Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Med begunci iz Ukrajine več kot milijon otrok; dodatna UNICEF-ova pomoč že na poti

Med begunci iz Ukrajine več kot milijon otrok; dodatna UNICEF-ova pomoč že na poti

Dve deklici v vozičku z bundo in kapo
UNICEF/UN0599053/Moldovan

Iz Ukrajine je pobegnilo že več kot milijon otrok, med tem pa vojna še naprej pustoši po državi. Večina otrok je z družinami pobegnila na Poljsko, Madžarsko in Slovaško ter v Moldavijo in Romunijo.

»Število otrok na begu je osupljivo, kar kaže, kako obupne so razmere za otroke in družine v Ukrajini,« je dejala Afshan Khan, regionalna direktorica UNICEF-a za Evropo in osrednjo Azijo. »Otroci v iskanju varnosti zapuščajo vse, kar poznajo. To je srce parajoče.«

V zadnjih dneh je UNICEF v Ukrajino dostavil še dodatno pomoč, in sicer šest tovornjakov s skoraj 70 tonami zalog. Te vključujejo osebno zaščitno opremo ter medicinske, kirurške in porodniške komplete. Skupaj s partnerji bo UNICEF omenjeno medicinsko opremo za pomoč 20.000 otrokom in materam dostavil v 22 bolnišnic na petih različnih območjih, ki so jih prizadeli konflikti.

UNICEF ponovno poziva k varnemu, hitremu in neoviranemu humanitarnemu dostopu do prebivalcev v stiski in k zagotavljanju varnega dostopa za civilno prebivalstvo do storitev in zaščite, ki jo potrebujejo.

Iz Københavna – UNICEF-ovega skladišča in največjega humanitarnega središča na svetu – so bili odposlani trije tovornjaki z osnovnimi zalogami, kot so rekreacijski in higienski kompleti ter kompleti za najmlajše otroke za didaktiko in sprostitev. Te zaloge so zdaj prispele na Poljsko. V prihodnjih dneh bodo do otrok prispele še dodatne zaloge iz Københavna in Turčije.

Za pomoč otrokom in družinam na begu iz Ukrajine v Moldavijo, Romunijo in Belorusijo ter na Poljsko je UNICEF pomagal vzpostaviti Modre točke – varne prostore, ki na enem mestu zagotavljajo ključne informacije družinam na poti, pa tudi identifikacijo otrok brez spremstva in otrok, ločenih od družin, ter jim lahko nudijo ustrezno zaščito.

UNICEF bo potreboval 349 milijonov ameriških dolarjev, da bi preprečil nadaljnje slabšanje razmer za otroke v Ukrajini in mejnih državah ter omogočil učinkovito zagotavljanje kritične podpore za reševanje življenj. To vključuje 276 milijonov za takojšnje potrebe v Ukrajini in 73 milijonov ameriških dolarjev za potrebe otrok iz Ukrajine v mejnih državah.

»Delamo vse, kar je v naši moči, da pomagamo otrokom in družinam v stiski, a vojna se mora končati. Mir je edina trajnostna rešitev,« je dejala Afshan Khan.

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč otrokom in družinam iz Ukrajine. Pomagate lahko:

  • preko naše spletne strani
  • pošljite SMS s ključno besedo UNICEF10 na 1919 in darujte 10 € ali UNICEF5 in darujte 5 € za pomoč otrokom
  • z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI 00 41103, prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA
Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.