Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.

UNICEFLetno poročilo 2021

Letno poročilo 2021

Za vsakega otroka, boljši svet

UNICEF je največja svetovna organizacija za pomoč otrokom, ki reši največ otroških življenj. S hrano, čisto pitno vodo, zdravstveno oskrbo, izobrazbo in zaščito vsako leto izboljšuje življenja najbolj ranljivih otrok. V 190 državah deluje za vsakega otroka, vse povsod – tudi v najnevarnejših in najtežje dostopnih predelih, dan za dnem, da ustvarja boljši svet za vsakogar. V UNICEF-u Slovenija s podporo darovalcev pomembno prispevamo k uresničevanju poslanstva za otroke – doma in po svetu.

Naš cilj je ustvariti boljši svet za vsakega otroka

Svet, v katerem bodo otrokove pravice uresničene vsem otrokom,še posebej najbolj ranljivim.

Svet, v katerem bodo otrokove pravice uresničene vsem otrokom, še posebej najbolj ranljivim.

Zato želimo svet, v katerem:

Skupaj z vami to lahko dosežemo.

Naša zaobljuba

Smo zaupanja vredna in učinkovita organizacija,ki dosega pomembne rezultate za vse otroke.

Smo zaupanja vredna in učinkovita organizacija, ki dosega pomembne rezultate za vse otroke.

In nikoli ne odnehamo.

UNICEF/UNI328446/Willocq
UNICEF/UNI328446/Willocq
Postanite Starši otrok sveta
Ukrepajte in dajte vsakemu otroku priložnost za zdrav razvoj, prihodnost in uspeh. Redna mesečna pomoč je najučinkovitejši način.

Dosežki za otroke v številkah

Z neprecenljivo podporo darovalcev in podpornikov gradimo svet, prijaznejši do otrok.

Darovalci v Sloveniji ste od leta 1994 za UNICEF-ove programe pomoči otrokom po svetu prispevali že več kot 34.300.000 €.

V 120 krajih po Sloveniji je pomoč otrokom v stiski na voljo v več kot 1.050 UNICEF-ovih varnih točkah.

15 Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest v Sloveniji stremi k razvoju mesta po meri otrok – prijazno in varno, z urejenimi otroškimi igrišči in zelenicami, z izboljšano varnostjo za otroke v prometu in možnostjo za participacijo najmlajših občanov.

S projektom Dojenju prijazna mesta si želimo povečati pogostnost dojenja pri vseh starostnih skupinah otrok na celotnem področju mesta. V pridobivanju naziva so 4 mesta: Kranj, Novo mesto, Slovenj Gradec in Mislinja.

S podporo UNICEF-ovega nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja v Sloveniji deluje že 12 Novorojencem prijaznih porodnišnic in 5 Dojenju prijaznih zdravstvenih ustanov.

Z izobraževanjem o otrokovih pravicah smo dosegli preko 20.000 otrok v več kot polovici osnovnih šol in vrtcev po Sloveniji.

Z UNICEF-ovimi punčkami iz cunj smo doslej rešili že 20.697 otroških življenj. To je za več kot 1.080 osnovnošolskih razredov otrok.

24 UNICEF-ovih junior ambasadorjev in 4 ambasadorji mladih z veseljem predstavljajo glas otrok in njihovih
pravic v šoli, v lokalnih skupnostih in na nacionalni ravni.

Več kot 4.000 prostovoljcev skupaj z nami deluje v korist otrok.

Brez vas, dragi podporniki, nam ne bi uspelo.
Hvala v imenu otrok!

Zbiranje sredstev

UNICEF, Sklad Združenih narodov za otroke, se na globalni ravni financira izključno iz prostovoljnih prispevkov posameznikov, podjetij, nevladnih organizacij in vlad. UNICEF Slovenija pa se financira izključno iz prostovoljnih prispevkov posameznikov, podjetij in razpisov, pri čemer 83 % zbranih sredstev prispevajo posamezniki. Sodelujemo z vsemi, ki si želite pomagati otrokom.

1.533.008 €

UNICEF Slovenija je v letu 2021 z vašo pomočjo za UNICEF-ove programe za otroke namenil 1.533.008 €.

10.050Starši otrok sveta

V program mesečnega darovanja, s katerim pridobimo največ sredstev,
je vključenih že 10.050 Staršev otrok sveta. Mesečne donacije omogočajo, da je pomoč v državah v razvoju konstantna in dolgoročno razvojna. Hkrati zagotavljajo takojšnjo pomoč v primeru naravnih nesreč ali oboroženih spopadov.

