Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

Kako se z otrokom pogovoriti o cepivih proti koronavirusu

UNICEF/UN0500156/Pastorelli

Vas zanima ali so cepiva varna in ali lahko prilagodite otrokov razpored cepljenja? Preberite odgovore na vsa pogosta vprašanja.

Pomagajte otroku razumeti, kako delujejo cepiva

Novice o cepivih proti koronavirusu preplavljajo naše vsakdanje življenje in povsem naravno je, da bodo radovedni majhni otroci imeli vprašanja – veliko vprašanj. Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi lahko preprosto in pomirjujoče razložite zapleteno tematiko.

1. Poskrbite, da ste na tekočem z informacijami

Preden se s svojimi otroki pogovorite o cepivih proti koronavirusu, je pomembno, da jih sami dobro razumete. Odličen začetek je lahko članek Vse kar morate vedeti o cepivu proti koronavirusu.

2. Vprašajte in poslušajte

Povabite svojega otroka, da pove, kaj je slišal o cepivih proti koronavirusu in prisluhnite njegovim odzivom. Pomembno je, da ste v celoti angažirani in vse njihove strahove jemljete resno. Bodite potrpežljivi, pandemija in napačne informacije so vsem povzročile veliko skrbi in negotovosti. Sporočite jim, da se lahko vedno pogovorijo z vami ali drugo zaupanja vredno odraslo osebo (na primer učiteljem) o svojih skrbeh.

3. Bodite iskreni do njih

Otroci imajo pravico vedeti, kaj se dogaja, vendar jim je treba to razložiti na način, primeren njihovi starosti. Ne pozabite, da otroci svoje čustvene odzive vidijo pri odraslih, zato tudi, če ste zaskrbljeni zaradi svojega otroka, ker ve, da se dogaja nekaj strašljivega, ne pretiravajte s svojimi strahovi pred vašim otrokom. Igra je lahko v pomoč pri premagovanju težkih čustev z mlajšimi otroki. Če se zdi, da je vaš malček zaskrbljen, poskusite skupaj risati ali raziskati njegove občutke z igro vlog.

4. Odgovorite na njihova vprašanja

Tukaj je nekaj otrokom prijaznih odgovorov, ki jih lahko hranite pri roki na vprašanja, ki bi jih lahko imel vaš otrok o cepivih proti COVID-19:

  • Kaj je cepivo?

Cepivo je kot ščit, ki nas varuje pred boleznijo.

  • Kako delujejo cepiva?

Cepiva naučijo naše telo, kako se boriti proti boleznim. To storijo tako, da v telo vstavijo majhen košček virusa, ki povzroča bolezen, pred katero potrebujemo zaščito (ali nekaj, kar je videti kot virus), tako da se naše telo lahko nauči, kaj mora storiti, da se z njim bori. Na ta način, če kdaj pridemo v stik z boleznijo, naše telo natančno ve, kaj mora storiti, kar preprečuje, da bi zboleli.

  • Ali so cepiva varna?

Da, cepiva so zelo varna! Milijoni otrok (in odraslih!) Se vsako leto cepi, kar jih ščiti pred številnimi boleznimi. Ko se cepimo, bi lahko dobili povišano temperaturo ali nekaj bolečin v roki, vendar to ne traja dolgo in je velikokrat bolje kot zboleti zaradi bolezni. Ti znaki tudi kažejo, da cepivo deluje in da vaše telo ustvarja zaščito, ki jo potrebuje za boj proti bolezni.

  • Kdaj lahko dobim cepivo proti koronavirusu?

Starejši ljudje (navedite primer družinskega člana ali prijatelja) so bolj ogroženi zaradi bolezni kot otroci. Zato se cepiva najprej dajejo odraslim. Zdravniki zdaj testirajo cepiva, da se prepričajo, ali delujejo dobro tudi pri otrocih. Novice bomo dobili od zdravstvenih strokovnjakov, ko bodo cepiva pripravljena za otroke. Medtem je pomembno, da še naprej varujemo sebe in druge z nošenjem mask, umivanjem rok in fizičnim distanciranjem.

Opomba za starše: Otroci niso med prednostnimi skupinami za cepljenje proti koronavirusu in to bo ostalo v mnogih državah po svetu. To je zato, ker je poudarek na zaščiti tistih, ki so najbolj ogroženi zaradi hude bolezni in smrti starejših, tistih z drugimi boleznimi in zdravstvenih delavcev na prvem mestu. Te populacije je treba cepiti pred cepljenjem otrok.

  • Strah me je igel! Ali me morejo pičiti?

Razumem, kako se počutiš, ampak stvar je taka: Konec bo v hipu! Začutil boš hiter ščepec in potem bo vse končano, tako kot pri drugih cepljenjih. Kdaj in ko je čas za cepljenje otrok, pred odhodom v ambulanto vadite, kako bo cepljenje izgledalo. Tako bo vaš otrok natančno vedel, kaj lahko pričakuje, nato pa imejte v načrtu nekaj lepega za presenečenje!

Ne pozabite, če ne veste odgovora, ne ugibajte. Uporabite otrokova vprašanja kot priložnost, da skupaj raziščete odgovore. Spletne strani mednarodnih organizacij, kot sta UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija, so odličen vir informacij.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.