Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Kdaj začeti z uvajanjem čvrste hrane

Kdaj začeti z uvajanjem čvrste hrane

UNICEF

Kdaj otroku začnemo uvajati čvrsto hrano in zakaj je tako pomembno začeti ob pravem času.

Ko se vaš dojenček razvija, se povečujejo njegove prehranske potrebe. V prvih dveh letih otrokovo telo za razvoj možganov porabi 75% vsakega obroka.

Preberite si nasvete, kdaj otroku uvesti čvrsto hrano in zakaj je tako pomembno, da z uvajanjem začnemo v pravem trenutku.

Povzetek: hranjenje otroka s čvrsto hrano

Do šestega meseca materino mleko zadovolji vse otrokove potrebe po energiji in hranilih.

Z uvajanjem mehke hrane začnite, ko otrok dopolni šest mesecev. Takrat bo potreboval več energije in hranilnih snovi za razvoj, kot jih lahko zagotovi materino mleko.

Pri šestih mesecih začnite z uvajanjem le dveh do treh žlic mehke hrane dvakrat na dan. Začnite s kašo in zelenjavnim pirejem. Pri uvajanju si lahko pomagate tudi z nasveti iz knjige Naj otrok izbira pot: uvajanje čvrste hrane na željo otroka..

Ne glede na to, ali so otroci dojeni ali ne, začnite z uvajanjem čvrste hrane pri šestih mesecih. Predolgo čakanje z uvajanjem lahko ogrozi razvoj vašega otroka.

Prvih šest mesecev

Od prve ure življenja in do starosti šestih mesecev vaš dojenček dobi vse hranilne snovi za rast in razvoj iz materinega mleka. V tem obdobju ne potrebuje ničesar drugega – ne potrebuje vode, čaja, soka, kaše ali katerekoli druge hrane.

Znaki hranjenja

Če opazite, da ima v prvih šestih mesecih vaš dojenček roke ob ustih, morda pomislite, da ne dobi dovolj hrane in mu materino mleko ne zadostuje. Pravzaprav vaš dojenček kaže običajne znake za hranjenje, kar ne pomeni, da potrebuje dodatno hrano, dokler ne dopolni šest mesecev.

Mit: fantki potrebujejo več, kot samo materino mleko

Deklice in dečki potrebujejo enako količino hrane, da se pravilno razvijajo, rastejo, so zdravi, pametni in močni. Materino mleko bo v prvih mesecih življenja popolnoma zadostilo prehranske potrebe vašega sina ali hčere.

Ko dopolni šest mesecev

Ko vaš dojenček dopolni šest mesecev, njegova hitra rast in razvoj zahtevata več energije in hranilnih snovi, kot jih lahko zagotovi materino mleko. Za dohajanje vedno večjih potreb po energiji in hranilnih snoveh, mora poleg materinega mleka začeti jesti tudi čvrsto hrano.

Kdaj se otroka hrani s čvrsto hrano

Vašega dojenčka hranite kadarkoli vidite, da kaže željo po hranjenju. Roke si umijte z milom, nato pa dojenčka hranite z dvema do tremi žlicami mehke hrane, na primer s kašo ali zelenjavnim pirejem. To storite dvakrat na dan. Ob tem še naprej dojite tako pogosto, kot ste to počeli prej.

Otroci, ki niso bili dojeni

Če vašega dojenčka ne dojite, je najprimernejši čas za uvajanje čvrste hrane pri dopolnjenih šestih mesecih starosti. Pri šestih mesecih morajo vsi dojenčki začeti z uvajanjem čvrste hrane, da se zagotovi energijo in hranilne snovi, ki so potrebne za njihov razvoj.

Življenje z virusom HIV

Če ste okuženi z virusom HIV, svojemu dojenčku začnite uvajati čvrsto hrano, ko dopolni šest mesecev in nadaljujte z dojenjem kot prej, pri tem pa nadaljujte z jemanjem zdravila za zdravljenje ARV in upoštevajte načrt zdravljenja, ki ste ga dobili pri zdravniku.

Ne čakajte predolgo z uvajanjem čvrste hrane

Otroško telo potrebuje dodatno energijo in hranilne snovi, da se bo lahko nadalje razvijalo in raslo. Predolgo odlašanje z uvajanjem čvrste hrane lahko povzroči, da vaš dojenček ne bo pridobival zadostne telesne mase. S tem se poveča možnost oslabljenega imunskega sistema.

Preberite še: Prehrana otroka: 6 – 12 mesecev

Izvirni članek.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.