Dva meseca po potresih 2,5 milijona otrok v Turčiji potrebuje humanitarno pomoč

Dva meseca po potresih 2,5 milijona otrok v Turčiji potrebuje humanitarno pomoč

Otroci, ki so jim potresi poškodovali ali uničili domove, čakajo v vrsti za hrano, topla oblačila in odeje v provinci Hatay v Turčiji.
© UNICEF/UN0783853/Aydogan/ASAM

Številnim grozijo revščina, otroško delo ali otroške poroke

Dva meseca po uničujočih potresih, ki so prizadeli Turčijo in severno Sirijo, dva in pol milijona otrok v Turčiji še vedno potrebuje humanitarno pomoč, številnim pa grozijo revščina, otroško delo ali otroške poroke, opozarja UNICEF.

“Otrokom so potresi življenje obrnili na glavo. Čeprav je bil humanitarni odziv hiter in znaten, je bližnja prihodnost milijonov otrok negotova in družine se bodo le stežka vrnile nazaj v svoja življenja,” je povedala Regina De Dominicis, UNICEF-ova predstavnica v Turčiji. “Za zaščito otrok in izpolnitev njihovih potreb – kar je bistveno za njihovo okrevanje – je potrebne več podpore.”

Medtem ko si turška vlada in humanitarni partnerji še naprej prizadevajo zadovoljevati najnujnejše potrebe in zagotavljati osnovne storitve, družine potrebujejo tudi dolgoročnejšo podporo, da si opomorejo in začnejo znova graditi svoja življenja. Otroci morajo biti v središču prizadevanj za okrevanje, da jih katastrofa ne bo zaznamovala še leta ali celo desetletja v prihodnosti.

UNICEF v sodelovanju s partnerji izvaja aktivnosti za ponovno združevanje družinskih članov in preprečevanje ločevanja otrok od družin, s psihosocialno podporo pa je dosegel več kot 149.000 otrok in skrbnikov. Pomembno je zagotoviti, da se te aktivnosti izvajajo še naprej, brez prekinitev, vključno s storitvami za zaščito otrok.

UNICEF podpira turško ministrstvo za zdravje pri zagotavljanju cepiv, vključno s cepivi proti otroški paralizi (za 360.000 otrok) ter proti davici in tetanusu (za več kot 283.000 otrok). Zagotavljajo tudi dodatno medicinsko opremo in pripomočke.

Več kot 390.000 ljudem je organizacija razdelila higienske pripomočke, zimska oblačila, električne grelnike in odeje. Medtem, ko poteka sanacija poškodovanega vodovodnega omrežja, med prioritetami ostaja tudi zagotavljanje dostopa do čiste pitne vode. Več tisočim ljudem so že dostavili pitno vodo, v sodelovanju s partnerji pa organizacija širi doseg te oblike pomoči.

UNICEF je v 10 provincah vzpostavil 37 točk, ki otrokom mladostnikom in družinam nudijo psihosocialno podporo, zaščito, dopolnilni pouk in pomoč pri domačih nalogah. Na ta način so dosegli skoraj 26.000 otrok in skrbnikov. Okoli 5.000 mladih prostovoljcev ministrstva za mladino in šport, ki jih je usposabljal UNICEF, bo v teh središčih pomagalo pri izvajanju dejavnosti, ki otroke učijo veščin za življenje, ter spodbujajo in podpirajo participacijo mladih.

Potresi so vplivali na življenja skoraj štirih milijonov otrok, ki obiskujejo šolo, vključno s 350.000 otroki begunci in migranti. Skoraj 1,5 milijona otrok je z izobraževanjem nadaljevalo na območjih, ki jih je prizadel potres, 250.000 otrok pa šolo ponovno obiskuje po selitvi v druge predele države. Številni drugi otroci pa še vedno nimajo polnega dostopa do izobraževanje, saj se v najbolj prizadetih provincah šele pripravljajo na ponovno vzpostavitev formalnega izobraževanja.

UNICEF zagotavlja finančno podporo za popravilo več kot 1.170 poškodovanih šol, kar bo zajelo več kot 300.000 otrok, in podpira ministrstvo za nacionalno šolstvo z začasnimi ukrepi, med katerimi je postavitev več kot 400 šotorov za učenje, vključno z dopolnilnim poukom in pripravami na izpite (ki jih dnevno koristi 23.000 otrok), ter postavitev montažnih učilnic in upravnih prostorov. Za identifikacijo otrok, ki potrebujejo psihosocialno podporo, bo usposobljenih tisoč šolskih svetovalnih delavcev in učiteljev.

UNICEF za nadaljevanje svojega dela za pomoč in v podporo otrokom v Turčiji, ki so jih prizadeli potresi, potrebuje dodatnih 138 milijonov dolarjev. Donatorje poziva, naj zagotovijo, da bo pomoč čim hitrejša in fleksibilna, saj se bodo le tako lahko skupaj s partnerji učinkoviteje odzivali na spreminjajoče se potrebe na terenu.

UNICEF prav tako poziva mednarodno skupnost, da pri zagotavljanju pomoči prednostno obravnavajo potrebe otrok, interes otrok pa postavijo v središče svojih odločitev, saj gre za populacijo, ki je med najranljivejšimi.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Potres na sirsko-turški meji
Za vsakega otroka preživetje
Pomagajte rešiti otroke
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.