Lep dan za Emo v družbi UNICEF-ove ekipe

Lep dan za Emo v družbi UNICEF-ove ekipe

Nasmejana deklica in pes
UNICEF/UN0622180/Holerga
V četrtek, 7. aprila 2022, je 5-letna Ema skupaj z mamo Julijo in mlajšim bratcem, ki se je rodil konec januarja, prispela v Romunijo na mejni prehod Isaccea na jugovzhodu države. Po celodnevni poti iz Odese v Ukrajini so se skupaj z desetinami drugih beguncev izkrcali s trajekta, ki jih je prepeljal čez Donavo.

Po rojstvu otroka se je Julija v iskanju varnosti preselila na podeželje in tam ostala en mesec. »Tri dni nazaj pa smo v naši vasi videli bombe in ogenj,« je povedala Julija. Odločili so se za odhod do najbližje meje. Iz Romunije bodo odšli v Nemčijo, kjer živi Julijin brat, a se nameravajo vrniti takoj, ko se vojna konča. »V Ukrajini je naš dom, v Ukrajini sta mama in oče,« pravi. Njeni starši živijo na zahodu države, v Ivano-Frankivsku, polbrat pa v Lvovu.

Potem ko so prečkali mejo, so Julija in njeni otroci našli zavetje in podporo v Modri točki, ki so jo UNICEF in njegovi partnerji ustanovili v Isacceji. Predvsem za Emo je bil to lep dan, ko je svojo izjemno energijo lahko delila s številnimi drugimi otroki, ob risanju in igri v Prostoru za mame in otroke. Medtem sta si Julija in njen dojenček lahko privoščila zaslužen oddih po napornem potovanju.

Deklica z modro jopico
UNICEF/UN0622175/Holerga

Ema se igra v Prostoru za mame in otroke v Modri točki, ki jo je pomagal vzpostaviti UNICEF

Po tem, ko je navdušeno risala na list papirja, je Ema veselo predstavila svoje delo: »To je sonce, to je roža, to je kapljica, in to …« – kaže na nedoločljiv del risbe – »je samo ... kaliaki maliaki«, samo čačka.

Ena od članic ekipe UNICEF-a, ki drži v naročju nasmejano deklico.
UNICEF/UN0622182/Holerga

Mala Ema se igra z osebjem UNICEF-a

Popoldne, po skoraj celem dnevu, preživetem v Modri točki, so Ema, njen brat in njuna mama Juljia sedli na avtobus, ki jih bo odpeljal v Bukarešto. Od tam bodo odšli v Nemčijo ter v novo življenje na varnem in stran od nenehne vojne, ki je uničila toliko življenj.

Deklica, ki stoji na stopnicah avtobusa, ženska in moški z otrokom v naročju.
UNICEF/UN0622173/Holerga

UNICEF-ov sodelavec je družino pospremil na avtobus, ki jih bo odpeljal v Bukarešto in v novo življenje

Upajmo, da se bodo kmalu lahko vrnili domov k svojim najdražjim.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UN0300694
Za vsakega otroka cepljenje
Pomagajte zagotoviti cepiva proti nalezljivim boleznim
Preberi več

Zgodbe otrok

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.