Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
100 dni vojne v Ukrajini: 5,2 milijona otrok potrebuje humanitarno pomoč

100 dni vojne v Ukrajini: 5,2 milijona otrok potrebuje humanitarno pomoč

UNICEF/UN0637441/Hudak

Od 24. februarja je bilo v napadih ubitih vsaj 262 otrok, ranjenih pa vsaj 415.

Že skoraj 100 dni vojne v Ukrajini pušča uničujoče posledice za otroke v obsegu in hitrosti, kakršnih ni bilo vse od druge svetovne vojne. Trije milijoni otrok v Ukrajini in več kot 2,2 milijona otrok iz Ukrajine v državah, ki gostijo begunce, potrebujejo humanitarno pomoč. Skoraj dva od treh otrok sta bila razseljena zaradi spopadov. UNICEF Slovenija, orkester Music for the future in raperka Masayah z gosti bodo 7. junija združili moči na koncertu za podnebno in družbeno pravičnost, na katerem bodo zbirali tudi sredstva za pomoč družinam iz Ukrajine.

Po podatkih, ki jih je preveril Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice, sta vsak dan v Ukrajini v povprečju ubita več kot dva otroka, več kot trije so ranjeni – večinoma v napadih z eksplozivnim orožjem na naseljenih območjih. Civilna infrastruktura, od katere so odvisni otroci, je poškodovana ali uničena, vključno z najmanj 256 zdravstvenimi ustanovami in eno šestino tako imenovanih varnih šol, ki jih na vzhodu države podpira UNICEF. Poškodovanih je tudi na stotine drugih šol po vsej državi. Razmere za otroke v vzhodni in južni Ukrajini, kjer so se boji zaostrili, so vse bolj obupne.

Prvi junij je že desetletja mednarodni dan zaščite otrok, tudi otrok v Ukrajini in regiji. »Namesto, da bi obeležili ta dan, se približujemo 3. juniju – stotemu dnevu vojne, ki je uničila življenja milijonov otrok. Brez takojšnje prekinitve spopadov in dogovora o miru bodo otroci še naprej trpeli – posledice vojne pa bodo vplivale na ranljive otroke po vsem svetu,« je povedala Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a.

UNICEF opozarja, da je vojna povzročila veliko krizo na področju zaščite otrok. Otroci, ki bežijo pred nasiljem, so izpostavljeni velikemu tveganju za ločitev družin, nasilje, zlorabe, spolno izkoriščanje in trgovino z ljudmi. Večina je bila izpostavljena izjemno travmatičnim dogodkom. Otroci nujno potrebujejo varnost, stabilnost, zaščito in psihosocialno podporo – zlasti tisti, ki so brez spremstva ali so bili ločeni od svojih družin. Bolj kot karkoli drugega, pa vsi potrebujejo mir.

Vojna in množično razseljevanje hkrati ovirata možnosti za preživljanje in gospodarske priložnosti, zaradi česar mnoge družine ostajajo brez zadostnega dohodka za pokrivanje osnovnih potreb in ne morejo zagotoviti ustrezne podpore svojim otrokom.

UNICEF še naprej poziva k takojšnji prekinitvi vojne v Ukrajini in zaščiti vseh otrok. To vključuje prenehanje uporabe eksplozivnega orožja v naseljenih območjih in napade na civilno infrastrukturo. Poziva tudi k takojšnjemu in brezpogojnemu humanitarnemu dostopu, da bi varno in hitro dosegli otroke v stiski, kjerkoli so.

UNICEF in partnerji so na terenu v Ukrajini in mejnih državah, kjer otrokom in njihovim družinam zagotavljajo humanitarno pomoč, vključno z zaščito, čisto pitno vodo ter sanitarnimi, zdravstvenimi, prehranskimi in izobraževalnimi storitvami.

