Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Kako kužki otrokom v Ukrajini pomagajo pri premagovanju stresa

Kako kužki otrokom v Ukrajini pomagajo pri premagovanju stresa

UNICEF/UNI446409/Filippov

Vojna v Ukrajini na žalost še vedno predstavlja kruto realnost otrok. Zato sta čustvena podpora in zagotovitev varnega okolja za otroke, tudi če samo za kratek čas, izjemnega pomena.

5-letni sestrici Eva in Milana sta danes dogovorjeni za srečanje z njuno terapevtko. Srečale se bodo na postaji podzemne železnice v mestu Harkov na severovzhodu Ukrajine. Njuna terapevtka je stara le 9 let in ji je ime Julie. Gre za psičko pasme zlati prinašalec, ki otrokom vse od začetka vojne pomaga pri premagovanju stresa.

Takoj, ko deklica Eva iztegne svojo roko v pozdrav, Julie položi svojo tačko v njeno dlan, saj tako prepozna svojo prijateljico. Na današnjem srečanju, ki bo trajalo okoli ene ure, se bosta sestrici učili ravnanja s psi, kako jih hraniti, naučiti trikov in se skupaj tudi zabavati. 

Postaja podzemne železnice Peremoha se dvakrat na teden spremeni v zatočišče pred realnostjo vojne. Sliši se smeh, čebljanje in kar je zelo pomembno, lajež terapevtskih psov. Tako lahko otroci vsaj za kratek čas poskusijo pozabiti na zvok eksplozij zunaj postaje podzemne železnice. 

Terapije s pomočjo psov potekajo dvakrat na teden na točki za otroke Spilno, ki se nahaja na podzemni postaji v Harkovu in jo financira UNICEF. Terapije so brezplačne in so na voljo vsem otrokom. 

Trenerka in prostovoljka Natalia ter njena kužka, Julie in Petra, prvi pasme zlati prinašalec, drugi pa angleški seter, izvajajo terapije že leto in pol. Glavni namen je, da otrokom pomagajo pri spodbujanju pozitivnega mišljenja, preseganju strahovov in da vsaj za kratek čas pozabijo na vojno realnost, v kateri živijo.

UNI446412
UNICEF/UNI446412/Filippov
Trenerka in prostovoljka Natalia ter njena kužka, Julie in Petra.
Pomagati otrokom, da se umaknejo od vsakdanjega stresa

Evina in Milanina družina je prispela v Harkov potem, ko so pobegnili iz mesta Herson, ker je tam začela divjati vojna. Družina je doma že imela mucke in kužka, zato sta deklici navajeni živali in jih imata zelo radi. 

Eva zelo pogreša svoje hišne ljubljenčke in obožuje preživljanje svojega časa z živalmi v točki za otroke Spilno. 

"Mojemu kužku je bilo ime Snizhok (‘snežna kepa’), ker je bil bel in puhast,” pove žalostno.

UNI448063
UNICEF/UNI448063/Filippov
Eva se smeji med igro z Julie.

Kužka sta bila vključena v usposabljanje za terapevtske pse, kar vključuje tudi nudenje čustvene podpore za otroke. Psi, ki so bili deležni treninga, morajo biti potrpežljivi, inteligentni in igrivi.

Terapija je za človeka običajno zelo dolg proces. Toda ta srečanja so dober način, da otrok hitro občuti pozitivna čustva, se sprosti in lahko komunicira v varnem okolju.
Trenerka psov Natalia

Otroška točka Spilno je ena izmed redkih krajev v Harkovu, kjer lahko otroci vsaj za kratek čas pozabijo na vojno. Ko se oglasi sirena za zračni napad, jim ni treba prekiniti igre, da bi se skrili, saj na postaji podzemne železnice skoraj ne slišijo opozoril za nevarnost in eksplozij.

UNI446432
UNICEF/UNI446432/Filippov
Psički Petra in Julie na postaji podzemne železnice v Harkovu.
Iskanje varnega zavetja pod zemljo

V zadnjem času so spopadi v Harkovu znova pogostejši in močnejši. Večkrat na dan se oglasijo sirene za nevarnost in vsakič znova otrokom povzročijo nepredstavljiv stres, saj morajo poiskati varno zatočišče. Včeraj zvečer sta Victoria in njena sedemletna hči Adelina komaj kaj spali.

"Ponoči je bilo veliko obstreljevanja," pravi Victoria, ki je danes kljub nevarnosti in neprespani noči brez oklevanja prišla na otroško točko Spilno. 

Tudi zjutraj smo slišali glasne eksplozije. Naredila bi vse, da bi svojo hčer obvarovala pred to nočno moro. Vse, kar si želim je, da bi bila varna in srečna.
Victoria, mama deklice Adeline
UNI446429
UNICEF/UNI446429/Filippov
7-letna Adelina se igra s kužkom na otroški točki Spilno.

Otroška točka Spilno deluje v Harkovu že več kot leto in pol. Služi kot zatočišče pred bombnimi napadi, pa tudi kot prostor za igro in učenje in včasih tudi kot dom. Tudi med obstreljevanjem in izpadi elektrike so vedno na voljo luči in topel čaj, pa tudi možnost, da se otroci ogrejejo, napolnijo mobilne telefone in se vsaj poskušajo zabavati.

Na dneve, ko v Harkovu poteka še posebej močno bombardiranje, otroška točka Spilno sprejme še več otrok kot ponavadi. Samo danes je en kotiček prostora sprejel že skoraj sto otrok.

