DonirajPomanjkanje pitne vode

Pomanjkanje pitne vode
Vsaka kapljica šteje!

Zaradi pomanjkanja čiste pitne vode in neustreznih sanitarij ter higiene vsak dan na svetu umre 1000 otrok, mlajših od 5 let. Bolezni, ki se prenašajo z onesnaženo vodo, jemljejo nedolžna otroška življenja. Podnebne spremembe pa še dodatno ogrožajo preskrbo s čisto vodo v državah, ki so najmanj krive zanje. Naša pomoč lahko zagotovi nujno potrebno vodo in zdravila.

Vsaka kapljica šteje
Pomagajte zagotoviti vodo in zdravila
UNICEF/UN0782122/Sewunet
UNICEF/UN0782122/Sewunet

Pomanjkanje pitne vode je pereč problem za celotne skupnosti, ki živijo na sušnih območjih ali pa na območjih, ki so zaradi podnebnih sprememb naenkrat ostala brez vode. Otroci, ki nimajo dovolj pitne vode, so dehidrirani in šibki. Primorani so piti onesnaženo in okuženo vodo, zaradi katere zbolevajo za nevarnimi boleznimi, in ker je njihov imunski sistem šibek, brez primerne zdravstvene oskrbe zaradi teh bolezni tudi umirajo. Trenutno na svetu kar 600 milijonov otrok nima dostopa do čiste pitne vode, 1,1 milijarde pa nima dostopa do čistih in ustreznih sanitarij. Najbolj ogroženi območji z vidika pitne vode sta Sahel in Afriški rog.

Deklica, ki nosi vodo.
UNICEF/UN0644298/Fazel

Vodni izviri so velikokrat zelo oddaljeni od naselij in deklice, ki so največkrat zadolžene za prinašanje vode domov, morajo hoditi tudi po več ur na dan, da družini zagotovijo vodo. Ta pot je zanje utrujajoča in nevarna, saj so lahko žrtve napadov ter zlorab. Zaradi te vsakodnevne obveznosti pa pogosto izpuščajo ali zamujajo šolanje, kar lahko pomeni, da ne dobijo izobrazbe, ki bi jim lahko prinesla lepšo prihodnost. 

UN0199510
UNICEF/UN0199510/Noorani
Kako pomagamo?

Na terenu imamo preverjene in dobro delujoče preventivne rešitve: črpalke, filtre in tablete za prečiščevanje vode. V zgolj nekaj minutah ena tableta spremeni 5 litrov onesnažene vode v čisto in pitno, nove vodne vrtine na prizadetih območjih pa zagotavljajo, da imajo otroci in njihove družine pitno vodo v bližini. Bolnim otrokom omogočamo zdravstveno oskrbo, da preživijo nevarne okužbe, še pomembneje pa je, da jim nudimo cepiva, ki jih varujejo pred številnimi boleznimi. Poleg tega zagotavljamo tudi nujno potrebno terapevtsko hrano za podhranjene otroke.

Noben otrok ne bi smel umreti zaradi pomanjkanja pitne vode! A pomoč je mogoča, saj vsaka donacija naredi pomembno razliko. Skupaj lahko rešimo številna nedolžna otroška življenja. Vsaka kapljica šteje!

Kaj zagotovi vaša donacija?

38,20 € lahko zagotovi 10 plastičnih posod (20 l) za prenašanje in shranjevanje vode
56,60 € lahko zagotovi 20 doz cepiva proti rotavirusu
76,65 € lahko zagotovi tablete za prečiščevanje vode za 300 otrok za pitje, higieno in kuhanje
333,68 € lahko zagotovi ročno črpalko za črpanje čiste pitne vode
Vsaka kapljica šteje
Pomagajte zagotoviti vodo in zdravila
Preberi več

Zgodbe otrok

Sharlyne iz Kenije ob vodnem viru, ki ga je zagotovil UNICEF.
Sharlyne ima sedaj pitno vodo na dosegu roke
Sharlyne ima sedaj pitno vodo na dose...
UNICEF podpira otroke, ki jih je prizadela podnebna kriza
Claudine iz Madagaskarja v iskanju čiste pitne vode vsak dan prehodi 14 kilometrov.
Ženske in deklice nosijo največje breme pomanjkanja vode
Ženske in deklice nosijo največje bre...
V 7 od 10 gospodinjstev, kjer voda ni na voljo v prostorih doma, so za z...
Chantale Akelo iz Sudana nosi vodo iz vodnega vira. Spremljata jo hčerka in nečakinja.
Vsak dan zaradi onesnažene vode umre več kot 1.000 otrok
Vsak dan zaradi onesnažene vode umre ...
Odraščanje v čistem in varnem okolju je pravica vsakega otroka. Dostop d...