24.942Direktna pošta

Prek direktne pošte je v letu 2021 za UNICEF-ove programe pomoči otrokom darovalo 24.942 posameznikov, podjetij in organizacij. 88 % vseh donacij s tega naslova so prispevali posamezniki, 12 % pa podjetja in organizacije.

24.500 €Diners club UNICEF

S pomočjo imetnikov dobrodelne plačilne kartice Diners Club UNICEF je Erste Card v 2021 prispeval več kot 24.500 €.

Korporativni partnerji

V 2021 so naše delo za otroke podprli korporativni partnerji Erste Card, NIL part of conscia, Pošta Slovenije, Styria media, A1, Sava Re, VITA, življenjska zavarovalnica, Elektro Maribor in drugi.

UNICEF/UNI328446/Willocq
UNICEF/UNI328446/Willocq
Postanite Starši otrok sveta
Ukrepajte in dajte vsakemu otroku priložnost za zdrav razvoj, prihodnost in uspeh. Redna mesečna pomoč je najučinkovitejši način.
UNICEF/UN0535325/Djemidzic

Dragi darovalci, partnerji, podporniki in vsi, ki si želite pomagati otrokom, vaša pomoč ima neprecenljivo moč, saj z njo vsako leto pomagamo rešiti na milijone otroških življenj.

Odmevne akcije za otroke

@UNICEF

Nujna pomoč za otroke na Hrvaškem

Nujna pomoč za otrokena Hrvaškem

Samo 20 sekund potresa je bilo potrebnih, da so se življenja mnogih na Hrvaškem spremenila v ruševine. Darovalci iz Slovenije ste prek direktne pošte otrokom na območju Petrinje, Siska, Gline in drugih krajev, ki jih je prizadel potres, namenili več kot 203.000 EUR pomoči.

Nasmejana deklica med igro
@UNICEF/UN0524102/Al-Mass

Preprosta rešitev za podhranjene otroke v Jemnu

Preprosta rešitev za podhranjene otroke

v Jemnu

Darovalci iz Slovenije ste prek direktne pošte otrokom v Jemnu podarili preprosto rešitev za boj proti podhranjenosti: paketke terapevtske hrane. Tako ste omogočili terapevtsko zdravljenje za več kot 5.500 podhranjenih otrok, kot je deklica Rowaida iz Jemna.

Deklice, ki kažejo pobarvan mezinec.
@UNICEF/UN0596447/Fahdl

Veliki problemi, drobne rešitve

Veliki problemi,drobne rešitve

Nalezljive bolezni so velik problem, saj lahko otroka zaznamujejo za vedno, pogosto pa so tudi smrtonosne. A zanje obstaja drobna rešitev: cepljenje. Z vašo pomočjo smo z donacijami prek direktne pošte več kot 5.000 otrokom omogočili cepljenje ter jim podarili zdrav začetek življenja.

UNICEF/UN0535325/Djemidzic

Paketki veselja

Nasmehe na otroške obraze ste darovalci iz Slovenije prek direktne pošte risali tudi s paketki veselja: več kot 3.100 otrok ste opremili s šolskimi potrebščinami, več kot 3.600 z zimskimi oblačili, več kot 3.100 pa s toplimi odejami.

UNICEF-ove PUNČKE IZ CUNJ

Z UNICEF-ovimi punčkami iz cunj smo doslej rešili že 20.697 otroških življenj.

Z vsem tem pomembno prispevamo k temu, da UNICEF po svetu letno cepi skoraj polovico otrok, mlajših od 5 let.

Na punckeizcunj.si lahko posvojite svojo unikatno ročno izdelano punčko ali fantka iz cunj in osrečite trojno: izdelovalko, obdarovanca (lahko tudi sebe) in otroka, ki mu rešite življenje.

Kako se počutiš?

Projekt, ki osvetljuje problematiko duševnega zdravja otrok v Sloveniji in po svetu.

V juniju 2021 smo na UNICEF-u Slovenija izvedli raziskavo o duševnem zdravju otrok in mladih za področje celotne države. Sodelovalo je 400 otrok in mladih, starih med 10 in 18 let. Podatki so pokazali:

Vrhunec projekta Kako se počutiš? smo obeležili v okviru UNICEF-ovega svetovnega dneva otrok, 11. novembra 2021.

Letno Poročilo UNICEF Slovenija 2021
UNICEF Slovenija
Letno poročilo 2021
Letno poročilo za leto 2021 je na voljo tudi v obliki dokumenta PDF.
Preberi več

o UNICEF-u

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.