Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Darovalci preko UNICEF-a Slovenija namenili prek 400.000 € za pomoč otrokom iz Ukrajine

Darovalci preko UNICEF-a Slovenija namenili prek 400.000 € za pomoč otrokom iz Ukrajine

Deček z modro kapo in bundo
UNICEF/UN0599215/Nicodim

UNICEF je od 17. marca v Ukrajino in mejne države odposlal 85 tovornjakov s skupaj 858 tonami nujne pomoči za otroke in družine. Del pomoči so zagotovili tudi darovalci iz Slovenije, ki so preko UNICEF-a Slovenija namenili več kot 400.000 € za otroke iz Ukrajine. UNICEF Slovenija s prostovoljci pomoč nudi tudi v azilnem domu v Logatcu, kjer je nastanjenih več kot 100 otrok iz Ukrajine. Ker so potrebe velike, organizacija nadaljuje z zbiranjem pomoči.

UNICEF je v Ukrajini prisoten 25 let, s programi za čisto pitno vodo, zdravstveno oskrbo, izobraževanje, psihosocialno pomoč in zaščito. Lani je organizacija tako zagotovila pomoč za 820.000 ljudi, od tega 510.000 otrok.

Trenutno je v Ukrajini 140 ljudi, ki delajo za UNICEF, v državo pa jih pošiljajo še več, saj potrebe naraščajo. Donacije za otroke iz Ukrajine zbira tudi UNICEF Slovenija, z darovalci pa so za pomoč najranljivejšim do sedaj namenili prek 400.000 €.

»Vsak otrok bi moral imeti ljubeče in varno otroštvo. Zaradi solidarnosti in sočutja darovalcev iz Slovenije si bo marsikatera družina iz Ukrajine boleče dni, ki jih doživlja, zapomnila tudi po solidarnosti,« je povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija, ki se darovalcem zahvaljuje za vso podporo. »Ker so potrebe na terenu velike, nadaljujemo z zbiranjem pomoči. Šteje vsaka donacija, saj lahko na primer že 40 € preskrbi eno družino z nujno pomočjo v obliki vode ter sanitetnih in higienskih pripomočkov.«

Pomagajo tudi v Logatcu, kjer je nastanjenih več kot 100 otrok iz Ukrajine

Od 24. februarja je Ukrajino zapustilo že več kot 1,5 milijona otrok. V tako imenovanih Modrih točkah, ki so vzpostavljene v mejnih državah, UNICEF skupaj s partnerji zagotavlja varne prostore za matere in otroke iz Ukrajine ter dostop do nujnih storitev – tudi psihosocialne podpore ter podpore za otroke brez spremstva in tiste, ki so ločeni od družin.

Več kot 100 otrok iz Ukrajine pa je trenutno nastanjenih v azilnem domu v Logatcu. V sodelovanju s partnerskimi organizacijami je tam prisoten tudi UNICEF Slovenija, kjer s pomočjo prostovoljcev dvakrat tedensko izvaja usmerjene aktivnosti za otroke, ki doživljajo ali so doživeli težke izkušnje, kar lahko povzroči psihološke travme. Zaradi težkih nepredvidljivih bolečih izkušenj so nekateri otroci izgubili občutek stabilnosti, zato je izredno pomembno, da se preko načinov razbremenjevanja in povezovanja z otroki vzpostavlja predvidljiv red in zdrava rutina, kar ima pomirjujoč učinek. UNICEF Slovenija bo nadaljeval tudi z oceno potreb in spremljanjem položaja otrok ter njihovih spremljevalcev, ker je to ključno za oblikovanje odziva in oblik pomoči.

»V azilnem domu v Logatcu sem že pomagala, ko so bili tam nastanjeni otroci iz Sirije, Iraka in Afganistana. Zato je odločitev za pomoč zdaj, ko so tu otroci iz Ukrajine, prišla zelo spontano,« je povedala UNICEF-ova prostovoljka Tamara, ki pomaga v azilnem domu v Logatcu. »Otroci v azilnem domu so načeloma zelo sproščeni, radovedni, kot vsi otroci, tako da težav z vzpostavljanjem stika ni, čeprav ne govorimo istega jezika. Želim jim, da bi bilo njihovo otroštvo čim bolj sproščeno, da bi živeli v varnem okolju, obdani s svojo družino, z iskricami v očeh in z otroško razposajenostjo v srčkih.«

Na poti dodatne zaloge za reševanje življenj v Ukrajini in pomoč otrokom na begu

UNICEF je od 17. marca letos odposlal 85 tovornjakov s skupaj 858 tonami nujne pomoči za otroke in družine v Ukrajini in mejnih državah. Od tega je bilo 78 tovornjakov z več kot 780 tonami zalog odposlanih v Ukrajino, preostalih sedem pa v mejne države – na Poljsko ter v Romunijo in Moldavijo. Med nujno opremo so odeje in zimska oblačila za otroke, zdravstveni pripomočki, higienske potrebščine, potrebščine za izobraževanje in rekreacijo za otroke in mladostnike ter materiali in pripomočki za vzpostavitev Modrih točk.

UNICEF je na terenu, a potrebe so velike. Otrokom in družinam iz Ukrajine lahko pomagate:

  • preko spletne strani
  • pošljite SMS s ključno besedo UNICEF10 na 1919 in darujte 10 € ali UNICEF5 in darujte 5 € za pomoč otrokom
  • z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI 00 41103, prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA
UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.