Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Izjava Catherine Russell, izvršne direktorice UNICEF-a, o smrtonosnih napadih v Ukrajini

Izjava Catherine Russell, izvršne direktorice UNICEF-a, o smrtonosnih napadih v Ukrajini

Reševalec v Kijevu v Ukrajini z otrokom v naročju, 8. julija 2024.
© UNICEF/UNI608726/Filippov

Reševalec v Kijevu v Ukrajini z otrokom v naročju, 8. julija 2024. Prvi posredovalci, bolnišnično osebje in prostovoljci odstranjujejo ruševine in iščejo ljudi, ujete pod ruševinami po napadu na bolnišnico Ohmatdit, največjo otroško bolnišnico v Ukrajini.

Zgrožena sem nad novico iz Ukrajine, da je bilo med valom smrtonosnih raketnih napadov ubitih ali ranjenih najmanj 150 ljudi, otroška bolnišnica v Kijevu pa je bila hudo poškodovana.

Rakete so zadele mesta, kot so Kijev, Dnipro, Krivi Rog, Slavjansk in Kramatorsk. Podatki o številu otrok, ki so bili v teh napadih ubiti ali ranjeni, še niso znani.

V srcu sem s tistimi, ki so izgubili svoje bližnje.

Napad na bolnišnico Ohmatdit, ki je največja otroška bolnišnica v državi, je še en brutalen opomin, da otroci nikjer v Ukrajini niso varni. Bolnišnice bi morale biti varno zatočišče, zato jim mednarodno pravo zagotavlja posebno raven zaščite. Civiliste ter objekte in storitve, od katerih so le-ti odvisni, je potrebno vedno zaščititi.

Po skoraj treh letih vojne v Ukrajini se zdi, da grozotam, ki so jih prisiljeni prenašati otroci in njihove družine, ni videti konca.

UNICEF bo še naprej nudil pomoč otrokom in družinam po vsej Ukrajini, tudi na frontnih območjih. To vključuje zagotavljanje življenjsko pomembnih storitev in potrebščin ter oporo pri  duševnem zdravju in psihosocialno pomoč. UNICEF že zagotavlja nujne zdravstvene pripomočke bolnišnici Ohmatdit in je v pripravljenosti pomagati skupnostim, ki so jih prizadeli nedavni napadi.

Ukrajinski otroci bolj kot vse drugo potrebujejo trajni mir.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0310620/Prinsloo
Za vsakega otroka nujna pomoč
Pošljite nujno humanitarno pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.