Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
60 let UNICEF-ovega centralnega skladišča v Københavnu

60 let UNICEF-ovega centralnega skladišča v Københavnu

Liam Neeson je kot UNICEF-ov ambasador dobre volje obiskal največje humanitarno skladišče na svetu – UNICEF-ovo globalno središče za oskrbo in logistiko v Københavnu.
© UNICEF/UN0713057/Asamoah

UNICEF-ovo skladišče v Københavnu praznuje 60. rojstni dan. Ob tej priložnosti ga je obiskal Liam Neeson, UNICEF-ov ambasador dobre volje.

UNICEF obeležuje 60 let dostave nujne pomoči in potrebščin za najbolj ranljive otroke na svetu iz svojega globalnega središča za oskrbo in logistiko v Københavnu. Iz teh prostorov z rekordno hitrostjo odpremljajo zaloge, kot so medicinski pripomočki, zdravila, potrebščine za higieno in sanitarije ter materiali za izobraževanje, ki potujejo v Afganistan, Etiopijo, Pakistan, Južni Sudan, Ukrajino in Jemen ter na druga območja humanitarnih kriz.

»Humanitarne potrebe otrok še nikoli niso bile večje – zato delo UNICEF-ovega globalnega središča za oskrbo in logistiko v Københavnu še nikoli ni bilo tako pomembno,« je povedala izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell. »Najboljši način za obeležitev tega pomembnega mejnika je podvojitev naših prizadevanj, da vsakemu ogroženemu otroku zagotovimo osnovne zaloge, ki lahko otrokom in družinam pomagajo preživeti krize in si znova zgraditi življenje. UNICEF je globoko hvaležen vladi in prebivalcem Danske, da nas podpirajo pri tem pomembnem delu, in veselimo se, da bomo naslednjih 60 let dostavljali življenjske zaloge, kjerkoli in kadar koli jih bodo otroci potrebovali.«

Letos je bilo iz skladišča doslej poslanih 480.000 ton zalog za nujno pomoč, vključno s 1.400 tovornjaki z 10.484 tonami zalog pomoči za prebivalce iz Ukrajine. Pošiljke vključujejo več kot 800.000 kompletov za nujno pomoč, vključno s kompleti za babištvo, nujno medicinsko pomoč in higieno.

Kot odgovor na pandemijo Covida-19 je centralno skladišče v Københavnu vodilo nabavo, transport in logistiko pobude COVAX za pravičen dostop do varnih in učinkovitih cepiv proti Covidu-19. Od prve pošiljke februarja 2021 so omogočili varen transport 1,7 milijarde odmerkov cepiv proti Covidu-19 v 146 držav in ozemelj, pa tudi več milijonov kosov brizg, opreme za hladilnice in osebne zaščitne opreme za zdravstvene delavce.

Prejšnji teden je centralno skladišče v Københavnu obiskal tudi UNICEF-ov ambasador dobre volje Liam Neeson in pomagal pri pakiranju zalog za pomoč otrokom v Afganistanu.

»Ko pride do izrednih razmer – in ko so otroci prisiljeni zapustiti svoje domove, šole in skupnosti – lahko zaloge, poslane iz UNICEF-ovega skladišča v Københavnu, pomenijo razliko med življenjem in smrtjo,« je povedal Liam Neeson. »Od tablet za prečiščevanje vode, mrež za zaščito pred komarji, žog za odbojko, do pripomočkov za izobraževanje – UNICEF otrokom zagotavlja pomoč za preživetje in boljšo prihodnost. To počne neprekinjeno, vse dni v letu.«

Danska vlada je leta 1962 vzpostavila pisarniške in skladiščne prostore, ki so danes del največjega humanitarnega skladišča na svetu, in jih podarila UNICEF-u za potrebe dobave in logistike. Od takrat je iz Københavna odpotovalo več deset tisoč tovornih letal, ladij, tovornjakov in vlakov s potrebščinami, ki rešujejo življenja otrok na območjih konfliktov, naravnih nesreč in v drugih izrednih razmerah po vsem svetu.

UNICEF-ova služba za oskrbo in logistiko je lani skupaj nabavila blago in storitve v vrednosti 7,181 milijarde ameriških dolarjev za pomoč otrokom in njihovim družinam v 160 državah in teritorijih.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.