinska sestra Aminata Zabre stoji v zdravstveno-socialnem centru v mestu Kaya v Burkini Faso.

“Ko rešim otroka, je moje srce polno sreče,” pravi Aminata, ko se njene oči polnijo s solzami sreče. “Rada imam otroke in veliko svojega časa in energije posvetim svojemu delu, da poskrbim za vsakega otroka, ki ga pripeljejo k meni, četudi imam zaradi tega manj časa za lastno družino.”

Zaradi negotovosti zadnjih let je bila Aminata priča strmemu naraščanju števila podhranjenih otrok. Mesto Kaya je podvojilo število prebivalcev v zadnjih letih, število podhranjenih otrok pa je naraslo iz 250 na leto v letu 2020 do zaskrbljujočih 647 podhranjenih otrok v le prvi četrtini leta 2022. Podnebne spremembe in visoke cene hrane zaradi krize v Ukrajini prav tako prispevajo k močnemu porastu podhranjenosti.

Aminata se dobro spomni otroka, ki ga je videla, ko se je sprehajala po mestu. Otrok je bil tako hudo podhranjen, da je bil na robu smrti. Otroka in njegovo mati je hitro odpeljala do najbližje bolnišnice, kjer so mu pomagale medicinske sestre in zdravniki. Zdaj čuti veselje vsakič, ko vidi kako ta otrok zdravo odrašča.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UN0701187
Naj ne plačajo najvišje cene otroci
Pomagajte zagotoviti sredstva za pomoč
Preberi več

Zgodbe otrok

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.