Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Če svet ne bo ukrepal takoj zdaj, je “eksplozija smrti med otroki” na Afriškem rogu neizbežna

Če svet ne bo ukrepal takoj zdaj, je “eksplozija smrti med otroki” na Afriškem rogu neizbežna

UNICEF/UN0644322/Fazel

Če poleg vojne v Ukrajini svet ne bo razširil svojega pogleda tudi na krizo na Afriškem rogu, in ukrepal takoj zdaj, tej regiji grozi eksplozija smrti med otroki.

Huda akutna podhranjenost

Po ocenah v Somaliji kar 386.000 otrok potrebuje takojšnje zdravljenje zaradi življenjsko ogrožajoče akutne podhranjenosti. V letu 2011, ko je bila v tej državi razglašena lakota, je bilo takšnih 340.000 otrok.

Število otrok, ki se soočajo s to najbolj smrtonosno obliko podhranjenosti, se je v zadnjih petih mesecih povečalo za več kot 15 odstotkov.

V Etiopiji, Keniji in Somaliji več kot 1,7 milijona otrok nujno potrebuje zdravljenje zaradi hude akutne podhranjenosti.

V zadnjih dveh letih so umanjkale že štiri deževne sezone, kar je uničilo pridelke, povzročilo pogin živine ter izsušilo vodne vire. Napovedi kažejo, da se tudi deževna sezona, ki bi sicer potekala od oktobra do decembra, po vsej verjetnosti ne bo zgodila.

Vse tri države so v prvem četrtletju letošnjega leta zabeležile bistveno večje število hudo podhranjenih otrok, sprejetih na zdravljenje, v primerjavi s prvim četrtletjem lanskega leta:

  • v Etiopiji je bil sprejem višji za 27 odstotkov,
  • v Somaliji za 48 odstotkov,
  • in v Keniji za 71 odstotkov.

Zaskrbljujoča je tudi stopnja umrljivosti. Letos je na nekaterih najbolj prizadetih območjih Afriškega roga zaradi hude akutne podhranjenosti, ki jo spremljajo zdravstveni zapleti, v bolnišnicah umrlo že trikrat več otrok kot v celotnem prejšnjem letu.

Voda

Med februarjem in majem letos se je število gospodinjstev brez zanesljivega dostopa do čiste pitne vode skoraj podvojilo – s 5,6 milijona je naraslo na 10,5 milijona.

Vojna v Ukrajini

Življenja otrok na območju Afriškega roga prav tako ogrožajo posledice vojne v Ukrajini. Pred vojno je Somalija 92 odstotkov pšenice uvozila iz Rusije in Ukrajine. Oskrbovalne poti so sedaj blokirane, vojna pa še naprej vpliva na višanje globalnih cen hrane in goriva, kar pomeni, da si mnogi ljudje v Etiopiji, Keniji in Somaliji ne morejo več privoščiti niti osnovnih živil za preživetje.

Ti izzivi vplivajo tudi na odziv UNICEF-a pri zagotavljanju pomoči za otroke. Stroški terapevtske hrane, ki jo UNICEF uporablja za zdravljenje otrok s hudo akutno podhranjenostjo, naj bi v naslednjih šestih mesecih narasli za 16 odstotkov. Po ocenah bo zato organizacija samo za pomoč na območju Afriškega roga potrebovala 12 milijonov ameriških dolarjev več, kot je bilo sprva načrtovano.

Besedilo povzema besede Ranie Dagash, namestnice regionalnega direktorja za vzhodno in južno Afriko pri UNICEF-u (ki ji je mogoče tudi pripisati zgornje citirano besedilo), na današnji novinarski konferenci v Palači narodov v Ženevi.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UN0583951
Ubranimo otroke pred lakoto
Pomagajte zagotoviti vodo in hrano
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.