Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Voda pomeni življenje

Voda pomeni življenje

5-letni Yamen iz Gaze pije vodo, ki jo je v taborišče dostavil UNICEF.
© UNICEF/UNI472422/El Baba

5-letni Yamen iz Gaze pije vodo, ki jo je v taborišče dostavil UNICEF. Dečkova družina je v zračnem napadu izgubila svoj dom.

Pomanjkanje pitne vode, neustrezne sanitarije in nezadostna higiena predstavljajo večplastno breme za milijone otrok po vsem svetu. Otroci zbolevajo za boleznimi, ki bi jih sicer bilo mogoče preprečiti, na poteh do vodnih virov pa so izpostavljeni različnim nevarnostim. Mnogi zaradi teh izzivov ne obiskujejo pouka, kar pomeni, da so še bolj ranljivi za otroško delo, mladostniške nosečnosti in prisilne poroke. UNICEF Slovenija z novo kampanjo zbira sredstva za program za vodo, sanitarije in higieno.

Posledice pomanjkanja pitne vode, ustreznih sanitarij in higiene so lahko smrtonosne. Otroci, ki nimajo dostopa do teh storitev, so bolj izpostavljeni boleznim, ki jih je sicer mogoče preprečiti, kot so driska, tifus, kolera, griža in otroška paraliza. Zdravljenje teh bolezni pa je zaradi dostopnosti zdravstvenih storitev v nekaterih nevarnih, odročnih in najrevnejših področjih močno ovirano ali pa celo nemogoče. Zato vsak dan več kot 1.000 otrok, mlajših od pet let, umre zaradi bolezni, ki so povezane z onesnaženo vodo, neustreznimi sanitarijami in nezadostno higieno. Še posebej kritične so razmere na območjih konfliktov, kjer je verjetnost smrti zaradi driske pri otrocih, mlajših od 5 let, skoraj 20-krat večja kot zaradi samega konflikta.

V 8 od 10 gospodinjstev, kjer voda ni na voljo v prostorih doma, so za zbiranje vode odgovorne ženske in deklice. Vsak dan temu opravilu skupaj namenijo 200 milijonov ur, zato mnoge deklice ne obiskujejo pouka. Otroci so na poteh do vodnih virov, ki so za povrh velikokrat še onesnaženi in vzrok za bolezni, tudi izpostavljeni nevarnostim, kot so spolno nasilje in zlorabe.

V 3 od 10 šol na svetu otroci nimajo dostopa do čiste pitne vode in ustreznih sanitarij, zato je pri teh učencih večja verjetnost, da zbolijo, izostanejo od pouka ali prenehajo z izobraževanjem. Ponovno so med najranljivejšimi deklice, saj nekatere med njimi od pouka izostajajo zaradi menstruacije, ker ne morejo vedno dostojno in zdravo poskrbeti za svoje potrebe.

Kombinacija pomanjkanja pitne vode, neustreznih sanitarij in higiene, nevarnosti, ki prežijo na otroke na poti do vodnih virov in zaostankov pri izobraževanju pa lahko vodi v otroško delo, mladostniške nosečnosti in prisilne poroke.

Podnebne spremembe še dodatno ogrožajo kakovost in dostop do vode. Kar 1 od 3 otrok – ali 739 milijonov po vsem svetu – že živi na območjih, kjer vlada veliko ali zelo veliko pomanjkanje vode. Največji delež otrok, izpostavljenih podnebnim spremembam, živi na Bližnjem vzhodu ter v regijah Severne Afrike in Južne Azije.

Lani je UNICEF omogočil dostop do pitne vode za 35,9 milijona ljudi po svetu, na mnogih območjih pa je trenutno edina organizacija, ki zagotavlja pitno vodo ogroženim otrokom in njihovim družinam.

UNICEF med drugim v lokalnih skupnostih gradi vodnjake in vodne črpalke na sončno energijo, šole opremlja z garderobami in kopalnicami, ločenimi za dečke in deklice, ter postajami za umivanje rok, zdravstvene delavce in skupnosti pa ozavešča o osnovnih načelih higiene in upravljanja z vodo. Na prizadeta območja dostavlja vodo ter tablete in filtre za čiščenje vode, pripomočke za menstrualno higieno, vedra za vodo ter gorivo, ki poganja vodne objekte.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0310620/Prinsloo
Za vsakega otroka nujna pomoč
Pošljite nujno humanitarno pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.