Ne dopustimo, da bi otroci v Ukrajini izgubili upanje

Ne dopustimo, da bi otroci v Ukrajini izgubili upanje

Deklica s kapo in zavita v odejo
UNICEF/UN0599343/Nicodim
Otroci, ki jih ogroža konflikt, si želijo drugačnega življenja. Otroci potrebujejo mir.

»Do nas je prišla vojna in sreča je samo še duh iz mojih sanj,« nam je zaupala 16-letna Natalka iz Ukrajine. Otroci tam namreč že zadnjih 8 let ne poznajo življenja brez spopadov. Konflikt uničujoče posega njihova življenja in življenja njihovih družin brez izjeme. Zgolj v enem tednu je bilo prisiljenih zapustiti dom kar pol milijona otrok ter se podati v negotovo prihodnost.

16-letna Natalka
UNICEF/UN0584690/Filippov

»V šoku sem. S svojim otrokom sem tekla, nisem se ustavila niti za sekundo,« zaupa 34-letna Xenia, ki je z 2-letnim sinom Marcom v naglici zapustila Odeso v Ukrajini. »Mož naju je pripeljal na mejo. Ne vem, kje je sedaj, ne odgovarja več. Prestrašena sem.«. Z Marcom sta namenjena v Nemčijo k moževi mami, a se želita vrniti v Ukrajino, če se bodo razmere izboljšale.

Mama z otrokom v naročju
UNICEF/UN0599592/Moldovan

»Nikoli si nisem predstavljala, da bom begunka,« nadaljuje Hanna, ki je v preteklosti kot prostovoljka pomagala ljudem, ko so bežali iz vzhodne Ukrajine. Sedaj se je sama znašla v podobni tragični zgodbi. Ona in njen 2-letni sin Matvee sta zapustila Ukrajino in sta namenjena v Bolgarijo. »Napadi so bili preblizu, le dve hiši stran je padla bomba. Prišel je čas za odhod,« še doda.

Deček z modro kapo in bundo
UNICEF/UN0599975/Nicodim

Srce parajoče zvoke spopada še kako dobro poznajo tudi 5-letna Divia, njen 8-letni brat Damia in njuna mama Olga. »Ne vemo, kaj bomo sedaj,« pravi mama Olga, »vendar nismo mogli zdržati še ene noči, polne strelov.« Fotografija je nastala, ko je družina utrujeno prispela na ukrajinsko mejo z Romunijo.

Bratec in sestrica, ki se objemata čez rame
UNICEF/UN0599060/Moldovan
UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UN0300694
Za vsakega otroka cepljenje
Pomagajte zagotoviti cepiva proti nalezljivim boleznim
Preberi več

Zgodbe otrok

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.