Danes mi je bila ura s psi zelo všeč. Bili so tako zelo zabavni in igrivi. Znajo veliko ukazov in trikov, pa tudi zelo so prijazni. Znajo tudi dati tačko.
7-letna deklica Adelina

Osebje in sam prostor na točki Spilno je Adelini pomagal, da se je po neprespani noči končno umirila. Njeno pozornost pritegne kuža, ki zna izvajati tudi trike, da se na primer uleže na hrbet in se na ukaz prevrne.

UNI446430
UNICEF/UNI446430/Filippov
Terapija s psi na podzemni postaji Peremoha v Harkovu.
Premagovanje stresa in žalosti

Trenerka psov Natalia živi v Harkovu in je priča vojni že od vsega začetka. Medtem ko se je z družino skrivala na različnih postajah podzemne železnice, je opazila, kako žalostni so bili otroci okoli nje. Tako je dobila idejo, da bi organizirala terapevtska srečanja s pomočjo psov. 

»Prva ura je bila težka tako zame, kot tudi za moja psa,« se spominja. Takrat je ravno potekalo hudo obstreljevanje in na podzemni železnici se je zbralo veliko prestrašenih otrok. Zrak na postaji je bil zaradi tolikšne napetosti težak in psa sta bila tako zelo utrujena. Z možem sva ju po koncu srečanja vzela v naročje, takrat pa so do nas prišli otroci in se zahvalili, da smo jim vsaj za kratek čas pomagali pozabiti na vojno, ki divja zunaj.«

Kasneje se je Natalia kot prostovoljka pridružila ekipi otroške točke Spilno. Takrat je tudi pričela z vodenjem terapij s psi. 

»K nam prihajajo različni otroci – tisti, ki se bojijo psov, ki imajo zdravstvene ali razvojne motnje in tisti, ki so psihično zelo travmatizirani zaradi vojne,« pravi. »Nekateri otroci pogrešajo hišne ljubljenčke, ki so jih izgubili ali pustili za seboj. In so veseli, da lahko tukaj komunicirajo z živalmi. Naši psi so psi za čustveno podporo."

Po tem, ko so na srečanjih s terapevtskimi psi z Natalio tako uživali, veliko otrok, tudi tistih, ki so se nekoč bali psov, starše prosi za hišne ljubljenčke. Natalia pravi, da to dokazuje, da terapija s pomočjo psov zelo pozitivno vpliva na otroke.

Ko je čas, da se današnje srečanje konča, se Adelina poslovi od psov in jih poboža po mehkih ušeskih. Zanjo ta nedelja ni bila več dan, ko so se v Harkovu spet slišali streli, ampak dan, ko je srečala Julie in Petro. 

UNI446416
UNICEF/UNI446416/Filippov

UNICEF je po območju celotne Ukrajine vzpostavil 150 otroških točk Spilno in 50 mobilnih točk. Te pomagajo povezovati otroke s prostori, ki jim nudijo varno zavetje, vključno z nudenjem pomoči pri težavah z duševnim zdravjem ter psihosocialno podporo, učenjem, prvo pomočjo in napotitvijo na dodatne zdravstvene storitve. Prav tako strokovni delavci na točkah pomagajo družinam pri prijavi za humanitarno denarno pomoč.

Za vsakega otroka upanje

Prosimo, donirajte zdaj in pomagajte UNICEF-u doseči otroke in družine, ki potrebujejo nujno pomoč.

Znesek po izbiri v € *
0.00

Za vsakega otroka upanje

Prosimo, donirajte zdaj in pomagajte UNICEF-u doseči otroke in družine, ki potrebujejo nujno pomoč.

Znesek po izbiri v € *
0.00

Vam je zgodba všeč? Delite jo s prijatelji:

Otrokom po svetu lahko podarite paketek veselja, mi pa ga dostavimo hitro in kamorkoli po svetu.

Paketki veselja so nujne življenjske potrebščine za ogrožene otroke po vsem svetu. In še več! So neizmerno veselje nekoga, ki prav to darilo resnično potrebuje!

UNICEF-ov paketek veselja čista voda
Paket čiste vode
Donacija:
7,32 
UNICEF-ov paketek veselja čista voda
Paket čiste vode
Donacija:
7,32 
Paketi_odeja_02
Termo odeja
Donacija:
5,80 
Paketi_odeja_02
Termo odeja
Donacija:
5,80 
Paketi_sportni-rekviziti_02
Paket igre in športa
Donacija:
12,00 
Paketi_sportni-rekviziti_02
Paket igre in športa
Donacija:
12,00 
Paketi_solske-potrebscine_02
Paket šolskih potrebščin
Donacija:
5,37 
Paketi_solske-potrebscine_02
Paket šolskih potrebščin
Donacija:
5,37 
Paketi_osebna-higiena_02
Paket osebne higiene
Donacija:
5,29 
Paketi_osebna-higiena_02
Paket osebne higiene
Donacija:
5,29 
Paketi_otroska-oblacila_02
Zimska oblačila za otroka
Donacija:
27,56 
Paketi_otroska-oblacila_02
Zimska oblačila za otroka
Donacija:
27,56 
Izberite paketek veselja s klikom na gumb DONIRAJ ZDAJ. Gumb se bo obarval zeleno in paketek bo dodan v košarico.
Preberi več

Zgodbe otrok in njihovih družin

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.

Dodajte še kakšen paketek veselja
Paket osebne higiene
Donacija:
5,29 
Paket terapevtske hrane
Donacija:
15,66 
Paket čiste vode
Donacija:
7,32 
Moja košarica