V Ukrajini so UNICEF in partnerji zagotovili zdravstvene pripomočke za skoraj 2,1 milijona ljudi, čisto pitno vodo za več kot 2,1 milijona ljudi, ki živijo na območjih s poškodovano ali uničeno infrastrukturo, psihosocialno pomoč za več kot 610.000 otrok in skrbnikov ter učne pripomočke za skoraj 290.000 otrok. V program humanitarne denarne pomoči UNICEF-a in ministrstva za socialno politiko se je prijavilo skoraj 300.000 ranljivih družin.

V državah, ki gostijo begunce, UNICEF podpira nacionalne in lokalne sisteme za zagotavljanje osnovnih storitev in zaščite, zlasti za najbolj ranljive otroke. To vključuje usposabljanje mejnih policistov za boj proti trgovini z ljudmi, razširitev priložnosti za izobraževanje, vključevanje otrok na begu v šole, nabavo cepiv in medicinskih pripomočkov ter in vzpostavitev središč za igro in učenje, ki majhnim otrokom zagotavljajo prepotreben občutek normalnosti in varnosti. Vzdolž glavnih tranzitnih poti v Moldaviji, Romuniji, Poljski, Italiji, Bolgariji in na Slovaškem je bilo vzpostavljenih 25 Modrih točk UNICEF-a in UNHCR-ja – varnih zatočišč za družine na poti, ki na enem mestu zagotavljajo podporo in storitve. V Moldaviji je bilo prek večnamenskega programa denarne pomoči UNICEF-a in UNHCR-ja doseženih več kot 52.000 beguncev, večinoma v gospodinjstvih, ki jih vodijo ženske.

UNICEF za humanitarno pomoč v Ukrajini potrebuje 624,2 milijona dolarjev, v državah, ki gostijo begunce iz Ukrajine, pa 324,7 milijona dolarjev.

Alarm – koncert za podnebno in družbeno pravičnost

Kako bo zvenela prihodnost, če ne bomo ukrepali zdaj? UNICEF Slovenija, orkester Music for the future in raperka Masayah z gosti bodo 7. junija v ljubljanskih Križankah združili moči. Na Alarmu – koncertu za podnebno in družbeno pravičnost, bodo zbrane pozvali, da »odprejo oči in spregovorijo«. V sklopu dogodka je mogoče donirati za pomoč sodelujočim glasbenikom in njihovim družinam iz Ukrajine ter za UNICEF-ove programe pomoči za otroke in družine iz Ukrajine.

Klasična glasba, rap, avtorski beati, njihove priredbe, poezija in uglasbeni teksti bodo povzdignili mlade kot znanilce sprememb za ohranitev zdrave narave in družbe ter odločitev, ki jih mora narediti vsak posameznik najprej pri sebi. Orkester Music for the Future, ki ga sestavljajo mladi glasbeniki iz Ukrajine in Slovenije, bo pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh odigral (Negotove) štiri letne čase. Gre za priredbo Vivaldijeve klasike, ki so jo napisali algoritmi umetne inteligence na podlagi napovedanih podnebnih sprememb za leto 2050, in ji bo prvič v živo mogoče prisluhniti tudi v Ljubljani. Masayah pa bo v duetih s 14 raperji in ob spremljavi orkestra premierno predstavila album H2SO4. Inspiracijo za komade so ustvarjalci črpali iz slovenske uporniške poezije. Na odru se jim bodo pridružili Drill, Emkej, Ezra, Ghet, Hyu, La Bagra, Leyre, Matter, N3, Slick, Vazz, Žena, Zlatko in Ivan Lotrič.

Vstopnice za koncert so na voljo na www.eventim.si/si/vstopnice/alarm-ljubljana-krizanke-1288738/performance.html

Svojo donacijo za pomoč sodelujočim glasbenikom in njihovim družinam iz Ukrajine ter za UNICEF-ove programe pomoči za otroke in družine iz Ukrajine lahko namenite prek naše spletne strani.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0150819/Gilbertson VII Photo
Za vsakega otroka upanje
Pomagajte zaščititi otroke
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.